27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İstihdamda yeni yıla yeni teşvik

Hükümet istihdam teşviklerini yeni yılda da devam ettirme kararı aldı. Gözden geçirilen teşvikler yeni halini aldıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Henüz çalışmaları devam eden yeni teşviklerin 2018’de de ‘istihdam seferberliği’ne büyük katkı sağlaması bekleniyor.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İstihdamda yeni yıla yeni teşvik

İstihdam seferberliği ile 9 ayda 1.7 milyon kişiye iş imkanı sağlayan Türkiye, yeni yıla da yeni istihdam teşvikleri ile girecek. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, şu anda istihdama yönelik teşvikleri gözden geçirdiklerini, teşviklerin yeni yılda da devam edeceğini açıkladı.

Elvan, Orta Vadeli Program’dan (OVP) sapmadan bu tedbirleri almaya devam edeceklerini vurguladı. Elvan “2018 yılında da istihdama yönelik birtakım teşvik ve tedbirlerimiz olacak ama bunları önümüzdeki günlerde netleştirdikten sonra açıklayacağız” dedi.

İstihdam yaratma konusunda Türkiye’nin başarılı olduğunu söyleyen Elvan “Biz işsizlik oranlarını aşağı çekiyoruz, çekmeye devam edeceğiz ama tek haneye indirmek belki biraz süre alacak. OVP’nin sonunda da tek haneli rakama inmiş olacağız. Daha erken de inebiliriz açıkçası bu yönde gayretimiz çok, yoğun olarak çalışıyoruz” diye konuştu.      

YÜZDE 7 BÜYÜRÜZ

3. çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren Elvan, sonuçların memnuniyet verici olduğunu, sanayi üretimi, iç talep ve yatırımlarda ciddi artış kaydedildiğini söyledi. Dördüncü çeyrekte de göstergelerin iyi seyrettiğine dikkati çeken Elvan, yıl sonu için yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme olacağına inandığını belirtti. Elvan, enflasyonla mücadeleye kararlı şekilde devam edeceklerini belirtti. Elvan, kur paritesinin cari açığa 680 milyon dolar civarında yük getirdiğini belirterek, cari açıktaki yapısal sorunu ortadan kaldıracak tedbirleri almaya başladıklarını söyledi.

SON 10 YILDA 6.5 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından düzenlenen ‘Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu’nda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadınların iş gücüne katılımını 2023 yılında yüzde 41 oranına ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sarıeroğlu “Son 10 sene içerisinde iş gücü piyasamıza 7 milyon 775 bin kişi girmiş, 6.5 milyon kişiye istihdam sağlamış durumdayız. 6.5 milyon istihdamın 3 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Bu da Türkiye’nin kadın odaklı, kadınların iş gücü piyasasına girişiyle alakalı olarak bir başarı hikayesine sahip olduğunun en temel göstergesi” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise “Mesleki eğitimde önemli bir rolü bulunan meslek yüksekokullarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının kız öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi. YÖK Başkanı Yekta Saraç ise “Türkiye’deki kadınların eğitimde, yükseköğretimde iyi bir yerde olduğu bir hakikat. Fakat hedefimiz, bu değerli kitleyi iş dünyasında öne taşımak” diye konuştu.

Sempozyuma (soldan) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu katıldı.