26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

LPG’li araçlar için kapalı otopark müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
LPG’li araçlar için kapalı otopark müjdesi

Kurum, LPG’li araçlara otopark izninin yönetmelikte yapılacak düzenlemeyle çözülebileceğini belirterek, “Bir yönetmelik değişiklikle halledilebiliyor. Ortak çalışma yapıyoruz. Vatandaşımızın bu mağduriyetini engelleyecek düzenlemeyi yapacağız. Nisan bitmeden bu düzenlemeyi hayata geçiririz diye düşünüyoruz. Vatandaşımıza böyle bir müjde verelim. Bu çalışmayı üç bakanlık ortak yürütüyoruz. Karar alınmasına müteakip AVM’lere, otellere, konutlara, işletmelere bu izni vermeyi düşünüyoruz” dedi.İmar Barışı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, bunun 13,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret ederek, “10.5 milyon vatandaş, başvurdu” dedi. Kurum, “31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor” dedi.

KAÇAĞA TAVİZ YOK

Bakan Murat Kurum ayrıca şu ana kadar Kapadokya Peribacaları bölgesinde 100’ün üzerinde kaçak yapıyı yıktıklarını belirterek “Tespit ettiğimiz 195 yapının etaplar halinde yıkımlarını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

KURUM: Poşet kullanımı yüzde 80 azaldı

Kurum, plastik poşet kullanımını da azalttıklarını belirterek “Yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiyoruz. Plastik poşetler 800 yıla varan sürede doğaya karışıyor ve doğamıza, denizimize, balıklarımıza zarar veriyor. Balıklarımız bunları yem zannediyor, o parçaları yiyorlar sonrasında bir balinanın midesinde 40 kilogram çıkıyor. Zincir marketler geçtiğimiz yıl ocak ayında, 294 milyon poşet kullanırken bu yıl ocak ayında 82 milyon poşete düşmüş, yüzde 75 azalma olmuş. (Geçen yıl) Şubat ayında aynı marketlerde 605 milyon poşet tüketilmiş, düzenlemeden sonra tüketilen poşet miktarı 150 milyon ve yüzde 78 azalma söz konusu. Yani yüzde 80’e varan bir azalmayı sağlamış durumdayız” bilgisini verdi. 

‘250 BİN SOSYAL KONUT YAPACAĞIZ’ 

Türkiye genelinde 2023’e kadar 250 bin sosyal konut yapacaklarının sözünü verdiklerini vurgulayan Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda da bu çalışmayı başlattıklarını bildirdi. Çalışmanın ilk etabının, 50 bin sosyal konut olduğunu ifade eden Kurum, 67 ilde 50 bin sosyal konuta ilişkin sürecin tamamlandığını kaydetti. 50 bin konuta şu ana kadar 250 bin başvurunun geldiğini bildiren Kurum, “50 bine 2019 içerisinde başlıyoruz. Gelen talebe göre de o projelerimizi orada yoğunlaştıracağız.  İstanbul, Bursa, Konya, İzmir, Erzurum ve Adana illerinde çok fazla talep var. 250 binin üzerinde talep olması durumunda da karşılayacağız, devlet olarak sorumluluğumuz, görevimiz budur. O sayıyı artırma yönünde gideceğiz” diye konuştu.