27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkiye Varlık Fonu müthiş bir değer olacak

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, yabancılara alternatif ürünler oluşturmamız gerektiğini ve bunun için Varlık Fonu’nun Türkiye için müthiş bir değer olacağını söyledi.

ZELİHA SARAÇ28 Ağustos 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Varlık Fonu müthiş bir değer olacak

Temmuz gecesi Fettullah Gülen Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminde hedef aldığı kurumlardan birisi de borsaydı. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, darbe girişiminde borsanın kapalı olduğunu ve hedef olmalarına anlam veremediklerini söyledi.

-15 Temmuz gecesi borsa İstanbul’a da bir darbe girişiminde bulunuldu. Sistemde hiç aksama olmadan pazartesi devam edildi, bu nasıl başarıldı?

Biz şimdi nisanda yeni bir yönetim kuruluyla göreve başladık. Nisan ayından bu yana yönetim düzeyinde tüm paralel yapıyla ve FETÖ örgütüyle ilişkili olabilecek, riskli gördüklerimiz de dahil, sıkıntılı gördüğümüz yönetim kademesindeki tüm yöneticileri temizlemiştik. Biz 15 Temmuz’a yönetim kademesinde sıfır FETÖ üyesiyle girdik. Tespit edemediğimiz çok ciddi kriptolar olabilir. Yönetim düzeyinde temizledik, uzman kadrolarını da özellikle IT’deki çalışanlarını da yedekleyip temizleyelim demiştik. 15’i olduğunda onu da hızlandırdık. IT’de bizim sistemimiz yedekli. Hem Ankara’da yedekli hem burada. Birden fazla veri merkezimiz çalışıyor. Herhangi bir sıkıntı olduğunda 30-45 dakika içerisinde Ankara’daki merkezdeki dataları kullanarak sistemi ayağa kaldırabiliyoruz.

- Borsada kısa sürede hızlı bir toparlanma yaşandı...

Nasdaq ve Avrupa İmar Bankası stratejik ortağımız ve onlar  da yatırım bankalarıyla da yakın diyalog halinde sürekli olarak görüşüyoruz. Uluslararası yatırımcılar kısa bir tereddüt yaşadı. Ama Türkiye ve Türkiye yatırım algılarında herhangi ciddi bir tereddüt ve azalma görmedik. Temmuzda biraz azalma söz konusuydu. Aylar itibariyle şu an çok negatifte değiliz bu pozisyonda bile. Bu da gösteriyor ki yabancıların Türkiye’ye yatırım algısında, hem para piyasasında hem de döviz de hem de bizim menkul kıymetler tarafında böyle ciddi bir değişiklik yok. Ama aksama var o piyasa ve kamuoyu algısıyla alakalı. Yatırımcılar biraz daha tabi verilerden hareket ediyorlar.

- Varlık fonu ve yeni tasarruf tedbirlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu an genel ekonomiye baktığımızda Türkiye çok ciddi prestij projeler, dünyanın gıpta ile baktığı projeler üretiyor. Büyüklüklerimiz Avrupa’daki proje büyüklüklerinde. Finans ve sermaye piyasalarına geldiğimizde bu projelerin hiç birisi sermaye piyasalarında alınıp satılamıyor. Ben kahroluyorum. Şimdi Cumhurbaşkanımız, devlet büyüklerimizle katılıp dünyanın tüm CEO’larını topluyoruz, Türkiye ekonomisini tanıtıyoruz. Ama onlara satabileceğimiz menkul kıymet tarafında sermaye tarafında ürünümüz yok. Şu an hisse tarafında tüm alınıp satılan piyasa büyüklüğümüz 70-80 milyar dolar bandında. Diğer ülkelerin yatırım fonunun büyüklüğü bile 100 milyar dolar üzeri oluyor. Sizin bütün hisselerinizi alsa 70 milyar dolar. Alınıp satılabilecek ürünleri çoğaltmamız lazım. Büyüklüğünü 70’den 700’lere, 1 trilyon dolarlara doğru çıkarabilmemiz lazım. Potansiyelimiz var. Şöyle düşünün 3. Köprü ve bunların yatırımcılarının tamamıyla ben görüştüm. Tamamı banka finansmanı. Hiçbiri sermaye piyasalarında yok. Danimarka’da oradaki yatırımcılarla görüştük, Danimarkalı bir yöneticisisiniz bu yatırımlar ilginizi çekti, 3. Köprü’den bir kısım yatırım yapmak istediniz ama imkan yok. Varlık Fonu için bir bütçeden kaynak ayrılmayacak. Kamunun elinde şu an pasif olarak bekleyen varlıklar devredilecek ve aktif bir şekilde o sermaye piyasalarına kazandırılacak. Bu aslında Türkiye için müthiş bir değer. Sizin hiçbir şekilde ekonomiye kazandıramadığınız yastık altındaki altından farkı yok. Şöyle düşünün bireysel olarak 3. Havaalanı’ndan, Marmaray’dan, 3. Köprü’den almak isterim. Kullanıyorsunuz da İstanbul’da yaşayanlar olarak. Ama şu an bu projelere, finansmanına, gelirine, riskine ortak olunmuyor. Türkiye varlık fonu bu alanı ciddi anlamda sermaye piyasalarına kazandıracak.

- Derinleştirecek değil mi ?

Tüm ülkelere bu 15 Temmuz sonrası iş adamlarımız TİM, MÜSİAD, TÜSIAD ile birlikte Türkiye tanıtımı için toplantılar yapıyoruz ama borsada büyük fonlara, bu prestij projelerimizi alabilirsiniz diyemiyoruz. Bu varlık fonuyla beraber özellikle kamunun elindeki bu tür asetler otomatik olarak hükümet kararıyla Türkiye Varlık Fonu’nun içine atılacak, o varlık fonundan özel sektör prensiplerine göre profesyonel yönetim olacak. Çok hızlı bir şekilde sermaye piyasalarına kazandırılacak. Bu tabi özel sektör içinde bir örnek olacak.

BORSADA YABANCI ALGISINDA CİDDİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

- 15 Temmuz sonrası yabancı yatırımcının algısında kısa vadede bir değişiklik yaşandı mı?

Yabancı yatırımcı algısı, özellikle dış basın kuruluşlarının sürekli belli görüntüleri vermesi nedeniyle ciddi kırılmalar olabiliyor. Geçen haftadan itibaren ekonomi üst yönetimi Sayın Ekonomi Bakanımız ve Kalkınma Bakanımızın başkanlığında Avrupa ülkelerine ekonomi tanıtım turu yaptık.  Bire bir ilk ağızdan olayın anlatılması, bu işin öneminin kavranması gerek. Özellikle ilk elden bakan düzeyinde heyette yer alınca çok olumlu tepkiler aldık. Hem FETÖ ve riskler konusunda bilgileniyorlar, hem önceden önlem almaları gerekirse alma fırsatları oluyor.

BİRLİKTELİK MESAJI

O heyette çok dikkat çekici bir şekilde hükümet temsilcisi olarak bir bakanımız katılıyor, Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir milletvekili ya da genel başkan yardımcısı düzeyinde ve MHP’den de mutlaka katılım sağlanıyor. O birliktelik ve bunun artık bir siyasi parti, hükümet meselesi değil tüm kurumlarıyla birlikte ülke, bu FETÖ terör örgütüne karşı gelindiği ve mücadele edildiği algısı çok kuvvetli bir şekilde veriliyor. Bu çok önemli. 20-25 ülkede devam edeceğiz. Uluslararası yayın yapan CNN ve BBC takip ettiğinizde çatışma devam ediyormuş gibi algılanıyor.