29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Tanklara inat 950 milyon dolar

15 Temmuz gecesi FETÖ darbe girişimi sırasında İstanbul’da bulunan ABD’li Washakie Yenilenebilir Enerji Grup’un yatırımlardan sorumlu üst yöneticisi, şirketin yatırım kararını değiştirmeyerek Türkiye’ye yapılacak 950 milyon dolarlık yatırım için imza attı.

BİROL KELEŞ10 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Tanklara inat 950 milyon dolar

Türkiye’yi 2011 yılından bu yana izlemeye başlayan ve bu tarihten itibaren 500 milyon dolar toplam değeri olan yatırımlara imza atan şirket, turizm, sağlık ve finans sektörlerinde yeni yatırımlar için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir fon oluşturdu. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un misafirliğinde yapılan toplantıda ABD’li şirketin Türkiye’deki yatırımlarını yöneten SBK Holding’in Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, ABD’li şirket yöneticileri ile darbe girişimi akşamı Beylerbeyi’nde bir restoranda yemekte olduklarını  söyledi. Korkmaz, yaşanan olaylar sırasında İstanbul’da olan bu yöneticinin yatırım kararını değiştirmemesinin Türkiye’ye olan güveni çok net açıkladığını belirtti. Baran Korkmaz, grubun bu yıl sonuna kadar Türkiye’de yapacağı yatırımlar için 450 milyon dolar yeni sermaye fonu oluşturduğunu, bu fon dışında şirketin Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemlerinde kullanılmak üzere toplam büyüklüğü 500 milyon dolar olan fonun da 2 yıl içinde kullanılmasının hedeflendiğini kaydetti.

17 aralık sonrası yatırımlar arttı

Türkiye’nin ABD’liler için ‘fırsatlar ülkesi’ olduğunu, burada yüzde 100 kar ettikleri bir çok alan olduğuna vurgu yapan Korkmaz “15 Temmuz gölgesinde bile yatırımlardan vazgeçmiyorlar. Bu şartlarda bile ülke ayakta ve hayat normal deyip, karalarını devam ettiyorlar” dedi. SBK Holding’in ‘zor durumda olan’ şirketlere finansman ve mal değerlendirme çözümü sunduklarını kaydeden Korkmaz, 2 otel alımı, hastane zinciri ve finans alanında anlaşma sağlandığını  kaydetti. Korkmaz, yabancı yatırımcıların 17-25 Aralık 2013 öncesi bürokratik engellere takıldığını, bu tarihten sonra bürakrasiden temizlenmeye başlanan Fetö’cüler sonrası işlerin daha açık ve net bir şekilde de devam ettiğini kaydetti. Korkmaz “Biz yatırımcıyı getiriyoruz. Daha sonra bu bürokratlar bir şekilde yatırımı engellemek için bin bir sorun yaratıyorlar. Bundan dolayı Türkiye’ye milyarca dolarlık yatırım gelmemiştir” dedi.

Start-up’lar için İstanbul zirvesi

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ise Türkiye’nin güvenli bir liman konusunda kendini dünyay anlattığını ve anlatmaya da devam ettiğini vurgularken “İstanbul’da bir start-up zirvesi düzenleyeceğiz. Dünyanın genç girişimcileri ve yatırımcılarını burada buluşturacağız” dedi. Ermut yakın zamanda da sanayi sektöründe 3 yeni yatırımı kamuoyu ile paylaşacaklarının bilgisini verdi.