26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunmada % 54’lük dışa bağımlılık 2023’te bitecek

Türk savunma sanayiinde yerlileşme hamlesinin izlerini taşıyan IDEF kapılarını açtı. Açılışı yapan Erdoğan, savunma sanayiinde şu anda yüzde 54 olan dışa bağımlılığı 2023’te bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

6 Mayıs 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunmada % 54’lük dışa bağımlılık 2023’te bitecek

Türk savunma devleri dün İstanbul TÜYAP’ta başlayan 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’15) görücüye çıktı. Türk savunma sanayiinde yerlileşme hamlesinin izlerinin görüldüğü fuarın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tallip Erdoğan yaptı.

BMC’den Aselsan’a, TUSAŞ’tan Roketsan’a birçok firmanın katıldığı fuarın açılışda konuşan Erdoğan milli savunma sanayisini kurma çalışmalarında, 2002’de dışa bağımlılık oranının yüzde 80’ler düzeyinde bulunduğunu belirterek “Bugün savunma sanayi ihtiyacımızın yüzde 54’ünü kendi imkanlarımızla karşılar hale geldik. Amacımız, 2023 yılına geldiğimizde savunma sanayimizi dışa bağımlılıktan tamamen kurtarmak” dedi.

Bugün dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasında 2 Türk firmasının da olduğunu söyleyen Erdoğan “Savunma sanayimizin üretim gücü geçtiğimiz yıl 5 milyar doları aştı. Yıllık 1 milyar dolar araştırma geliştirme harcamasıyla savunma sanayimiz, en çok araştırma geliştirme ve teknoloji yatırımı yapan sektör haline geldi” diye konuştu.

Erdoğan “Savunma sanayinde bundan sonraki hedefimiz özgün tasarımdır. Şu andaki tüm projelerimiz de buna yöneliktir” diye konuştu.

Erdoğan, Altay tankı ile son aşamaya gelindiğini ve yakında seri üretime geçileceğini bildirdi. İnsansız hava uçağı projelerinde de son aşamaya gelindiğini hatırlatan Erdoğan, 100’e yakın askeri gemi ve karakol botunun üretilerek Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildiğini kaydetti. Deniz karakol uçaklarının hizmete girdiğini, askeri personeli mayından koruyan Kirpi araçlarından bugüne kadar 614 adedinin TSK’ya teslim edildiğini söyleyen Erdoğan, sivil, tank savar ve güdümlü füzelerin Türkiye’nin kendi teknolojisi ile üretilir hale gelindiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uydu fırlatma merkezi kurma çalışmalarının da sürdüğünü, Hisar füzelerinin denemelerinin tamamlandığını açıkladı.

ÇEVRENİZDE ATEŞ VARSA KIVILCIM SİZİ DE BULUR

Fuarın açılış kurdelesini “Tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum” diyerek kesen Erdoğan, Akdeniz’de yaşanan göçmen faciasına ve duyarsızlıklara değinerek “Çevrenizde bir ateş varsa oradan sıçrayan kıvılcım eninde sonunda gelir sizi bulur” dedi. “Ülkemizde bulunan Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin sayısı 2 milyon civarında. Sığınan kardeşlerimiz için yaptığımız harcama 5.6 milyar doları buldu. Buna karşılık AB ülkelerinde toplam sığınmacı sayısı 250 bin” dedi.

BMC"den gövde gösterisi

Ethem Sancak: Bizi izlemeye devam edin

İşte o zırhlı araç "Vuran"