26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Zararı silip süpürdük

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı geçen yıl oluşan zararı silip süpürdüklerini belirterek “Bu yıla güçlü girdik. 10.1 milyar dolarlık gelir hedefimiz var” dedi. İlker Aycı satın alma fırsatlarına baktıklarını da söyledi.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Zararı silip süpürdük

 

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, işlerinin mevsimsel olduğunu belirterek, “Geçen yıl son çeyrekte 386 milyon dolar kazanarak yıl içinde oluşan zararı silip süpürdük. Bu yıla da güçlü girdik. Bu yıl, planlamalarımıza, stratejilerimize göre gidiyor” dedi. Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’na konuk olan İlker Aycı, 2016 yılında önemli parametreler yaşandığını ifade belirterek bunun tüm havacılık sektörünü etkilediğini söyledi.

HEDEF 69 MİLYON

337 uçaklık filoyla geçen yıl yaşanan fırtınanın üstesinden gelmeye çalıştıklarını anlatan Aycı “Geçen yıl tüm yaşadıklarımıza rağmen yolcu sayımızı yüzde 2.7 oranında artırdık, 62.7 milyon yolcu taşıdık. Dünya üzerindeki pazar payımızı da 1.9’a yükselttik. Yani, dünyadaki pazar payımızı geçen yıl yine 0.1 baz puan artırdık ki bu çok önemli ve anlamlı” dedi. Aycı “Bu yıl mayıs ayında yolcu sayısı özellikle dış hatta yüzde 6.7 arttı, kargo ise yüzde 33 arttı. Rakamları yeniden büyütmeye, yolcu sayısını yeniden artırmaya başladık. Bu yıl yolcu sayısı taşıma hedefimiz 62.7 milyonu 69 milyona getirmek. Bunun için de tüm gayretimizle mücadele edeceğiz ve çalışacağız. Hedefimizi asla küçültmüyoruz. Hedefimizin, vizyonumuzun ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Biz Türkiye ekonomisinde, turizminde, havacılığında önemli bir rol ifa ediyoruz” diye konuştu.

“THY maliyet ve finansal açıdan sıkıntılı dönemi atlattı mı?” sorusu üzerine Aycı, finansallar açısından bakıldığında geçen yıl son çeyrekte ciddi düzelmeler yaşandığına dikkati çekti. Aycı “Bu yıl gelirlerimizin artışını planlıyoruz. Ana şirkette bu yıl 10.1 milyar dolarlık gelir hedefimiz var” dedi. Aycı, turizmde yeniden bir canlanma bulunduğunu, güçlü olmasa da ılımlı bir canlanmanın bile geleceğin ayak sesleri olarak yorumlanması gerektiğini vurgulayarak, güven ve istikrarın rakamlara daha süratle yansıyacağını söyledi. Aycı “THY giderlerini bu yıl yüzde 3-5 azaltmayı öngörüyor. THY’nin Japon yeni borçlanma riskinin aşağı çekilmesi için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

PHUKET’E DE UÇACAĞIZ

Geçen yıl akamete uğrayan süreçlere rağmen yaraları sarıp yollarına yeniden devam ettiklerini aktaran Aycı, “Büyümeyi sürdüreceğiz. Yeni destinasyonlar var. 17 Temmuz’da Phuket’i açıyoruz. Son birkaç yıldır özellikle ters mevsimlerde talep çekecek Miami ve Manila, Mauritius gibi hatları da ekleyerek bilanço üzerindeki mevsimsellikleri azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Alitalia ana hedefimiz değil

İlker Aycı, “Dünyada bizimle beraber hava yolu kurmak isteyen veya hava yolunu bize satmak isteyen şirketler var. Biz de bunları takip ediyoruz. Bu fırsatları inceliyoruz” dedi. Aycı, İtalyan hava yolu şirketi Alitalia ile ilgili kendilerine dolaylı haberler ulaştığını aktararak, “Stratejik hedef ve planlarımız içinde yeri olan bir şirket olduğunda tabii ki inceleriz. İnceledikten sonra eğer tatmin ediyorsa bakarız. Ama Alitalia şu an bizim ana hedef, plan ve stratejilerimiz içinde olan bir şirket değil” ifadelerini kullandı.

Anadolujet yurtdışına da uçan şirket olacak

“Benim gönlüm uçulmayan nokta kalmamasından, her yere uçmaktan yana” diyen Aycı, şöyle konuştu: “Bir müjde vereyim; Anadolujet’i dönüştürüyoruz. Geçen yılki yaşanan olaylar olmasaydı Anadolujet, dönüşümünü tamamlamış olacaktı. Her şeyiyle yenilenmiş bir Anadolujet, sadece yurt içiyle kalmayıp, yurt dışına da uçan bir şirket olacak. Ankara merkezli bir şirket. Kargo’da değişimin ayak sesleri adım adım performansa da rakamlara da yansıyor. Şimdi aynısını Anadolujet’te yapacağız. THY’de yapısal dönüşümleri ertelemeyeceğiz. Onlardan bir tanesi Anadolujet olacağı için bu müjdeyi Anadolujet ile daha kolay verebileceğimizi düşünüyorum. Kısa bir süreçte bunu tamamlayacağız.”     

Graz’a uçalım diye defalarca geldiler

Avrupa’da çeşitli alanlarda optimizasyon yaptıklarını ve kıtada 46 noktadan 113 noktaya uçuş gerçekleştirerek her yeri kuşattıklarını aktaran Aycı “Avrupa’da bazı havayolu şirketleri gibi sadece ana merkez başkentlere uçmuyoruz. Bugün Avusturya’da Graz’a bile uçuyoruz. Ya da hiçbir transit bağ yok ama orada vatandaşlarımız yaşadığı için Almanya’da Friedrichshafen’a bile uçuyoruz. Graz’a uçalım diye defalarca THY’ye ziyarete geldiler, teşvikler sundular. ‘Aman ne olur gelin, uçun. Siz uçunca istihdam olacak. Şehrimize insanlar gidip gelecek, ekonomisi hareketlenecek’ dediler” diye konuştu. Aycı “Latin Amerika’da eklediğimiz yeni destinasyonlar var. Amerika’da 17 noktaya ulaştık” dedi.