27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

kendi markalarıMIZI çıkarmak zorundayız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ar-Ge ve yurtdışında markalaşma konusunda şirketlere ciddi destekler sağladıklarını belirtti. Zeybekci “Türkiye olarak kendi markalarımızı, kendi devlerimizi yaratmak zorundayız” dedi.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
kendi markalarıMIZI çıkarmak zorundayız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümet olarak yatırımcı ve girişimcilere ciddi destekler sağladıklarını belirterek, markalaşma yolunda şirketlerin yanında olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Külliyesi Beştepe Millet Cami Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘5. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde ödüller dağıtıldı. Zirvede konuşan Zeybekci, özellikle Ar-Ge’ye yurtdışında markalaşmaya önem verdiklerini ifade ederek “Türkiye olarak kendi devlerimizi, markalarımızı, teknolojilerimizi, tasarımlarımızı yaratmak zorundayız” dedi. Bu ülkede her ne yapılacaksa özel sektör eliyle yapılacağının altını çizen Zeybekci “Devlet bürokrasisi içinde 08.30-17.30 mesai anlayışıyla bu sevda yürümez” diye konuştu. Zeybekci ayrıca Türkiye’nin ürünü markasını, dizaynını tamamen kendisinin yaptığı ve tüketim alışkanlıklarını yine kendisinin belirlediği bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini ifade etti.     

İHRACATA DEĞER KATALIM

Türkiye’nin bugün itibarıyla kilogram başına ihracat değerinin 1.6 dolar düzeyinde olduğunu belirten Zeybekci, “Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı 2-2.5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece bu ülkenin taşını, toprağını nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine yürümemiz son derece zor” dedi. 

HEDEF YÜZDE 4 ÜZERİ

Türkiye Varlık Yatırım Fonuna ilişkin gelişmelere de değinen Zeybekci, şirket ana sözleşmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, ekim ayı içinde de fonun dünyadaki tüm finans piyasalarında yerini alan önemli aktörlerden biri haline gelmesini istediklerini sözlerine ekledi. 2016 büyüme beklentileri hakkında konuşan Zeybekci: “Yılın son çeyreğinde gerek iç tüketim, gerekse ihracatın büyümeye vereceği destekler, gerekse turizmdeki düzelmelerle yeterli olmasa da belirli bir ivme kazanacak. Amacımız, yüzde 4 seviyesinin üzerinde kalmak ama görünen o ki yüzde 4’ün altında bir yerlerde büyüme rakamımız olacaktır. 2016’da Orta Vadeli Program’dan biraz aşağıda kalma ihtimalimiz var. Aşağıda kalmayı 2017’de yüksek oranda telafi edeceğimizi düşünüyorum.”       

AR-GE’NiN YILDIZLARINA ÖDÜL

En başarılı Ar-Ge merkezlerinin ödüllendirildiği törende birincilik ödülünü Arçelik adına Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, ikincilik ödülünü Vestel adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, üçüncülük ödülünü de Kordsa Global Endüstriyel İplik adına şirketin CEO Cenk Alper aldı. Sektörel ödüllerde de gıda alanında Elvan Gıda adına Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu aldı. Finans sektöründe Kuveyt Türk Katılım Bankası, bilgisayar ve iletişim hizmetleri sektöründe Airties, cam ve seramik ürünleri sektöründe Eczacıbaşı aldı. Ayrıca Sanovel İlaç, DYO Boya Fabrikaları Durmazlar Makine, Tofaş, Teklas, Aselsan ödül alan şirketler oldu.