19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

'Büyükanne maaşı' için son başvuru günü

'Büyükanneye maaş projesi'nde 65 bin başvuru yapıldı. Başvurular bugün sonra eriyor. Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül köşesinde projenin detaylarını yazdı. İşte o yazı...

20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Büyükanne maaşı' için son başvuru günü
Çalışan anneler 425 liralık 'büyükanne maaşı'na koştu. Başvuru sayısı 65 bini geçince süreç dondurulmuştu. Ancak yoğun ilgi sebebiyle yeniden ek süre verildi. Ve bu süre de bu gece saat 23:59’da sona eriyor. 
 
Kadınların işgücü piyasasına katılımının sağlanması adına geçtiğimiz yıl doğum sonrası part – time çalışma hakkı ve ebeveyn izni uygulaması hayata geçirilmişti. Diğer yandan özellikle ebeveyn izninin yasalaşması sonrası işverenlerin işe alımda ayrımcılık yapma ihtimalini sesli olarak dillendirmesi sonucu yeni uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıldı. Yani işverenlerin kadın işçi istihdam etmemesinin engellenmesi adına yeni bir adım atıldı. Bu çalışmalar sonucunda büyükanneye maaş uygulamasının dünyada ilk olarak hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.
 
UYGULAMA DÜNYADA İLK
 
Büyükanneye maaş uygulaması dünyada bir ilk olacak. Ülkemizin kültürel yapısı ve gelenekleri göz önüne alınarak planlanan uygulama başarılı olursa dünyaya da örnek olacak. Özellikle büyükşehirlerde çalışan annelerin çocuklarına çoğu kez anneanne veya babaanneler bakıyor. Bu nedenle pek çok çift anneanneye veya babaanneye yakın oturmayı tercih ediyor. Büyükanneye maaş uygulaması bu açıdan fiili durum incelenerek hazırlanmış bir uygulama olması açısından çok önemli.
 
HANGİ İLLERDE VAR?
 
Uygulama bir kanunla düzenlenmediği için proje halinde ilk etapta bazı illerde uygulanacak. Pilot uygulama çerçevesinde 10 ilde büyükanneye maaş hayata geçecek. 10 ilde toplam 6 bin 500 büyükanneye maaş ödenecek. Bu iller; Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Gaziantep olarak belirlendi. Pilot uygulamanın sonuçları analiz edilecek. Başarılı olunduğu tespit edilirse uygulama bütün Türkiye’ye genişletilebilecek.
 
Bu şartlara uymalı
 
Proje kapsamında maaş alınabilmesi için şu kriterlerin varlığı gerekiyor: l Maaş alacak büyükannenin Türk vatandaşı olması,
 
- Annenin, çocuğun ve büyükannenin proje kapsamındaki illerde ikamet ediyor olması, l Çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı ilde ikamet ediyor olması,
 
- Annenin en az 18 yaşında olması,
 
- Anneniz işçi statüsünde sigortalı olarak iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyor olması ve adına en az 360 tam gün prim ödenmiş olması,
 
-Annenin sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaması,
 
-Annenin analık iznini bitirmiş olması,
 
-Hane halkının gelirinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen üst sınırı geçmemiş olması, (Anne ve babanın toplam maaşının 3 asgari ücreti geçmemesi)
 
- Annenin çalıştığı işyerindeki iş vereni ile üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması,
 
- Büyükanneye maaş ödendiği süre boyunca bakıcı istihdam edilmiyor olması,
 
- Büyükannenin 65 yaşını aşmamış olması ve çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal bir rahatsızlığının olmaması.
 
Annenin masrafları azalacak
 
Üç yaşını doldurmamış torununa bakan büyükanneye her ay 425 TL ödenecek. Rakam asgari ücretin yüzde 30’u olarak belirlendi. Bu ödemenin mahiyeti büyükanneye maaş olarak ifade edildi. Çocuğa büyükanne bakınca hem kreş masrafı yapılmamış oluyor, hem de büyükanneye ödenecek para kadın çalışanın maaşının artması anlamına geliyor. Çünkü büyükanneler bu parayı torunları için harcayacaklar. Bu sayede annenin masrafları azaldığı gibi göreli olarak geliri de artacak.
 
65 BİNİ DEVİRDİ
 
Projeye çok büyük ilgi var. Başvuru sayısı 65 bini geçince 28 Şubat olan son başvuru tarihi kısaltılmak durumunda kalındı. Bu gece saat 23:59’a kadar 'buyukanne.csgb.gov.tr' adresinden başvuru yapılması gerekiyor. Bu süre sonunda başvuru yapma hakkı kalmayacak. Başvuruların sayısı çok artınca maaş alma kriterleri konusunda değerlendirme yapılması gerekecek.