23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Memur emekli maaşları Ocak zammı ne kadar?

Emeklilerle ilgili çok önemli düzenleme! Maaşlar artabilir! 2018 yılında emekli memur ve işçilerin zamlı maaşları ne kadar olacak?

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Memur emekli maaşları Ocak zammı ne kadar?

Milyonlarca memur ve memur emeklisine ocak ayında yüzde 4'lük zamma ilaveten enflasyon farkı göründü.Ayrıca memur, emeklilerin yanı sıra İşçiler ve yaşlılar içinde 2018 yılında zam gelecek. Ocakta memurlara ve memur emeklilerine de yüzde kaç zam yapılacağı merak konusu oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammının netleşmesi için tek veri kaldı. Ekonomistler ise yüzde 4.55- 4.97- 5.39 şeklinde 3 formül hesapladı. Buna göre emeklinin maaş artışı 228 lirayı bulacak...
 

Emeklilerle ilgili çok önemli düzenleme! Maaşlar artabilir

Yanlış hesap yapıldığı için emekli aylığı kesilen ve borç çıkarılanlar için yeni düzenleme yapıldı. Buna göre artık aylık kesilmeyerek eksik günler için borçlanma, destek priminin dikkate alınması, bunlar söz konusu değilse isteğe bağlı sigorta ile eksik prim tamamlanacak. Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde binlerce emekliyi ilgilendiren düzenleme yaptı. Bazı emekliler, kendi hatalarından kaynaklanmadığı halde, emeklilik işlemlerinin yanlış yapıldığı veya hesaplamanın yanlış olduğu sonradan tespit edildiğinde büyük mağduriyetler yaşıyor.

Bu kişilerin emekli aylıkları kesildiği gibi 5 yıla kadar olan almış oldukları emekli aylıklarını geriye dönük olarak faiziyle iade etmeleri isteniyor. Bunlara yeniden emekli aylığı bağlanabilmesi için eksik prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. Hatanın iki yıl sonra fark edilmesi durumunda 24 aylık emekli aylığının geri ödenmesi talep ediliyor.

Mağduriyeti önlemek için söz konusu yönetmeliğe geçici bir madde eklendi. Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı bağlanmış olanlardan, prim ödeme gün sayısı şartının sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine getirilmediği sonradan tespit edilenlere, eksik prim günlerini tamamlama hakkı sağlanacak. Borçtan kurtulmaları için sunulacak üç seçenek şöyle:

ÜÇ SEÇENEK

1.Bu kişilerin öncelikle askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu şekilde borçlanma hakkı olanlar, asgari ücret üzerinden prim ödemek suretiyle eksik günlerini tamamlayabilecek.

2.Borçlanma hakkı bulunmayan veya borçlanmaya rağmen eksik günlerini tamamlayamayanlar eğer emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işte çalışmaya devam etmişlerse, bu çalışmaları eksik günlerine sayılacak.

3.Her iki kolaylıktan da yararlanamayanlara isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı primi ödeme olanağı sağlanacak. 1 2 3

5 Aralık’tan sonra emekli olanları kapsamayacak

Emekli aylığında sonradan borç çıkarılmasını önleyen düzenlemenin tek kusuru, kalıcı değil geçici olması. Bu haktan, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5 Aralık 2017 tarihinden önce emekli aylığı bağlanan kişiler yararlanacak. Halen emekli aylığı kesilmiş olanlar ile 5 Aralık’tan önce emekli olup da hatalı işlem yapıldığı gelecek yıllarda ortaya çıkanların mağduriyeti giderilecek. Fakat 6 Aralık 2017’den itibaren emekli olanların başına ileride böyle bir durum geldiğinde, onlar bu haktan yararlanamayacak.

Emekli iken kamuda çalışılan aylar kesilecek

Emeklilik sonrası özel sektörde çalışma yasağı yok. Ancak emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanların aylıklarının kesilmesi gerekiyor. Aylık kesilmeden bu şekilde çalıştığı tespit edilenlerden, ödenen emekli aylıklarının tamamını faiziyle iade etmeleri isteniyor. Örneğin kişi emekli olduktan sonra 3 ay kamu kuruluşunda çalışıp ayrılmışsa, bu durumu sonradan tespit eden Sosyal Güvenlik Kurumu, o kişiden 5 yıla kadar emekli aylığını geri isteyebiliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca, bu durumdaki kişilerden, sadece emekli iken çalıştıkları aylarda ödenen emekli aylıkları istenecek.

DÜZENLEME İLE EMEKLİ AYLIKLARI ARTABİLECEK

Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek. Askerlik, doğum veya yurtdışı borçlanması yapanların aylıkları değişmeyecek. Fakat, diğer iki haktan yararlananların aylıkları, eksik prim günlerini tamamladıklarında yeniden hesaplanacak. Öte yandan eksik hesaplandığı sonradan tespit edilenlerin aylığı ise itiraz üzerine düzeltilebiliyor. [Kaynak: Habertürk]
 

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA TABLOSU İÇİN TIKLAYINIZ

NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli ikramiyesi tutarı, emekli olunan tarihte geçerli olan katsayılara göre hesaplanıyor. İkramiye farkının ne kadar olacağı, memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015'e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek oluyor. Her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiyenin bir yıllık tutarı 50 liranın, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise 100 liranın altında olamıyor. Yıllık ödenecek en yüksek ikramiye tutarı ise 3 bin 407 lira.

3 AY İÇİNDE 7.500 LİRA

İkramiyenin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmının başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde, varsa kalan kısmının ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak faiziyle takip eden yılın aynı ayında ödenmesi kararlaştırıldı. Mart itibarıyla başlayan ödemeler kapsamında müracaat eden ve başvurusu.



Hükümet bu yılın ikinci 6 ayında enflasyonun yüzde 3.36'da kalacağı tahminiyle Ocak 2018'de işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 3.36 oranında zam yapacağını hesaplamış, bu hesabı da daha yeni açıklanan 2018 yılı programına yazmıştı. Programda, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4'lük normal zam dışında enflasyon farkı ödenmeyeceği düşünülüyordu. Ancak ekim ayında tüketici enflasyonu yüzde 2.08 çıkınca yılın son 4 ayındaki enflasyon gerçekleşmesi 6 aylık tahmini bile aşarak yüzde 3.43'ye yükseldi.

Bu yıl özellikle kurlardaki tırmanışın etkisiyle son iki ayda geçen yıldan daha düşük bir enflasyon beklenmiyor. Bununla birlikte önümüzdeki son iki ayda enflasyon geçen yılki oranlarda artsa dahi 6 aylık enflasyon yüzde 5.7'ye ulaşacak. Dolayısıyla işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı, enflasyon bundan sonra düşmediği sürece yüzde 5-6 aralığında gerçekleşecek. Ekimde gerçekleşen yüksek enflasyon memur ve memur emeklileri için de yıl başında enflasyon farkı almalarını sağlayabilecek.

Memur ve emeklilerine temmuz ayında yüzde 4 zam yapılmıştı. Enflasyondaki yükseliş bu hızla devam ettiği taktirde 6 aylık enflasyon yüzde 5 civarına yükselirse, memur ve emekliler 1 puan, yüzde 6'ya çıkarsa 2 puan enflasyon farkı almaya hak kazanacak.