26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İş gezisine çıkana da cirosu eriyene de sigorta koruması

Dünyada artan terör ve anormalleşen hava koşulları yeni sigorta çeşitlerini de beraberinde getirdi. Bunlar arasında yaz geç geldiği için cirosu eriyen dondurmacıyı koruma altına alan ‘Parametrik Sigorta’ ile iş seyahatini tam güvence altına alan sigorta da var.

Yaşar Kızılbağ18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İş gezisine çıkana da cirosu eriyene de sigorta koruması

Son yıllarda sigorta sektöründe birbirinden ilginç yeni ürünler çıkmaya başladı. Yeni çıkan ürünler arasında iş seyahatine çıkıldığında erken doğan bebeği bile güvence altına alan ‘İş Seyahati Sigortası’ da, yaz geç geldiği için cirosu eriyen dondurmacıyı koruma altına alan ‘Parametrik Sigorta’ da var. Doğan Sigorta Brokerliği A.Ş CEO’su Selen Gür Doğan uzun yıllardır brokerlik hizmeti verdiklerini belirterek son yıllarda ‘çok cesur’ olarak tanımladığı yeni sigorta ürünlerinin çıktığını söyledi. Bunlardan birinin de ‘İş Seyahati Sigortası’ olduğunu belirten Selen Gür Doğan “Daha önceki klasik seyahat sigortası konsolosluğun da zorunlu kıldığı bir sigortaydı. Fakat bu yeni bahsettiğim iş ve seyahati sigortası çok daha farklı ve yeni teminatları içeriyor. Yeni çıkmasına rağmen çok talep gören bir ürün. Yurtdışına çok sık çıkanlar için can simidi” dedi.

Küresel İş Seyahat Birliği verilerine göre şirketlerin iş seyahatleri maliyetinin yılda yaklaşık 1.12 trilyon dolar olduğunu belirten Doğan “Güvenli seyahat giderek daha da önemli bir konu haline geldi. Dünyadaki doğal felaketler, terör olayları, protesto ve müdahaleler seyahat güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor. Şirketler açısından en önemli sorun, çalışanlarının seyahat ettiği ülkeler ile ilgili sağlık ve güvenlik standartlarının bilinmemesi oluyor. Bu riskleri gören sigortacılar, iş seyahatlerine çıkan çalışanların güvenliği konusunda sigorta sektörü çok kritik bir ürüne imza atarak çok geniş kapsamlı bir iş seyahati sigortası geliştirdi” dedi.

ERKEN DOĞUM DA KAPSAMDA

Doğan iş seyahati sigortasını şu örneklerle açıkladı: “Seyahat esnasında başınıza gelebilecek kaza, zehirlenme, terör ve saldırı sonucu oluşacak tüm fiziksel hasarlar karşılanıyor, arama, kurtarma hizmetleri veriliyor, bulunduğunuz yere doktor, ambulans gönderimi ya da orada bulunmayan ilaçların gönderimi sağlanıyor. Terör, sabotaj vs sonucu yaralanmanız halinde ülkeye geri dönüşünüz sağlanıyor. Eğer hastanede yatmanız gerekirse ailenizin sizin yanınıza refakatçi olarak gelebilmesi için uçak masrafları karşılanıyor. Aileniz sizin yanınıza geldiği için yalnız kalan 16 yaşından küçük çocuklarınızın bakım ihtiyacı karşılanıyor. Diyelim ki siz iş seyahatindeyken çocuğunuz prematüre olarak dünyaya geldi, yine erken dönüş masraflarınız karşılanıyor. Ya da evde kalan çocuğunuz hastalanır/kaza geçirirse ona doktor yönlendiriliyor ve bu masraflar da karşılanıyor.”

DÖNÜŞ MASRAFLARI KARŞILANIYOR

Doğan “Saldırı sonucu kişisel eşyalarınızın veya nakdinizin çalınması; doğal afet veya kriz durumlarında güvenlik yardımı ve kriz yönetim hizmetleri; bulunduğunuz ülkenin kanunlarını bilmeden ihlal etmeniz sonucunda ihtiyaç duyacağınız hukuki yardım hizmetleri; uçağınızın rötar veya iptali sonucu ya da transfer uçağınızı kaçırmanız sonucu oluşacak masraflar b u ürünün kapsamı dahilinde. Siz iş seyahatindeyken burada ailenizin başına gelebilecek olaylar da düşünülmüş. Ailenizden veya yakın akrabalarınızdan biri acil olarak hastaneye yatırılırsa sizin de acilen geri dönme masraflarınız; evinizde büyük bir hasar meydana gelirse yine acil olarak dönmeniz gerekeceği için dönüş masraflarınız karşılanıyor” dedi.

Her 4 şirketten 3’ü ‘hava’dan etkileniyor

Selen Gür Doğan, yepyeni bir ürün olan ve değişen hava koşullarından dolayı yaşanan ekonomik kayıpları kapsayan ‘Parametrik Sigorta’nın da Türkiye’de devreye girdiğini söyledi. Doğan bu konuda şunları söyledi: “İklim değişikliklerinin sebep olduğu mevsim anormallikleri ve ekstrem hava olayları günümüzde 5 kat oranında artmış durumda. Dünyadaki her 4 şirketten 3’ü hava koşullarından ekonomik olarak etkileniyor. Hava koşulları sadece tarımı değil, pek çok sektörü etkiliyor. Soğuk ve yağmurlu yaz ayları dondurma tüketiminde, soğuk içecek tüketiminde azalmaya neden oluyor. İnşaat sektöründe aşırı soğuyan havalardan dolayı durmalar yaşanıyor ve maliyetler yükseliyor. Ekstrem hava koşulları tema parklarına, marketlere ve AVM’lere giden ziyaretçi sayılarında azalmaya ve bu sektörlerde ekonomik kayıplara neden oluyor. İşte bu noktada beklenmedik ve aşırı değişken hava koşullarından dolayı yaşayacağınız maliyet artışlarını ve gelir kayıplarını sigortalayabilirsiniz. Örneğin dondurma veya içecek üreticisi iseniz, sizin için kritik olan dönemi belirleyip sigorta yapabilirsiniz.”