19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mart ayı sektörel güven endeksi verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

AA27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Mart ayı sektörel güven endeksi verileri açıklandı
İnşaat sektörü güven endeksi mart ayında yüzde 12,3, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4,4 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,3 geriledi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.
 
Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubatta 92,9 iken, martta yüzde 4,4 artarak 96,9'a yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artışın, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde de artış bekleyen girişim yöneticisi sayısından kaynaklandığı belirtildi.
 
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu yüzde 4,1, hizmetlere olan talep yüzde 3,5 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri yüzde 5,5 yükseldi.
 
Perakende ticaret sektörü güven endeksi
 
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, martta yüzde 0,3 azalarak 97,7 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüşün, mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı bildirildi. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısında ise artış oldu.
 
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1 azalırken, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 1,9 arttı.
 
İnşaat sektörü güven endeksi
 
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 76,4 iken, bu ay yüzde 12,3 artarak 85,8 değerine ulaştı. Bu artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
 
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 16,9 ve yüzde 9,3 arttı.