27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

MÜSİAD’dan ABD hamlesi 50 eyalete 50 şube

MÜSİAD, Amerika’da peş peşe şubeler açmaya hazırlanıyor. ‘Dünya İş Zirvesi’nde konuşan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, ABD’de 2018 sonuna kadar 50 şube açacaklarını söyledi. Kaan “Bu şekilde köprüleri pekiştireceğiz” dedi.

22 Eylül 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
MÜSİAD’dan ABD hamlesi 50 eyalete 50 şube

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), iş dünyasını ‘Dünya İş Zirvesi’nde (World Business Summit) buluşturdu. 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında New York’ta ilk kez gerçekleştirilen organizasyonda, finans, teknoloji, inşaat, medya-iletişim, gıda-tarım gibi birçok sektörün temsilcilerini bir araya getirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı zirvede MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ABD’de 50 şube açacaklarını söyledi.  

Türk-Amerikan ticari ilişkilerinin 1830 yıllarına dayandığına dikkat çeken Kaan, “Yaklaşık 187 yıldır bu ilişkiler var. ABD’nin Türkiye’deki ihracat sıralaması beşinci olmasına rağmen bizim ABD pazarındaki payımız sadece binde 3 ve bu rakam çok yetersiz. Bunu arttırmak için de çalışma yapıyoruz. MÜSİAD ABD’deki ekibimiz ile birlikte yeni bir hedef koyduk. 2018 sonuna kadar ABD’de 50 eyalette 50 temsilcilik açmayı planlıyoruz. Bu şekilde bu köprüyü daha da pekiştirip bir üst seviyeye çıkartmak istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE MERKEZDE

Son 2 yılda en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ABD’nin birinci, Almanya’nın da ikinci sırada bulunduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Kaan “Bu yeterli mi, değil. Türkiye, Avrasya kıtası olarak bakıldığında dünyadaki kıta varlığının yüzde 40’ının olduğu coğrafyanın tam merkezinde oluyor. Burada önemli kriter nedir? Dünya enerji kaynaklarının yüzde 75’i de burada bulunuyor. Onun için özellikle ABD firmalarının Türkiye’de iş yapmalarını, aynı şekilde de Türk ürünlerinin Amerikan pazarında yayılması açısından beraber iş yapmalarını sağlamayı öngörüyoruz. Amacımız da bu” diye konuştu.

MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer de ilk defa New York’ta düzenlenen zirvenin Türkiye’nin gelişimi için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, ABD ile Türkiye arasındaki artan ticari ilişkilere değindi. Tuncer, Türkiye’nin jeopolitik konumunun da önemine vurgu yaptı.

Zeybekci: Büyümede 1 numara olacağız

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin karşılaşılan tüm zorluklara ve engellere rağmen 2016’da yüzde 3.2 büyüdüğünü belirterek “Üçüncü çeyrekte 2016’daki üçüncü çeyreğin baz etkisinin de desteğiyle büyümede dünyada bir numara olacağız” dedi. Zeybekci “Geçen yıl ekonomide alınan tedbirler, yapılan yatırım teşvikleri ve ihracat destekleriyle bu yılın ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde ekonomik büyüme oranı yakalandı. Bu büyüme bizim tam istediğimiz gibi, üretim ve ihracata dayalı bir büyüme” dedi. İlk yarıdaki büyümeyi değerlendiren Zeybekci “Bu demektir ki istihdam getirecek. Büyümemizin sağlıklı biçimde iç kaynaklarla desteklenmesi veya içeride ürettiğimiz varlıkların ve kaynakların yurt dışına transferiyle elde ettiğimiz finans araçlarıyla büyümenin desteklenmesi, sürdürülebilir ve istediğimiz bir büyümedir. Bu durum, 2018’le ilgili beklentilerimizi de son derece pozitif hale getiriyor” dedi. Zeybekci ABD’ye ihracatın yüzde 30 oranında arttığını da sözlerine ekledi.