26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye yoksulluğun kökünü kazımada başarılı işler yaptı

TÜRKONFED tarafından düzenlenen zirvede konuşan Birleşmiş Milletler Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano “Türkiye son 25 yılda aşırı yoksulluğun kökünü kazımak noktasında çok büyük çalışmalar gerçekleştirdi. BM olarak Türkiye’ye müteşekkiriz” dedi.

20 Ekim 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye yoksulluğun kökünü kazımada başarılı işler yaptı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi’, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano, toplumu başarılı kılmak ve insanların birbirine ve çevresine saygı duyarak südürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması noktasında Türkiye’nin verdiği sesin çok anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

KATKINIZ BÜYÜK OLDU

Sollorano, Türkiye’nin bu noktada global bir tartışmaya katıldığını ve güçlü bir ses vererek, bu hedeflerin bütün herkes tarafından benimsenmesi ve farklı paydaşların faydalanması noktasında savunuculuk yaptığını kaydetti. Sollorano “Bu konuda Türkiye’nin katkısı çok büyük oldu. Türkiye’nin bu konudaki başarı hikayesi, 25 yılda değişti. Türkiye son 25 yılda aşırı yoksulluğun kökünü kazımak noktasında çok büyük çalışmalar gerçekleştirdi. Bu dünyaya bir mesajdır. Eğer önemli bir bakış açısına sahipseniz, bütün toplumu bunun içine alırsanız böyle bir başarıyı elde edebilirsiniz. Türkiye ciddi bir başarı elde etti. Çünkü, kadınları ve erkekleri politikaya dahil etti. Bunun sonucunda ise başarı geldi. Başarının aynı şekilde devam etmesini diliyorum. Birleşmiş Milletler olarak Türkiye’ye müteşekkiriz” dedi.

EĞİTİM SEVİYESİ ÖNEMLİ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise kayıt dışı istihdam ve bu kayıt dışılık içinde kadınların durumunun da iyi irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, “Ülkemizde kadınların kayıt dışı çalışma oranları erkeklere göre daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Kadınları kayıt dışı çalışmaya iten en önemli etkeni, yani eğitim seviyesi yetersizliğini ortadan kaldırmak gerekiyor.” dedi.       

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise “Kadınların iş gücüne katılımda maalesef yüzde 34’lerdeyiz. OECD ortalaması yüzde 63. Bu ortalamaya geldiğimiz takdirde Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 250 milyar dolar daha artar. Bu da şu demektir; ortalama Türk vatandaşı yüzde 20-25 daha zenginleşir. Hepimizin bu bakış açısıyla düşünmesi lazım” dedi.

Elvan: Kadın eli değmezse kalkınma kadük kalır

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Kadının elinin değmediği bir kalkınma modeli kadük kalmaya mahkumdur” dedi. Elvan zirvedeki konuşmasında kalkınmada kadının rolünün bir dünya meselesi olduğunu dile getirdi. Kadınların erkeklerle eşit ortamda bulunmasıyla dünya gayri safi hasılasının 2025 yılına kadar yüzde 26 artacağını aktaran Elvan, kadınların iş hayatında daha aktif yer alması için yapılması gerekenlerden bahsetti. Elvan, “Aslında kadına yapılan yatırım sürdürülebilir kalkınmanın en önemli dayanak noktalarındandır” diye konuştu. Elvan, sürdürülebilir kalkınma alanında Türkiye’nin inanılmaz bir çaba sarf ettiğini ve BM’de öncü ülkelerden olduğunu söyledi. Elvan kadının istihdamının ve beceri düzeyinin artırılması yönünde çalıştıklarını söyledi.

Kaya: Attığımız adımlarla kadınlar güçlenecek

Zirvede konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Hiç kimse endişe etmesin. Hiç kimse yanılgıya düşmesin. Hükümet olarak attığımız adımlar kadının statüsünü zayıflatan değil, güçlendiren hamlelerdir ve emin olun ki zaman bizleri haklı çıkaracaktır” dedi. Kadın istihdamının, ekonomik büyüme ile birlikte amaçlanan sosyal gelişim açısından da önemli bir güç olduğunu dile getiren Kaya “Kadınların istihdama katılımı göz ardı edilerek başarı elde edilmesi mümkün değildir. Kadınların kalkınmadaki rollerinin ileri bir düzeye taşınması için çalışıyoruz” dedi.