25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Rekor barış

Hükümetin vergi borcu yapılandırmasıyla ilgili çağrısı rekor başvuruyla sonuçlandı. 4.8 milyon kişi 77.6 milyar liralık yapılandırmaya imza attı. SGK borçları da eklenince rakam 112 milyarı bulacak.

Ercan Baysal29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Rekor barış

Vergi ve borç yapılandırmasının Maliye ayağı belli oldu. 25 Kasım’da başvuru süresi dolan düzenleme kapsamında Maliye tarafından 8 milyon 527 bin başvuru dilekçesi alındı. 77.6 milyar liralık kamu alacağı yapılandırıldı. Bu rakama henüz 35 milyar lirayı bulması beklenen SGK ve Bağ-Kur prim borçları dahil değil. Henüz açıklanmayan bu veriler de eklendiğinde vatandaşın yeniden yapılandırılan tüm borçların tutarı 112 milyar lirayı bulacak. Yeniden yapılandırmanın Maliye’yi ilgilendiren bölümünü dün düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal “Yeniden yapılandırma kapsamında yapılandırılan toplam tutar 77 milyar 602 milyon 570 bin 915 lira” dedi. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre 2011’deki Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılandırılan tutar ise 39.5 milyar lira olmuştu. Ağbal “İki kanunun uygulanmasını karşılaştırdığımızda başvuru adedinde 2011’dekine göre yüzde 64.2 artış var. Yapılandırılan tutarda ise yüzde 96.3 artış var. Bu rakamlar çok açık bir şekilde ortaya koyuyor ki bu defa yapmış olduğumuz yeniden yapılandırma kanuna olağanüstü bir ilgi söz konusu” diye konuştu. “Yapılandırma Kanunu’nun hitap ettiği en geniş kitle tabiatıyla kesinleşmiş borcu olan mükelleflerimizdir” diyen Ağbal şunları söyledi: 

7.5 MİLYON DİLEKÇE ALDIK

“Nitekim en yüksek başvuru ve yapılandırma da kesinleşmiş alacakların yapılandırmasına ilişkin alanda olmuştur. Kesinleşmiş kamu alacakları için 4 milyon 850 bin mükelleften, 7 milyon 502 bin adet başvuru dilekçesi alınmıştır. Yaklaşık 54 milyar lira yapılandırılmıştır. Bu sonuçları 2011 yılında uygulanan yapılandırma ile mukayese ettiğimizde başvuru adedinde yüzde 68.5 oranında, yapılandırılan tutarda ise  yüzde 99 oranında artış meydana gelmiştir.”

Ağbal vergi dairelerine 6.3 milyon vatandaşın borçlu olduğunu hatırlatarak 4.8 milyon mükellefin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik talepte bulunduğunu söyledi. Buna göre vergi dairelerine borçlu olanların yüzde 76’sı başvuruda bulundu. Maliye Bakanı Ağbal, 25 Kasım itibarıyla 4 milyar 139 milyon liralık tahsilat yapıldığını açıkladı. 1 milyon 224 bin mükellefin peşin ödeme tercihinde bulunduğunu aktaran Ağbal, 18 taksitte ödemek isteyen mükellef sayısının ise 2 milyon 394 bin olduğunu bildirdi. İlk taksitte netleşmiş 13 milyarlık bir ödemenin söz konusu olduğunu belirten Bakan Ağbal, “Taksitle ödeme seçeneğini seçen bir vatandaş 30 Kasım tarihine kadar taksitle ödemeden vazgeçip geri peşin ödeme seçeneğine dönebilir” şeklinde konuştu.

90 BİN KÖPRÜ CEZASI

Köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler için 90 bin kişinin başvuruda bulunduğunu aktaran Ağbal, 271 milyon liranın yapılandırıldığını bildirdi. Öğrenim kredisi borcu için 311 bin kişi başvuruda bulunurken, bu kapsamda 1.2 milyar lira yapılandırıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için 956 bin kişi başvuruda bulunarak 1.7 milyar liralık borcunu yapılandırdı. 1.3 milyon kişi de 1.4 milyar liralık trafik para cezasını yapılandırdı. Ağbal, ne kadarlık bir vergi alacağından vazgeçildiğine ilişkin soruya “Vergi alacağına bağlı faizlerden vazgeçtik. Vergi alacağının aslından vazgeçmedik” yanıtını verdi.

VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM YENİ YILDA

Maliye Bakanı Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik vergi indirimi, tecille ilgili düzenleme ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasına ilişkin çalışmanın yeni yılla birlikte getirileceğini açıkladı. Başvuru oranları ve yeniden yapılandırılan tutarın iyi olduğunu aktaran Ağbal “Hepimiz biliyoruz ki bir kısım vergi alacağı Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarında olsa da borçluları ya hiçbir şekilde ortada yok ya ölmüş ya yurt dışına kaçmış veya takibat sırasında mal varlığı olmadığı tespit edilmiş mükellefler. Bunların başvurmayacağını biliyorduk” diye konuştu.

SPOR KULÜPLERİNDEN 552 MİLYON TL

Maliye Bakanı Ağbal’ın açıkladığı sonuçlara göre 166 spor kulübü kanun kapsamında başvuruda bulunarak 552 milyon liralık borcunu yapılandırdı. 1.148 belediye 3.6 milyar liralık kamu alacağı için Maliye’nin kapısını çaldı. İhtilaflı alacaklardan 39 bin mükellef yararlanırken, 44 bin ihtilaf dosyası sonlandırıldı. Bu kapsamda 2.8 milyar liralık alacak yapılandırıldı. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklara da çözüm getiren kanun kapsamında 113 bin mükellef 1k1 milyar liralık borcunu yapılandırdı.

PİŞMAN OLANLAR MALİYE’YE KOŞTU

Gönüllü uyumun sağlanması kapsamında sağlanan imkandan 32 bin 692 mükellef yararlandı. 127 bin 175 adet pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname vererek 544.3 milyon liralık yapılandırmada bulundu. Ağbal eczacılarla ilgili soru üzerine “Eczacılara yüzde 4 oranında bir vergi ödemek koşuluyla yeniden yapılandırma imkanı getirmiştik, toplam 24 bin eczane başvurdu yani 4’te 1 oranında bir başvuru söz konusu. Elbette her eczane kendi stok durumuna göre bir değerlendirme yaptı. Bu kapsamda 10 bine yakın eczanenin bir yapılandırmaya ihtiyacı olduğu belirlenmiş oldu” ifadelerini kullandı.

İLK 2 TAKSİT ÇOK ÖNEMLİ

Peşin ve ilk taksit ödemelerinin 30 Kasım 2016’ya kadar ödenmesi gerektiğini aktaran Ağbal “Fırsatı kaçırmayalım. Taksitli ödemeyi seçenlerin ilk 2 taksiti süresinde ödemesi şart. Bu tarihlerde değişiklik söz konusu değil. Ödenmezse başvurunun tüm imkanları ortadan kalkar. Maliye cebri takibata kaldığı yerden devam edecek” dedi.