25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Merkez Bankası faizi indirdi mi? Son dakika Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç?

Merkez Bankası faiz kararı az önce açıklandı. Piyasaların merakla beklediği faiz oranları rakamları belli oldu. Vatandaşlar anbean, ‘Merkez Bankası faizi indirdi mi? Son dakika Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç?’ sorusuna yanıt arıyor. Merkez Bankası Kurulu’ndan yapılan son açıklamaya göre, “Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir” açıklamasında bulundu. İşte Merkez Bankası son dakika faiz oranla haberinin detayları aşağıda…

12 Haziran 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Merkez Bankası faizi indirdi mi? Son dakika Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç?

‘Merkez Bankası faizi indirdi mi? Son dakika Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç?’ sorusuna vatandaşlar yanıt aramaya devam ediliyor. Piyasaların yakından takip ettiği Merkez Bankası kararlar belli oldu. Merkez Bankası Kurulu tarafından belirlenen rakamlar açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faizinde piyasaların beklentisi doğrultusunda değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 24,00 seviyesinde bırakıldı. Merkez Bankası Kurulu’ndan yapılan son açıklamaya göre, “Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir” açıklamasında bulundu. İşte Merkez Bankası son dakika faiz oranla haberinin detayları aşağıda…

"DENGELENME EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR"
 
Kuruldan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 
"Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.
 
"SIKI PARASAL DURUŞ KORUNACAK"
 
İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte Kurul, fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.
 
"BÜTÜN ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK"
 
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.
 

 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

TÜRKİYE-ABD-RUSYA İLİŞKİLER MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI NASIL ETKİKLEYECEK?

Piyasaya büyük oranda ABD-Rusya-Türkiye ilişkilerinin yön verdiği belirtilirken uzmanlar kurda 5.75'in altı için de ABD konusunda Türkiye lehine bir adım olması gerektiğini belirtiyor. PPK toplantısında ise ağırlıklı olarak sıkılaştırma adımları izlenecek.

Analistler Fitch açıklamalarının da tedirginlik yarattığını, diğer taraftan yarınki PPK toplantısı öncesi bir miktar pozisyon  azaltma hareketinin de gözlenmiş olabileceğini belirtiyor.

Dolar kuru bu gelişmeler ışığında 12 Haziran'da 5.81 seviyesinden güne başladı.

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ?

Şu anda Merkez Bankası tarafından uygulanmakta olan politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyor.

Beklentiler Merkez Bankası tarafından bu oranın değiştirilmeden devam edeceği yönünde. Mart seçimleri öncesinde Haziran ayı toplantısı ile Merkez Bankası faiz indirimi kararı açıklayacağı beklentisi ağırlık kazanmıştı.

Ancak seçimlerden sonra yaşanan ekonomik daralma, dolar ve enflasyon rakamlarında ki yükseliş ne yazık ki bu ihtimali oldukça düşürdü. Zaten açıklanan beklenti anketlerinin hemen hemen tamamında Merkez Bankası faiz oranı için teyit kararı açıklayacak yönde çıktı.

Yani Merkez Bankası yine faiz oranlarını bir kere daha yüzde 24 olarak teyit edecek ve aynı oran üzerinden işlemler yapılmaya devam edecek. Ekonomistlere göre Türkiye S-400 krizini başarılı bir şekilde atlatırsa, dolar ve enflasyon düşerse bu durumda en erken kredi faiz indirimi Eylül ayı toplantısı ile gelecek.

SON TOPLANTIDA NE KARAR VERMİŞTİ?

Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 24'te sabit tuttu.

Merkez Bankası'ndan şu açıklama yapıldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir.

Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir.

Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.