26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Millet oyunu gördü parasına sahip çıktı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı ‘dövizi bozdurun’ çağrısına büyük ilgi olduğunu belirterek “Milletimiz bu oyunu gördü, çağrımıza kulak verdi, parasına sahip çıktı” dedi. Erdoğan döviz baskısından mutlaka kurtulmak gerektiğini de söyledi.

8 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Millet oyunu gördü parasına sahip çıktı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik saldırı karşısında TL’ye geçişe yoğun ilgi olduğunu belirterek “Milletimiz bu oyunu gördü, parasına sahip çıktı” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen ‘31. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Erdoğan alçakça ve çirkince sürdürülen Türkiye’yi güneyden kuşatma projesine ve devletin, toplumun içine sızmış Feto’dan PKK’ya kadar tüm terör örgütlerine karşı kararlı mücadele yürüttüklerini ifade ederek, “Son hamle ekonomimizle yapıldı. İhracat ve turizm üzerinden yapılan saldırıya ilave olarak döviz spekülasyonuyla ekonomimiz çökertilmeye çalışılıyor” diye konuştu. 

SIKINTIYI BİLİYORUM

Ekonominin bazı sıkıntıları bulunduğunu ve hükümetin konunun çözümüne ilişkin gayret sarfettiğini anlatan Erdoğan, yeni tedbirlerle gereken önlemleri aldığını ve almayı da sürdüreceğini bildirdi. Erdoğan şunları söyledi: “Piyasada bir durgunluk olduğunu biz de görüyoruz, biliyoruz. Bu durgunluğun somut sebeplerinden ziyade, psikolojik ve provokatif faktörlerden kaynaklandığını da gayet iyi biliyoruz. Gerçekten de son günlerde döviz kurunun Türk Lirası karşısındaki yükselişinin sebeplerine baktığımızda elle tutulur, ciddi iktisadi karşılığı olan hiçbir husus göremiyoruz. Belirli mahfiller tarafından pompalanan olumsuz havanın yol açtığı suni bir kur yükselişiyle karşı karşıyayız. Biz de buna karşılık milletimizi yardıma çağırdık. Dedik ki ‘Gelin yastığınızın altındaki dövizleri TL’ye altına çevirin.’ Benim vatandaşım geldi, TL’ye yönlendi ve kim, nerede, elinde ne kadar dövizi varsa bunu Türk lirasına çevirmeye başladı. Milletime teşekkür ediyorum. 40 yıllık siyasi hayatımda şunu gördüm, eğer bir millet bir şeye inanır ve harekete geçerse onu durduracak hiçbir güç yoktur.”

İNSANLAR KOŞUYOR

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Mesela maruz kaldığımız son ekonomik saldırı karşısında millet olarak dirayet gösterirsek arkamızda çok büyük bir desteği bulacağımızdan emin oldunuz. Rabbime şükürler olsun, milletimiz bu oyunu gördü, çağrımıza kulak verdi ve ekonomisine sahip çıktı. İnsanlar, döviz bürolarına, bankalara dolar almak için değil bozdurup TL’ye geçmek için koşuyor. Türk Lirası’na geçişi bir görev telakki ediyorum. Bunu yapacağız.”

Müjdeyi veriyorum bu süreçten kârlı çıkacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin güçleneceğini yineleyerek, “Emin olunuz insanımız bu süreçten zararlı değil, müjdeyi veriyorum, karlı çıkacaktır, hiç endişe etmeyin. Alacağını bilecek, vereceğini bilecek, karını, zararını daha iyi hesap edebilecek. Dış ticaretimizde çok önemli yeri olan ülkelerle birer birer yerel paralarla ticaret dönemi başlıyor” dedi.  

Döviz baskısından kurtulacağız

Erdoğan ”Dış ticaretimizde çok önemli yeri olan ülkelerle birer birer yerel paralarla ticaret dönemi başlıyor. Rusya ile görüşmeler yaptık demiştim, Rusya’dan bir şey mi alacağız. Onların parasıyla, Rusya bizden mi alacak, bizim paramızla. Bunları yaygınlaştıracağız. Böylece dövizin baskısından ülkelerimizi kurtarmış olacağız. Kur baskısının altında kalmayacağız “ifadelerini kullandı. Erdoğan”Buradan tüm işadamlarımıza, yatırımcılarımıza, esnafımıza sanatkarımıza da seslenmek istiyorum, yaşadığımız zorlukları tereddütleri, sıkıntıları biliyorum. Ama gelin, ülkenize güvenin. Türkiye’nin El Bab Operasyonu ile dövizin spekülasyonlarını durdurma çabaları arasında bir fark yoktur” dedi.