26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ticareti artıracak üçlü mekanizma devrede

Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan İstanbul’da ortak ticaret ofisini resmen açtı. Açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci “Ofis üçlü mekanizmanın ticari faaliyetlerini artırmak üzere çalışacak” dedi.

26 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ticareti artıracak üçlü  mekanizma devrede

Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan’ın İstanbul’daki Ortak Ticaret Ofisi açıldı. Açılış öncesi Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı ile İş Forumu da yapıldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üç ülke arasında cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları, ticaret ve ekonomi bakanları seviyesinde kurulan başarılı bir mekanizmanın bulunduğunu söyledi. 

STA GENİŞLETİLECEK

Zeybekci “Fiziki bağların kurulması ve güçlendirilmesi anlamında ekonomi ve ticaret bakanları olarak en önemli bağı kendi bağımız olarak görüyoruz. Bu üçlü bağ ne kadar başarılı olursa, dışişleri bakanları, devlet başkanları seviyesindeki üçlü mekanizma da o kadar güçlü olur” diye konuştu. Bosna Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi’nin Türkiye’nin sağladığı imkanlarla kurulduğunu anlatan Zeybekci şunları kaydetti: “Bosna Hersek ile Sırbistan ikisi aynı ofiste Türkiye’deki ticaret faaliyetlerini, yani üçlü mekanizmanın ticari faaliyetlerini artırmak üzere çalışacak. Diğer bakanlarla üçlü mekanizma olarak şunu da konuştuk; STA’nın bir an önce en geniş hale getirerek güncellenmesi. Türkiye-Bosna Hersek, Türkiye-Sırbistan arasındaki STA’nın kapsamı bizce dar, bunun genişletilmesi, Türk yatırımlarının Sırbistan ve Bosna Hersek’te artması için son derece önemli. Bunu en kısa sürede gerçekleştirmek için mutabakata vardık. Mümkünse 2017’de bitirmek istiyoruz.”

CAZİP YATIRIMLAR

Üç ülkenin turizm acentalarının, turizm sektörlerinin de bir arada ortak pazarlama ile büyük işbirlikleri yapacağına inandığını aktaran Zeybekci, bu üç ülke arasında tarım, hayvancılık ve yenilenebilir enerji alanlarında da yatırımların çok cazip olduğunu ve bu alanda da hızlı gelişmelerin sağlanabileceğini söyledi. Zeybekci, üçlü ekonomi bakanları olarak konuştukları konuların sonuç anlaşmalarında ülkelerinin devlet başkanlarına 2017 yılında üçlü zirvede buluşmayı mesaj olarak iletmeyi konuştuklarını dile getirdi.

Halkbank Sırbistan’da beş şube daha açacak

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısı kapsamında düzenlenen panelde konuşan Halkbank Sırbistan İcra Kurulu Başkanı Kenan Bozkurt, Halkbank’ın Sırbistan’da 28 şubesi bulunduğunu, ülkede her yıl en az 5 şube açacaklarını söyledi. Bozkurt, Sırbistan’ın yatırımcı için güvenli bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Sırbistan politik olarak istikrarlı bir ülke. Çok ciddi Türk firmaları Sırbistan’a giriyor. Halkbank’ın Sırbistan’da 28 şubesi var. Sırbistan’da her yıl en az 5 şube açacağız. Ülkede eğitimli ve ucuz iş gücü var. Özellikle büyükşehirlerde kaliteli iş gücüne ulaşım daha kolay. Maliyetler görece olarak daha ucuz. Sırbistan’da bütün sektörlerde önemli şirketler var ama mali güçlerinde sıkıntı var. Türk iş adamları bu açık tarafı tamamlayacak özelliğe sahip.”