23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yatırımcıdan yoğun ilgi

Trump’ın dolar kumpasını bozan Türkiye dünyanın ilgi odağı oldu. Küresel yatırımcılara telekonferansla seslenen Bakan Albayrak net konuştu: Bu dalgalanmadan güçlenerek çıkacağız.

17 Ağustos 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yatırımcıdan yoğun ilgi

Amerika’nın dolar tezgahını bozarak dünyada tüm dikkatleri üzerine çeken Türkiye dün düzenlenen tarihi zirveyle küresel yatırımcıların ilgi odağı oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün binlerce küresel yatırımcıya telekonferans yoluyla doğrudan seslenme imkanı buldu. Normalde bu tür telekonferanslar 700-1.000 katılımcı ile gerçekleşirken 6 bin 100 yatırımcı tarihi zirve için adını yazdırarak Albayrak’ı dinledi. Türkiye’ye dönük yeni yatırımların altyapısını hazırlama anlamında büyük önem Tarihi buluşmada hayata geçirilecek adımları tek tek sıralayan Bakan Albayrak yatırımcılara birçok konuda güvence vererek yatırıma davet etti. 

TÜRKİYE DAHA CAZİP OLACAK

Citi, Deutsche Bank, HSBC ve DOME koordinasyonunda düzenlenen zirvede Albayrak mali disiplinden taviz verilmeyeceğine vurgu yaptı ve “Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak” mesajı verdi. Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğunu belirten Albayrak “Dalgalanmadan çok daha güçlü çıkacağız” dedi. “Türkiye yatırımcı için cazip olmaya devam edecek” diyen Albayrak IMF konusunda da son noktayı koydu. 

“IMF ile işbirliği planımız yok” diyen Albayrak Halkbank ile ilgili ceza beklemediklerini de söyledi. İddialı bir tasarruf için bakanlara talimat verildiğini söyleyen Albayrak bir iki hafta içinde piyasalara dönük ek fonlama imkanı sağlanacağın da duyurdu. 

TÜRK LİRASI 4 GÜNDE YÜZDE 21 DEĞERLENDİ

ABD Başkanı Donald Trump tarafından tetiklenen ‘ekonomik darbe girişimine’ karşı hafta başında ‘15 Temmuz ruhu’yla başlatılan hareket, doları her gün eritiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu ve BDDK, Merkez Bankası, SPK ile MASAK tarafından yürütülen aksiyon planının devreye girdiği hafta başında 7.24 lira olan dolar dün de yüzde 3.5 düşerek 5.70 lira seviyesine indi. Böylece dolar 12 Ağustos’ta gördüğü tarihi zirveden bu yana yaklaşık yüzde 21.4 gerilemiş oldu. BDDK ve Merkez Bankası’nın yanı sıra vatandaşın döviz bozdurması, AB ile ilişkilerin kuvvetlenebileceği öngörüsü ve Katar’dan Türkiye’ye hızlı şekilde 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapılacağının açıklanmasının etkisiyle güne yüzde 2 düşüşle başlayan dolardaki kan kaybı akşam saatlerinde Bakan Albayrak’ın yatırımcılarla buluşması sonrası daha da arttı. Dolar 5.70 lira seviyesine gelirken gösterge 10 yıllık tahvilin getirisindeki düşüş iki günde 185 baz puanı buldu. 

DÖVİZ BÜROLARI TL YETİŞTİREMİYOR

Hükümetin ’dövizleri bozdurun’ çağrısına destek vermek amacıyla ellerindeki dolarları ve altınlarını bozduran vatandaşlar döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluştururken, döviz büroları Türk Lirası yetiştirmekte zorlanıyor. Dolar ve altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle hükümetin çağrısına kulak veren halkın ellerindeki tüm dolarları bozdurduğunu belirten döviz bürosu Sahibi Bilal Doğan “Ülkemizin ekonomik saldırıya uğradığı bu dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla halkımız ellerindeki dövizi ve altını bozdurmaya başladı. Özellikle 15 Temmuz ile birlikte Erdoğan ve Binali Yıldırım milletimizi meydanlara davet etmişti, halkımız o gece nasıl o hain terör örgütünü geri püskürttüyse bu ekonomik saldırıyı da püskürttü” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla dolar ve altın satışlarında yoğunluk olduğunu vurgulayan Doğan “Cumhurbaşkanımızın çağrısına milletimiz o kadar iyi kulak verdi ki, herkes elindeki doları bozdurmak için bizlere geldi ve artık bizler Türk Lirası’nı yetiştirmeye zorlanıyoruz. Bir müddet bekletmek zorunda kalabiliyoruz” dedi. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Erdoğan’ın vatandaşlara çağrıda bulunmasının ardından Adana’da 3 gün içinde 1 ton altının bozdurularak kendilerine geri döndüğünü ve bu durumun artarak devam ettiğini söyledi.

Albayrak Almanya’ya gidiyor 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ABD’den gelen yaptırım kararları ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımlar değerlendirildi. Görüşmede Scholz, güçlü Türkiye ekonomisinin hem Almanya hem de Avrupa Birliği için büyük önem taşıdığını belirtti. Bakan Albayrak ise Türkiye’ye karşı ABD tarafından başlatılan haksız tutum ve uygulamalar sonrası Almanya’dan gelen destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirdi ve teşekkür etti. Albayrak, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB makamları tarafından yapılan açıklamaların, Türkiye ile Almanya ve AB arasındaki ilişkilerin geleceği açısından toplumdaki güveni artırdığına dikkat çekti. Albayrak, bu süreçte Türkiye’ye verilen desteğin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeniden karşılıklı yapıcı bir yaklaşım ile pozitif sonuçlar alınabilecek bir dönem için de umut verdiğini dile getirdi. İki bakan, ekonomik işbirliğini güçlendirecek adımların atılması ve bu konuda karşılıklı çalışmalara başlanması için görüş birliğine vardı. Bakanlar, bakanlıkları arasında heyetlerin en kısa sürede karşılıklı olarak çalışmalara başlamasının ardından, 21 Eylül’de Berlin’de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

Halkbank’a ceza beklemiyoruz

-Şirketlerin net açık pozisyonunda ortalama vade 5 yıl.

-Eğer kamu bankalarının yardıma ihtiyacı olur ise hükümet olarak arkalarında dururuz.

-Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalar ile daha sürdürülebilir büyümeyi başaracağız.

-Ilımlı büyüme oranları bekliyoruz.

-Halkbank’a ceza verilmesini beklemiyoruz.

-Birçok farklı ülke ABD yaptırımları ile karşılaşıyor, koordinasyon içinde olmamız gerekli.

-Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Katar yatırım paketi swap kanallarını da içeriyor, doğrudan yatırımları da içeriyor. 

Sorunlu krediler için stres testi yapıyoruz

-Yurt içindeki tüm zorlukları tam olarak anladık ve farkına vardık.

-Şirketlerimiz kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamak konusunda rahat pozisyondalar.

-Sorunlu krediler konusunda stres testi yapıyoruz.

Enflasyonu düşürmek ilk önceliğimiz

-Bankalardan son zamanlarda büyük mevduat çıkışı yok.

-Döviz fonlamalarını frenlemek için hali hazırda tedbirler aldık.

-Bankacılık sektörü cari oynaklığı yönetme kabiliyetine sahip.

-Bankacılık sektörüne destek sağlamaktan çekinmeyeceğiz.

-Türkiye yüksek kaldıraçlı bir ülke değil, 2018 yılı ilk çeyrekte borç/GSYH oranı yüzde 137.

-Enflasyonu düzeltmek için güvenilir orta vadeli program ortaya koyacağız.  

-Enflasyonu düşürmek önceliğimiz olacak.

-Enflasyon ile mücadele Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyduğu her türlü mali duruşu sağlayacağız.

İddialı tasarruf programı geliyor

-İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi.

-Yatırım portföyleri gözden geçirilecek.

-Mali politikada an odak noktamız faiz dışı fazlayı artırmak olacak.

-İhtiyatlı mali gidiş önceliğimiz.

-Daha fazla mali sıkılaştırmayı sağlayacağız.

-Aynı zamanda yapısal reformlar da bir önceliğimiz.

-İstihdam piyasasında esnekliğin sağlanması da bir öncelik.

-Yatırımın toplumunda destek görüyoruz, Türk ekonomisine güven devam edecek.

Piyasa dışı tedbirler gündemde değil

-Olumsuz şartlar yaşıyoruz, ancak üstesinden geleceğiz. 

-Ortaya koyacağımız çerçeve serbest piyasa kuralları içinde olacak.

-Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı tedbirler uygulamadı, gündemimizde yok.

-Sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmayacak.

-Güveni artırmak için her adımı atacağız.

-Yatırımcılar ile açık ve şeffaf bir diyalog içindeyiz, bunu düzenli olarak yapmaya devam etmeyi umuyorum.

IMF’ye başvurma planı yok

-Piyasa yanlısı yaklaşımı derinden paylaşıyorum.

-Türkiye hiçbir kriz zamanında serbest piyasa uygulamalarından ayrılmadı.

-Sermaye kontrolleri için herhangi bir planımız olmadığını vurgulamak istiyorum.

-IMF’ye başvurma planımız yok.

-Doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandık. 

Mali patikadan ayrılmayacağız

-Mali disiplinde hedefe harcamaları sıkılaştırarak ulaşacağız. Mali patikadan asla ayrılmayacağız.

-Mali disiplin ekonominin ana çıpalarından biri olacak.

-Hükümet yeni dönemde belirli harcama kısıntıları yapacak.

-Gelir tarafında pozitif performans gözlemliyoruz.

-Bu yılın sonunda 6 milyar lira faiz dışı fazla vereceğiz.