27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

TMO piyasaya girdi fındık üreticisi rahatladı

Yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren fındıkta, üreticiyi rahatlanan karar açıklandı. TMO piyasaya girerek 10-10.5 liradan fındık alacak. Böylece serbest piyasada 8-9 liraya kadar düşen fındık fiyatlarının önümüzdeki günlerde yükselmesi bekleniyor.

18 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TMO piyasaya girdi fındık üreticisi rahatladı
Serbest piyasada 8-9 liraya kadar gerileyen fındıkta üreticiyi rahatlatan kararı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba açıkladı. Fakıbaba, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla önümüzdeki pazartesiden itibaren tüm gücü, hızı ve takımıyla alıma başlayacak” dedi. Bu fiyatların alt fiyatlar olduğuna işaret eden Fakıbaba, üreticilerden, fındıklarını satmakta acele etmemelerini ve piyasayı takibe almalarını istedi. 550-600 bin hektar alan üzerinde fındık üretimi yapılan Türkiye’de doğrudan ve dolaylı olarak 4 milyon kişi fındık ile ilgileniyor. Açıklanan fındık fiyatlarından çok üreticiyi, TMO’nun piyasaya girmesi memnun etti. TMO’nun pazartesinden itibaren alıma başlamasıyla piyasada fiyatların yükselmesi bekleniyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan “Fiyat üreticilerimize hayırlı olsun. Önemli olan burada TMO’nun fındık piyasasında olması” dedi.
 
FİYATLAR YÜKSELİR
 
Soydan, TMO’nun fındık alımına başlamasıyla birlikte serbest piyasada fiyatlarında, TMO fiyatlarının üzerine çıkmasını beklediklerini vurguladı. Soydan “Önemli olan burada devletin muhakkak müdahale eden bir kurum olarak fındık piyasasında olmasıydı. Çünkü bizim tereddütlerimiz vardı. Özellikle TMO’nun olmadığı bir piyasada fiyatların bugünkü fiyatların çok çok altında kalmasıyla karşı karşıya kalmıştık. Onun için devletin müdahale alımı yapması önemliydi ve bu müdahalede gerçekleşmiş oldu. Üreticilerimizin beklentisi 12-13 lira bandındaydı. Devletin ‘piyasada varım’ demesi önemli. İnşallah bu rakam taban fiyat olarak piyasada kalır” dedi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da “TMO’nun fındık almasından dolayı memnunuz. Maliyet bu yıl 9 lira ile 13 lira arasında hesaplandı” ifadelerini kullandı. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise “TMO’nun var olması bizim için çok önemli. Önümüzdeki süreçte fiyat konusu tekrar gözden geçirilebilir” ifadelerini kullandı. 
 
Fakıbaba: 650-700 bin ton rekolte öngörüyoruz
 
Fındık alım fiyatlarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan Fakıbaba, bakanlığın fındık üretiminin sürdürülebilmesi için yoğun gayret gösterdiğini dile getirerek şunları söyledi: “Üreten yoksa, yaşam yoktur. Gıda yoksa, hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz başımızın tacıdır. Fındık üreticilerimiz de aynı şekilde başımızın tacıdır. Malum fındık, Karadeniz’de alternatifi olmayan, 700 bin hektar alanda 500 bin üreticiyi ilgilendiren stratejik bir ürün. Karadenizli vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz zor coğrafya şartlarında üretim yapmaktadır.” Fındığın aynı zamanda çok önemli bir ihracat ürünü olduğuna dikkati çeken Fakıbaba, bu üründen 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri elde edildiğini söyledi. Fakıbaba, fındık rekoltesine ilişkin beklentilerini açıklarken de “Rekolteyi önceden 700 bin ton olarak hesap ediyorduk ancak son dönemde meydana gelen külleme ve güneş yanığından dolayı 650-700 bin ton öngörüyoruz. Bizde rekolte yüksek olmasına rağmen dünya rekoltesinde geçen yıla göre ciddi bir artış yok. Bu da Türkiye için avantaj” diye konuştu.