19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kıdem tazminatı vergi dairelerinden nasıl alınır? Kıdem tazminatı hesaplama yöntemi

Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Binerce kişiyi yakından ilgilendiren gelir vergisi iadesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Ödeme takvimi de belirlenmiş durumda Vergi daireleri dosyaları incelemeye başladı. Ödemelerin başvuruları takiben bir buçuk iki ay içinde yapılması bekleniyor. İşveren ile anlaşıp işten ayrılarak kıdem tazminatı alan çalışanlar, kendilerinden kesilen gelir vergisi tutarını geri alabiliyor. Peki, Kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?. Kimler kıdem tazminatı alabilir? Ne kadar vergi iadesi alınacak? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevabı haberimizin ayrıntılarında yer almaktadır...

15 Mart 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kıdem tazminatı vergi dairelerinden nasıl alınır? Kıdem tazminatı hesaplama yöntemi

Kıdem tazminatı alma şartları nelerdir? Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Vergi iadesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İşveren ile anlaşıp işten ayrılarak kıdem tazminatı alan çalışanlar, kendilerinden kesilen gelir vergisi tutarını geri alabiliyor. Ödeme takvimi de belirlenmiş durumda Vergi daireleri dosyaları incelemeye başladı. Ödemelerin başvuruları takiben bir buçuk iki ay içinde yapılması bekleniyor. Peki, Kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?. Kimler kıdem tazminatı alabilir? Ne kadar vergi iadesi olacak? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevabı haberimizin ayrıntılarında yer almaktadır...

GELİR VERGİSİ İADESİ KARARI RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.

 

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLECEK?

 

 

Vergi iadesi alabilmek için verginin kesildiği tarihten sonra en fazla 5 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. Daha önce dava açmamış olanlar 2019 yılı itibariyle en erken 2014'e kadar olan dönem için iade alabilecekler. İade alabilmek için hak sahiplerinin başvuru yapması ve varsa açmış oldukları davalardan vazgeçmeleri ya da yeni dava açmayacak olmaları gerekiyor.

 

VERGİ İADESİNDE LİMİT OLACAK MI?

 

Vergi iadesi için bir limit olacak. Kıdem tazminatının ödendiği tarihteki kıdem tazminatı tavanını aşmayan tazminat tutarları için kesilen vergiler iade edilecek. Tavanı aşan tutar için iade yapılmayacak. Örneğin; 1 Ocak-30 Haziran 2017’de tavan 4.426.16 lira, 1 Temmuz-31 Aralık 4.732.48 lira, 1 Ocak-30 Haziran 2018’de tavan 5.001.76 lira, 1 Temmuz-31 Aralık 2018’de 5.434.42 liraydı. Örneğin, 2017’nin Ocak-Haziran döneminde 10 yıllık hizmeti olup, 50 bin lira tazminat alan bir çalışan için 44.261 lira (10x4.426.16 kıdem tazminatı tavanı) tutar üzerinden kesilen vergi iade edilecek. Tavanı aşan kısmı için vergi iadesi alınamayacak.

 

NE KADAR VERGİ İADESİ OLACAK?

 

Vergi iadesini hesaplarken, işveren ile anlaşarak kıdem tazminatını aldığınız dönemdeki kıdem tazminatı tavan miktarı ve yine tazminatınızı aldığınız dönemdeki gelir vergisi oranına dikkat etmelisiniz. Ücretlerden kesilen vergi oranları yüzde 15 ila 35 arasında değişiyor. Tazminatınızdan ne kadar vergi kesildiğini işyerinden öğrenebilirsiniz. Tazminattaki miktar ve kesilen vergi diliminin yüksekliğine göre alınacak vergi iadesi de artacak.

 

 

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

 

"Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, son aldığınız brüt ücret 2 bin 500 liraysa, aynı işyerinde 7 yıldır çalışıyorsanız ve işvereniniz sizi işten çıkarttıysa; kıdeminiz 17.500 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.Peki, kıdem tazminatının bir limiti yok mu? Var; buna da tavan deniyor ve devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. İşte, bu tutar, 2018 ile birlikte arttı ve 5.001,76 lira oldu. Geçen sene ise bu rakam, 4.732,48 liraydı. Yani bu sene emekli olanlar, geçen seneye oranla tazminatını yüzde 5,6 zamlı alacak. Bu rakam, 1 Ocak-30 Haziran arası için geçerli. Hazirandan sonra kıdem tazminatının tavanı daha da artacak.

 

Yeri gelmişken, çalışanların kıdem tazminatı hesaplamasında sıkça yaptıkları bir yanlışa da değineyim. Özellikle yüksek ücretle çalışanlar, aylık ücret ile çalıştıkları yılı çarparak, çıkan rakamı tazminat olarak alacaklarını zannediyor. Oysa tazminata konu olacak tavan aylık bu yıl için 5.001,76 liradır ve bunun üzerinde ne kadar maaş alınırsa alınsın tazminat hesabı 5.001,76 lira üzerinden yapılır. Örneğin, brüt ücretiniz 6 bin lira olsun, işyerinde de 5 yıldır çalışıyor olun. 6 bin liranın 5 yıl ile çarpılması sonucu çıkan 30 bin liralık kıdem tazminatı yanlış hesaptır. Doğrusu, 5.001,76 liranın, 5 yıl ile çarpılması sonucu çıkan 25.008,8 liradır."