26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye yüzde 7 büyür

Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapıp dövizi düşürdüğü gün Moody’s gibi sıfırcı hocaların not düşürüp ucuza hisse toplama hırsızlığı gibi operasyonlar sürerken, geçen yılın büyüme rekortmeni Türkiye’nin yeni büyüme verileri bugün açıklanacak.

11 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye yüzde 7 büyür

 

VERGİ İNDİRİMİ ETKİSİ

Ekonomistler Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 seviyelerinde büyümesini tahmin ediyor.Türkiye’nin 1. çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak. AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan 19 ekonomist, GSYH 1. çeyrek büyümesinin yüzde 6,9 olmasını beklerken, 2018 yıl sonu büyüme beklentisini ise yüzde 4.7 olarak hesapladı. 

Şekerbank Başekomisti Elif Girgin, Türkiye ekonomisinin, 2017’yi yüzde 7.4’lük büyüme ile 2013 yılından bu yana görülen en güçlü performansıyla tamamladığını belirterek, “Bu performansta sektörel teşvikler, 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) ile sağlanan destekleyici kredi politikaları ve çeşitli vergi indirimlerinin katkısı göz ardı edilemez” dedi.

Girgin, yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomideki eş zamanlı ve genele yayılan büyümenin oluşturduğu olumlu beklentilerin etkisiyle gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimser beklentilerin hakim olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bu olumlu global görünümü ve içeride kamunun destekleyici hamleleri ile yüzde 7 civarında bir büyüme kaydedeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

GÜÇLÜ RAKAMLAR OLACAK

Odea Bank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan ise büyüme rakamıyla ilgili olarak 2018 ilk çeyrekte GSYH’nin bir önceki döneme göre yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 7.4 büyüdüğünü tahmin ettiklerini belirtti. QNB Finansbank Ekonomistti Deniz Çiçek de 2018 ilk çeyrek büyümesinin yıllık bazda yüzde 7,2 olmasını tahmin ettiklerini kaydederek, “Geçen yılın aynı çeyreğiyle iş günü farkı olmadığından, takvim etkisinden arındırılmış büyümenin manşet orana yakın olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.