26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kuzey Irak’ın adımı onlara ağır fatura olarak dönecek

Bakan Albayrak, 25 Eylül’de referanduma hazırlanan Kuzey Irak Yönetimi’ni uyardı: Referandum, enerjideki işbirliğini sıkıntıya sokacak. Bölgede tek müttefikin Türkiye olduğunu bilen Kuzey Irak’ın bu adımı ona ağır fatura olarak geri dönecek.

11 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kuzey Irak’ın adımı onlara ağır fatura olarak dönecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için referandum konusunda adım atmasının, Türkiye ile enerji konusunda yapılan işbirliklerini sıkıntıya sokacağını belirterek, bu konuda geri adım atılmasını istedi. Haber Türk TV’de katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan Albayrak “Bölgedeki tek müttefikinin Türkiye olduğunu bilen Kuzey Irak’ın attığı adımlar ona ağır fatura olarak geri dönecek. Referandum konusunda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin geri adım atması bölge açısından da en doğru ve akılcı adım olur. Kuzey Irak’taki referandum, ilişkileri sıkıntıya sokacaktır” dedi. Kuzey Irak Yönetimi haziranda aldığı kararla, 25 Eylül tarihinde bağımsızlık referandumu yapılacağını açıklamış, Türkiye bu kararı ‘sorumsuzca’ bulduğunu duyurmuştu.

İLK SONDAJ 2018 BAŞINDA

Bakan Albayrak bir uyarı da  Rum yönetimine yaptı. Albayrak, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz sondaj faaliyetleri konusunda “Akdeniz birinin gölü değil. Uluslararası hukuka dayalı Türkiye’nin hakkı olan bir yer. Burada ciddi kefişler oluyorsa biz de daha aktif olacağız. Kendi mühendislerimizle yeni dönemde biz orada olacağız. Bu başka ülkelerle işbirliği şeklinde de söz konusu olabilir” dedi.

Albayrak “Bölge ne kadar sıcak bir bölge olursa olsun. Bölgemizde potansiyeli olan birçok alan varsa, bunu politikamızın içerisine koyduk. Sadece Karadeniz değil Akdeniz’de de petrol aramalarında daha aktif olacak. Gerek başka ülkelerle, gerek kendimiz kazacağız. Aramacılık ve sondajda daha etkili olacağız. Hem doğalgaz hem de petrol arama tekniklerimiz var. Bu çerçevede daha etkin yürüyeceğiz. Bugünden yarına hemen bulduk diyemeyiz, küresel oyuncular kadar sağlam atıyoruz artık adımlarımızı” diye konuştu. Albayrak, “Yılın son çeyreğinde sondaj gemimizi devreye alacağız. 2018’de ilk sondajımızı yapacağız. Akdeniz’de petrol ve gazda daha agresif olmak zorundayız. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizde daha aktif olacağız” dedi.

ŞANSIMIZI DENEYECEĞİZ

Bakanlığının son 1.5 yılda yaptıklarını da anlatan Albayrak “Daha fazla yapacağımız şey var. Eski Türkiye’ye bakacak olursak, bu yaptıklarımız yeni yolculuğun büyük adımları. Türkiye artık üst gelir grubuna oynuyor. Arayan bulur, ben hep bunu söylüyorum. 1930’larda Suudi Arabistan umutlarını tam yitirdiği an petrolü buldu. Ya Allah, bismillah derseniz, yürürsünüz. Son çeyrekte sondaj gemimizi devreye alacağız. Şansımızı denemek, bunu yapmak zorundayız” dedi.

Türkiye’nin altında ve üstünde ne varsa bulacağız

Eylül ayında Türkiye’nin yeni madencilik yönetmeliğini çıkaracaklarını da kaydeden Albayrak, “Yeni döneme yeni modelle geçiyoruz” dedi. “Yeni dönemde yatırımcı dostu, istihdam destekli, katma değeri yüksek bir sürece geçmeyi hedefliyoruz. Provokatif eylemler bizi yıldırmamalı. Madencilik konusunda yol almalıyız. Ne kadar yerli yabancı gruplar bu alanda faaliyet gösterirse sektörümüz kalkınır” diyen Albayrak şunları söyledi: “MTA sondaj stratejisine çok büyük hedefler koyduk. Bu yıl 1 milyon metre sondajı bitiriyoruz. Seneye 3 milyon, 2020’lerde ise yüzde yüzünü bulmamız gerek. Türkiye’nin altında üstünde ne varsa bulacağız. Bulursak müthiş bir şey olacak, inşallah.”

Yerli ve milli her şeye operasyon yapılmış

Albayrak “Türkiye’de her alanda yerli ve milli olan her şeye operasyon yapılmış. Türkiye’de 15 milyar ton kömür var. İlginçtir, ithal kömürden enerji yapılacağı için hiç eylem hiçbir şey yapılmıyor. Büyükelçi beni arıyor, Türkiye’ye yabancı yatırım getireceğiz diyor. Ben de buyrun hay hay diyorum. Ama yerli bir şey yaptığımızda eylemler yapılıyor” dedi.

GÜNEŞE VE RÜZGARA MADE IN TURKEY DAMGASI

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirdiği enerji hamlelerine dikkat çekerek, Konya-Karapınar dünyanın en büyük güneş sahası ihalesinin yapıldığını, rüzgarda ise en düşük fiyat rekoru kırıldığını söyledi. Albayrak “İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Made in Turkey... Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz” dedi. Benzer adımların rüzgarda da atıldığını anlatan Albayrak “3.48 dolar sent ile YEKA Rüzgar İhalesi’nde dünya rekoru kırdık. Dünyadaki en büyük panel üreticisinden sekiz tanesi bu ihaleye girdi. Dört tanesi Alman firmalarıydı ki biz çok mutlu olduk” diye konuştu. Albayrak kaya gazı konusunda uluslararası firmalarla daha etkin arama sürecini başlattıkları da vurgulayarak, “Bu uzun vadeli bir plan. 3-5 yılda sonuç alınabilecek bir süreç” değerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu’da temel yıl sonu atılacak

Nükleer konusunun çok önemli olduğun ubelirten Albayrak “Bu sene bitmeden Akkuyu’nun temel atma sürecini başlatıyoruz. Nükleer enerji verimliliği yüzde 90’ın üzerinde. Birçok firmalarla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Japonya ile kritik bir çalışmayı oluşturacağız. 2023 ile 2030 arasında nükleer santrallerimiz devreye alacağız. Dünyada 450’den fazla nükleer santral var. Bir röntgen cihazından alacağınız radyasyon, bir nükleer santralinden 1 yılda alacağınız radyasyondan daha fazla” dedi. Nükleerin sanayii için de faydası olduğun belirten Albayrak “Nükleer de daha etkin olacağız. Benim enerjiye şimdi şu an ihtiyacım var dediğimde o ihtiyaç bana sağlanmalı” diye konuştu.