5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Yerli eve geri döndü yabancılar hızlandı

Sektörün 15 Mayıs’ta başlattığı yüzde 20 indirim kampanyası ile ve faiz indirimiyle mayıs ayında konut satışı yüzde 2.7 arttı. Yabancıya satış da yüzde 31.6 yükseldi. Sektör, faiz indiriminin sürmesini istiyor.

21 Haziran 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yerli eve geri döndü yabancılar hızlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre başta hükümetin KDV ve tapu harcı indirimi, daha sonra devlet bankalarının dahil olduğu konut faiz oranlarını düşürme kampanyası ve ardından konut sektörünün maliyet baskısına rağmen fiyatları düşürmesi, karşılığını konut satışında canlanma olarak aldı. 15 Mayıs’ta İNDER, KONUTDER ve GYODER’e üye 41 firma ile başlatılan ve daha sonra pek çok firmanın katılımıyla 30 Haziran’a kadar uzatılan yüzde 20 indirim kampanyaları sayesinde konut satışları mayısta yeniden artışa geçti. Konut satışları mayısta yüzde 2.7 artarak 119 bin 655 oldu. Konut satışlarında İstanbul 20 bin 61 konutla ilk sırada yer aldı. İstanbul’u, 11 bin 919 konut satışıyla Ankara, 7 bin 28 konut satışıyla İzmir izledi. Bu üç ilde hem oturmak hem de yatırım amacıyla konut satışları gerçekleşti. En az satış olan iller ise 12 konutla Hakkari, 40 konutla Bayburt ve 45 konutla Şırnak olarak kayıtlara geçti.

İRANLI’LAR İLK SIRADA

Bir süredir devam eden yabancıya konut satışında ise artış hızlandı. Yabancılara yapılan konut satışları ise TL’deki değer kaybı nedeniyle mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,1 artarak 2 bin 415 oldu. Yabancıya konut satışında  ilk sırada 854 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 595 satışla Antalya, 141 satışla Bursa, 108 satışla Yalova ve 96 satışla Ankara izledi. Mayıs ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 407 konut satın aldı. Bu ayda İran vatandaşları 217, Suudi Arabistan vatandaşları 206, Rusya Federasyonu vatandaşları 165 ve Afganistan vatandaşları 131 konut edindi. Bu dönemde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 azalarak 36 bin 865’e geriledi. 

TERCİH İSTANBUL OLDU

Bu dönemde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.7 azalarak 36 bin 865’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 30,8 olarak belirlendi. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 100 konut ve yüzde 16,5 payla ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 51,3 ile Bilecik oldu. İlk defa satılan konut sayısı mayısta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artarak 55 bin 502’ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,4 oldu. İkinci el konut satışları mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,9 artış göstererek 64 bin 153’e çıktı. 

BU YIL REKOR KIRARIZ SATIŞLARIMIZ ARTTI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: “Mayısa sadece 15-20 gün etki eden düşük konut kredisi faizi, bir aylık satışı yüzde 16 artırdı. Düşük faiz yıl sonuna kadar devam ederse, bu artış miktarı hem ilk 4 aylık kayıpları telafi eder hem de yeni bir rekor kırılmasını sağlar.”

YÜZDE 20 ARTIŞ 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu: “Haziranda yüzde 20’lik artış bekliyoruz. Eğer faiz indirimleri ve kampanyalar devam ederse konut satışları katlanarak sürecektir. ”

EN VERİMLİ YIL

Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan: “İlk 4 ayda yaşanan durgunluk dönemi konut kampanyasıyla yerini hareketliliğe bıraktı. 2018 yılı sektör adına en verimli geçen yıllardan biri olacak.” 

YATIRIM GELECEK

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: “Seçim sonrası, iç piyasada olduğu gibi yabancı yabancılarda da güven artışına neden olacak ve bu da yatırım getirecek.” 

CİDDİ KATKI VAR

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: “Sektörümüz büyük bir hareketlilik yaşıyor. Özellikle de faiz indirimiyle satışlarda önemli bir hareketlilik yaşandı. Kampanyaların da satışta artışlarında ciddi artısı oldu.” 

ARTIŞ SÜRECEK

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır: “Durgunluk dönemi sona ererken konut ve ofislerdeki satış ve değer artışları da sürecektir.”

AVANTAJ KALICI OLSUN

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas “Talep tabana yayıldı, konut satışları 6 ay aradan sonra yükselişe geçti. Yalnız burada tüm yükü kamu bankaları çekmemeli. Faiz indirimi ve gayrimenkul sektörüne sunulan bu avantajların kalıcı olmasını bekliyoruz. Bu avantajlar devam ederse 1 milyon 450 bin konut satışını çok rahat gerçekleştirebiliriz.”