24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

‘Özel Tercihli Bölgeler’ ile ABD’ye gümrüksüz ihracat

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle “Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde İnsani Nitelikli Tercihli Bölgeleri kurabiliriz. Kilis, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi şehirlerde bu iş için uygun bir alt yapı var” dedi.

29 Mart 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
‘Özel Tercihli Bölgeler’ ile ABD’ye gümrüksüz ihracat

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), tekstilde küresel rekabet gücünü artırmak ve Türkiye’de kalan Suriyeliler’i üretime yönlendirilmek için bir proje hazırladı. Proje hakkında bilgiler veren İTHİB Başkanı İsmail Gülle “Türkiye’de kurulacak İnsani Nitelikli Tercihli Bölgelerde, emek yoğun sektörler üretim yapsın. En az yüzde 30 Suriyeli mülteci çalışsın. ABD ve diğer ülkeler bu bölgelerde üretilen ürünleri gümrüksüz alsın” dedi. Gülle “Bu bölgelerde Türk vatandaşlarının yanı sara 300 bin civarında Suriyeli’ye de istihdam imkanı yaratırız. Bu da 1 milyon Suriyeli’nin refahını artırır” diye konuştu. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda üzerine ciddi bir yük aldığını dile getiren Gülle, şunları söyledi: “ABD’ye üretim yapan özel bölgelerin çevre ülkelerde olduğunu biliyoruz. Mısır, Ürdün ve Haiti’de benzer örnekler var. Nitelikli bölgeler özellikle istihdam açısından tekstil ve diğer sektör üretimleriyle Türkiye’nin ABD’ye yapacağı ihracatta fayda sağlayacak bir model olacak. ABD’de yüzde 30’lara varan vergiler var.  Bu vergi dezavantajı ve Amerika’nın Avrupa’yla ve Uzakdoğu ve Pasifik ülkeleri ile yapılan serbest ticaret anlaşmaları dünyayı yeni bir ticaret yapılanmasına doğru götürüyor. Doğal olarak bu ülkelerin ürünlerini serbest bir şekilde satacağı ortamda Türkiye ve etrafındaki ülkelerin yüzde 30 gibi oranlarla korunan bir pazara girmesinin çok da mümkün olmadığını görüyoruz.”

MİNİMUM 5 MİLYAR $

2014 yılı itibariyle Türkiye’nin ABD tekstil pazarından aldığı payın yüzde3.76 olduğuna dikkat çeken Gülle “ABD’nin 140 milyar dolar hazır giyim ithalatı var. Suriyeliler’in yoğun olarak yaşadıkları Kilis, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi şehirlerde bu iş için zaten uygun bir altyapı var.  Böyle bir avantaj minimum 5 milyar dolar sağlar” dedi.