23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Özelleştirmede bir devir kapanıyor

Kamunun elinde kalan portföyler azalınca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na da yol göründü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖİB’in küçülen özelleştirme portföyü nedeniyle kamu-özel ortaklığı yatırımları kapsamında bir birime dönüştürmek için çalışma yaptıklarını açıkladı.

15 Haziran 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Özelleştirmede bir devir kapanıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üst üste gerçekleştirilen özelleştirmelerle portföyün azaldığını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) kamu-özel ortaklığı (PPP) yatırımları kapsamında bir birime dönüştürülmesini görüştüklerini söyledi. Gediz EDAŞ’ın devri toplantısında konuşan Şimşek, şunları söyledi: “Özelleştirme portföyü her geçen gün küçülüyor. Geçen gün Kalkınma Bakanımızla görüştüm. ‘Özelleştirme İdaresi’ni kamu-özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim mi?’ diye...  Kalkınma Bakanlığımızla görüşüyoruz. PPP modelinde şu anda bu görevi görsün diye. Şu anda gerçekten bu konuları çalışıyoruz. Portföyle bakıyorsunuz, şu anda üzerinde çalıştığımız Milli Piyango var onu yılın ikinci yarısında tamamlayacağız. Limanlar yakın zamanda bitecek. Elektrik üretiminden bahsediyoruz onu da hızlandıracağız. Geriye portföy küçülüyor dolayısıyla önümüzdeki dönemde özelleştirme idaresinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyacı olacak.”

Termik santraller için çağrı

4046 sayılı kanunla kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra kapatılması ya da kamu adına başka bir görevi üstlenmesi üzerinde duruluyordu.  Şimşek, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından üretim santrallerinin özelleştirilmesinin gündeme geleceğini belirterek, “Gelin termik santrallere de ilgi gösterin... Yatırıma ihtiyaç var, yerel kaynaklarla üretimin artırılmasına ihtiyacı var. Bu cari açığı azaltacak, ayrıca enerjide  verimlilik artacak” diye konuştu. Enerji Bakanı Taner Yıldız da törende yaptığı konuşmada, gelecek hafta bir üretim santralinin özel sektöre devrinin gerçekleştirileceğini belirtti. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, gelecek hafta EÜAŞ’a ait 600 MW kapasiteli Seyitömer Termik Santrali’nin 2.248 milyar dolar ile ihalede en yüksek teklifi veren Çelikler İnşaat’a devri gerçekleştirilecek. 

3 günde kasamıza 2.6 milyar dolar girdi

İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımını yapan Gediz EDAŞ’ın 1 milyar 231 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Bereket Enerji Grubu bünyesindeki Elsan-Tümaş-Karaçay OGG’ye devri gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 4.6 milyar dolarlık 6 günde yapılan 3 özelleştirmeden 2.6 milyar doların Türkiye Cumhuriyeti’nin kasasına girdiğini, bundan herkesin fayda göreceğini söyledi. Yıldız, halen özel sektörün yüzde 75 olan dağıtım portföyünün 2 ay içinde yüzde 100’e ulaşmasını beklediklerini vurguladı.