11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Bali: Yabancı basında neden haftada 3-4 haber oluyoruz!

Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı paya göre yabancı basında yılda 3-4 haber olması gerekirken haftada 3-4 haber yapıldığını söyleyen Bali “Bunu izaha muhtaç buluyorum. Almanya’da eğlence kanalları bile bizim memleketin meselelerine ayrılmış” dedi.

29 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bali: Yabancı basında neden haftada 3-4 haber oluyoruz!

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, zorlu siyasi süreçlere rağmen özellikle ekonominin canlandırılması imkanlarının muhafaza edilmesi bakımından mali politikalarda bir popülizme gidilmemiş olmasını kıymetli bulduğunu söyledi. Gazetecilerle bir araya gelen Bali, kredi notunun düşmesi ve yabancı basında Türkiye yönelik haberleri eleştirdi. 

İZAHA MUHTAÇ 

İş Bankası Genel Müdürü Bali, Türkiye’nin bazı makro verilerinin hem mevcut gruptaki hem de üst gruptaki ülkelerin ortalamalarından iyi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Not süreci teknik tutarlılığı açısından aslında sorgulanması gereken bir noktadır. Bu kadar da ağır cezalandırılmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Türkiye çok ciddi imaj sorunu da yaşıyor. Olduğundan daha fazla bir şey yaşıyor. Biz dünya ticaretinden yüzde 1 pay alıyoruz. Yüzde 1 pay alan bir ülke orantısal olarak, örneğin dış basında da yüzde 1 yer almalı. Bir yılda yüzde 1, üç-dört haber demektir. Niye haftada üç-dört haber oluyoruz? O mecralar niye bu kadar açık Türkiye’ye? Bunu izaha muhtaç buluyorum. Almanya’da eğlence kanalları bile bizim memleketin meselelerine ayrılmış.” Bali “Ölüm ilanı vermeye kalksanız o mecraların bir fiyatı var... O konsantrasyonun bir izahı lazım” diye konuştu.    

PROBLEMLER YANSIMA

Bali, sorunlu kredilerde çok özel bir bozulma görmediklerini belirterek, “Türkiye’nin bugünkü ekonomik problemlerinin önemli bir bölümü esasen bir yansıma. Kendi ekonomik gerekçelerinden beslenmiyor. Bankacılık sistemine, bütçeye, borç stokuna baktığınız zaman böyle... Temel göstergelerdeki problemin bir sonucu olarak buraya gelmiyoruz. Biz büyük ölçüde uluslararası siyasi mutabakatsızlıkların yansıdığı bir süreç olarak buraya geliyoruz” dedi.      

Bir süredir masamdaki trafik arttı  

İş Bankası Genel Müdürü Bali, devletin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile sorunlu sorunsuz, epey sayıda irili ufaklı firmanın finansman ihtiyacını karşılayabilmek için çok büyük rakamlarla ve bankacılık sisteminin seçiciliğini devreye sokarak pozisyon aldığını söyledi.  Kredi talebinde yılın sonundan şubat ayının başlarına kadar bir canlanma olmadığını, bunu masasındaki dosyaların trafiğinden anladığını, bir süredir masasındaki trafiğin arttığını belirten Bali, sermaye yeterlilik rasyosunu (SYR) arabanın yakıt göstergesine benzetti.      

Feragat yapma zamanı öz kaynaklarımızı bu ülkede biriktirdik

Daha önce yaptığı ‘feragat yapma zamanı’ sözlerine de açıklık getiren Adnan Bali, şunları söyledi: “Feragat yapmak lazım derken, biri bizden feragat talep ediyor da ‘biz de bunu karşılayalım’ demiyorum. Bunu, sizin içinizden gelmesi gereken, gönüllü, bu ülkenin vatandaşı, yurttaşı, kurumları olarak göstermeniz gereken tabii bir refleks olarak görüyorum. Kurumların yüzde 98’i öz kaynaklarını bu ülkenin iyi günlerinde biriktirdi. Şimdi zorluk dönemi geldiyse, bunların biriktirildiği gibi adreslerin de aynı karşılığı bulabilecek yapıcılıkta yönetilmesi gerekiyor. Sistemik bir riske maruz kalındığında sizin son dönemdeki sınırlı kazanımları elde ettiğiniz birtakım taktiksel hareketlerinizin ne faydası var ki... Bu ülkenin enflasyonu yüzde 15-20’lere giderse, dış açığı, onarılmaz hale gelirse, sizin biriktirdiğiniz öz kaynağın değeri o gün itibarıyla çok ciddi erozyona uğrar.”