26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye artık uzak diyarlara ayak basıyor

Daralan Rusya pazarı Türk ayakkabı ve deri mamulü için fırsat oldu. Uzak pazarlara açılmaya başladıklarını anlatan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak “Çin’de rekorlar kırıyoruz. Güney Kore’de ise ticaret merkezi açacağız” dedi.

8 Aralık 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye artık uzak diyarlara ayak basıyor

Ayakkabı ve deri ürünleri satan Türk ihracatçılar daralan Rusya pazarının ardından yöneldiği yeni pazarlarda yer edinmeyi başardı. Çin’e ihracat artarken, serbest ticaret anlaşmasının olduğu Güney Kore’de ise önemli bir potansiyel yakaladı. İhracatçılar bu pazarda ticaret merkezi açarak kalıcı hale gelecek. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)  Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye’nin 186 ülkeye ayakkabı, 202 ülkeye deri ve mamulleri sattığını belirterek, “Yılın 11 ayında 1 milyar 550 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Ayakkabı sektörünü biraz daha canlandırırsak 2020’de 2 milyar dolarlık ihracat hedefini de aşabiliriz” dedi.

KORE PAZARI BÜYÜYOR

Saraciye ve ayakkabı ihracatında artış, yarı mamül, deri ve kürk konfeksiyonunda ise düşüş yaşadıklarına değinen Şenocak, deri konfeksiyonundaki düşüşün ise Rusya’ya yapılan satışın azalmasından kaynaklandığını bildirdi. Diğer ülkelere yapılan ihracatta ise herhangi bir düşüş olmadığını aktaran Şenocak, Avrupa Birliği ülkelerinde, Amerika’da, Uzak Doğu’da deri konfeksiyon satışlarında artış olduğunu ifade etti. Şenocak, yeni pazarlar konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Şenocak, son olarak 20 kişilik bir heyetle Güney Kore’den döndüklerini, buraya ihracatı ciddi anlamda yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Şenocak, Güney Kore’ye yönelik ihracatı 3 katına çıkarmayı planladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Kore’de ciddi bir deri ve deri mamulü ithalatı var. Buradan aldığımız pay ise yüzde bir, bunu yeterli bulmuyoruz. Serbest ticaret anlaşmamız var, artı vize uygulaması yok. Hepsini bir sepete koyarak oradaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Kore’de ticaret merkezi açacağız. Yılın 11 ayında 1 milyar 550 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Ayakkabı sektörünü biraz daha canlandırırsak 2020’de 2 milyar dolarlık ihracat hedefini de aşabiliriz. İhracatımızın 875 milyon dolarlık kısmı ayakkabı, 240 milyon dolarlık kısmını yarı mamül ve bitmiş ürün, 223 milyon dolarını deri ve kürk konfeksiyon, 212 milyon dolarını da saraciye oluşturuyor.” Bu yıl Rusya’ya 170 milyon dolar, Almanya’ya 115 milyon dolar, İtalya’ya 113 milyon dolar, Irak’a 78 milyon dolar ve İspanya’ya 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Şenocak, Güney Kore’ye ise 60 milyon dolarlık bir ihracat yaptıklarını kaydetti. 

KATMA DEĞER ARTTI

Mustafa Şenocak daha katma değerli ürünler satmaya ve ihracat yapılan ülke sayısını geliştirmeye başladıklarına dikkati çekti.

GEVAŞ’A AYAKKABI FABRİKASI

Van’ın Gevaş ilçesinde, 300 kişinin istihdam edildiği ayakkabı fabrikası, törenle hizmete girdi. Van’ın Gevaş ilçesinde, merkezi İstanbul’da bulunan ‘Çiftçiler Ayakkabı’ firması tarafından ayakkabı fabrikası kuruldu. 300 kişinin istihdam edildiği ayakkabı fabrikasının açılış töreninde konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yeni açılan tesislerin sosyal boyutunun kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, bu tesislerin insanların kaynaşmasına da neden olduğunu söyledi. Bilmez, “Burada yeni işe başlamış gençlerimizin, kızlarımızın heyecanına ortak oluyoruz. Herkes çok mutlu. Bunun ekonomik tarafı ayrı bir tarafa, sosyal boyutu bile bizim için çok önemlidir. İnsanların kaynaşmasına, evden çıkmasına vesile oluyor ve kendi özgüvenleri oluşuyor. Dolayısıyla böyle tesisler bizim barışımıza da ciddi anlamda katkı sunuyor” dedi. AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise, deprem sonrası kenti terk eden tüccar ve işadamlarının tekrar Van’a yatırımlarla dönüş yapmalarının önemli olduğunu dile getirerek “İlimizde devletimize ait fabrikalarımız vardı. Hayvancılık ön planda idi. Ancak terör belası yüzünden bu fabrikalar kapandı. Çok şükür Van, tekrar ayağa kalkan bir il oldu. Yatırımcılar yatırım yapmaya, istihdam sağlamaya geliyorlar. Haraç veren esnaftan yatırım yapan esnafa döndük. Huzurlu bir ortam oluşmaya başladı” dedi.