26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

KOBİ 20 milyar kredi çekecek

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bankadaki kredi başvurusu uygun görülen KOBİ ve ihracatçıya Hazine’nin bir günde kefil olacağını yeni sistemi açıkladı. 2 milyar TL Hazine kaynağı ile 20 milyar TL kredi kullandırılacak.

17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
KOBİ 20 milyar kredi çekecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine’nin ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak reform niteliğindeki yeni kredi garanti mekanizmasının çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Şimşek, söz konusu kefaletin hayata geçmesiyle birlikte 2 milyar TL’lik Hazine kaynağı ile KOBİ ve ihracatçılara 20 milyar TL’ye kadar kredi imkanı oluşabileceğini ifade etti. Çalışmaların detayları hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, 2008 dünya ekonomik krizinden sonra 2009’da hayata geçirilen Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) tarafından uygulanan Hazine destekli kefalet sisteminin Bakanlar Kurulu karar taslağı ile yeniden yapılandırıldığını anlattı. Şimşek, yeni sistemde getirilen en önemli değişikliğin kefalette portföy garanti sisteminin uygulanması olduğunu, bununla KOBİ ve ihracatçıların bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen kredi limiti içinde Hazine kefaletine sahip olacağını kaydetti.

KREDİ HACMİ ARTACAK

Yeni sistemde kefalet kullandırılacak KOBİ ve ihracatçıların, KGF tarafından objektif kriterler ile belirleneceğini anlatan Şimşek, böylelikle çok daha hızlı Hazine kefaleti olanağının sağlanacağını kaydetti.Reform niteliğindeki düzenlemelerin sadece KOBİ’ler ve ihracatçılar için değil, finans kurumları için de önemli avantajları beraberinde getirdiğine dikkati çeken Şimşek, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere bir finansal kurum bir işletmeye kredi sağladığında bu işletmenin içerisinde yer aldığı risk grubuna bağlı olarak bankacılık mevzuatı kapsamında karşılık ayrılması gerekmektedir. Ayrılan bu karşılıklar sermaye yeterliliğine olumsuz etki ederken, bu nedenle bankalar sağlam teminatı olan işletmelere öncelik vermektedir. Kredi talebinde bulunan işletmenin sahip olduğu teminatlar, teminatların türüne ve miktarına oranla ayrılan karşılık miktarını ya artırmakta ya da azaltmaktadır. Hazine kefaletinin kredi teminatı olarak gösterilmesi krediyi arz eden bankanın daha az sermaye karşılığı ayırmasına ve kurumun daha etkin likidite ve sermaye yapısına sahip olmasına neden olacaktır. KOBİ ve ihracatçıların finansman sıkıntısının giderilmesini amaçlayan sistem ile bankaların kredi hacmi artacak ve düşen kredi maliyetleri, bankaların kârlılıklarını artıracaktır.”

VERİMLİ ÇALIŞACAK

Şimşek, bankanın kredi tahsisini uygun gördüğü anda Hazine kefaletinin otomatikman bir gün içinde mümkün olacağını söyedi. Diğer bir değişikliğin de yüksek hacimli kredi kefaleti taleplerinde mevcut sistemde KGF bünyesindeki kredi onay komitelerinin kaldırılması olduğunu belirterek, “Bu komiteler yerine kredi reyting sistemine geçilecek ve yeni sistem ile mevcut sistemdeki kredi onay komitesinin neden olduğu zaman kaybı ve parasal maliyetler ortadan kaldırılacak. Bu da sisteminin daha verimli çalışmasına yol açacak” diye konuştu.