20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Konutta rahatlatan karar

2011’den önce inşa edilen binalara 2 Mayıs’tan itibaren zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, 1 Ocak 2020’ye ertelendi. Belge olmadan alım, satım ve kiralama yapılamayacağı için, karar gayrimenkul sektörünü rahatlattı.

29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Konutta rahatlatan karar

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğiyle  2011’den önce yapı ruhsatı alınmış binaların enerji tüketimini tespit eden Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasının  2 Mayıs’tan itibaren zorunlu olması kararı, 1 Ocak 2020’ye ertelendi. Böylece EKB’si olmayan binalardaki konutların alımı, satım ve kiralanmasını da yasaklayan kararın ertelenmesi, gayrimenkul sektörünü de rahatlattı.  

YETKİYİ BAKANLIK VERECEK

Yönetmelikle EKB vermeye yetkili kuruluşlara ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi. Buna göre, yeni binalar için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile EKB düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere, Bakanlıkça EKB verme yetkisi verilecek. Mevcut binalar içinse EKB düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personeli olan ‘Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri’ de EKB verebilecek.