26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Darbe girişimi Körfez’in güvenine dokunamadı

Uluslararası en büyük gayrimenkul fuarı kabul edilen Cityscape Global 2016, dün kapılarını Dubai’de açtı. Türk şirketleri fuarda, ülkede yaşanan başarısız darbe girişimini ve ülkenin güvenli liman algısını anlatmaya öncelik verdiler.

Birol Keleş7 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Darbe girişimi Körfez’in güvenine dokunamadı

Dünyanın en önemli küresel gayrimenkul buluşmalarından Cityscape Global dün Dubai’de 15. kez kapılarını açtı. Türk gayrimenkul sektörünün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancı yatırımcıyla karşılaştığı ilk uluslararası fuar olan Cityscape’te birçok yeni proje vitrine çıktı. Projelerinin dışında önceliği darbe girişimi sonrası olumsuz yönde yaratılan algıyı değiştirmeye verdiklerini belirten Türk şirket yöneticileri “Amacımız önce ülkemizi, ekonomimizi anlatmak. Yaşanılan kötü deneyimi ve sonrası oluşan algıyı pozitife dönüştürme çabasındayız. Körfez bu konuda oldukça anlayışlı ve Türkiye’ye güvenleri her anlamda devam ediyor” dedi. Geçen yıl 61 firmayla çıkarma yapılan fuara bu yıl 20’nin üzerinde firma katılırken, Körfez yatırımcısının beğenisine sunulan Türkiye’deki projeler büyük beğeni topladı.

ORTA DOĞU’NUN KALESİYİZ

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’nin Orta Doğu’nun kalesi olduğunu belirterek, Arap yatırımcıların Türkiye’de sıradışı bir şey olursa bunun kendilerine de domino etkisi yaparak ülkelerini darmadağın edeceğinin kendisine söylendiğini kaydetti. Ağaoğlu, Körfez yatırımcılarının “Türkiye’ye destek olmamız lazım, Türkiye’ye artık bir şey olmaz. Darbe girişimin başarısız olması bizleri çok mutlu etti” dediklerini kaydetti. Günde en az 5 toplantı yaptığını ve Türkiye’deki gelişmeleri Emir’lerden Ticaret Odası Başkanlarına kadar anlattığını vurgulayan Ağaoğlu “Satış yapmaktan çok Türkiye’yi tanıtıyoruz. Finans merkezinin tanıtımını yapıyoruz” dedi. Türkiye’ye yatırım iştahının devam ettiğini kaydeden Ağaoğlu, fuarda görüştüğü Dubai Emiri Al Maktoum’un da kendisine “Türkiye bizim sığınağımız. Avrupa ve ABD’de yükselen İslam düşmanlığına karşı Türkiye bizim kader ortağımız” dediğini söyledi.

TÜRKİYE’Yİ ANLATTIK

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, fuarda beklentilerinin üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını belirterek, amaçlarının sıcak satış yapmak olmadığını, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Körfez yatırımcılarına ülkemizin yatırım konusunda istikrarlı ve güvenilir yapısını anlatmak olduğunu söyledi. Tahincioğlu “Projeden daha çok ülkemizdeki normalleşme sürecini, ekonominin rayında olduğunu, yatırımcıların yatırımlarına devam ettiğini anlattık. Ana hedefimiz de buydu” dedi. Körfez’in güveninin tam olduğunu da yaptığı görüşmelerden anladığını belirten Tahincioğlu “Bize güveniyorlar ve inanıyorlar” dedi.

AVRUPA OFFICE’İ TANITTI

Cityscape Global’de 330 metrekarelik standında 6 projesini sergileyen Artaş İnşaat, Avrupa Konutları markasının en yeni halkası Avrupa Office Ataşehir ise Dubai’de ilk kez görücüye çıktı. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Dubai’de tanıttıkları projelerin toplam değerinin 3.5 milyar dolar olduğunu belirterek, şu anda 2 bin 500 konutun satışta olduğunu söyledi. Ataşehir’deki ofis projesinin yatırım değerinin 100 milyon dolar olduğunu ifade eden Süleyman Çetinsaya, kullanılabilir alanı 50 bin m2 olan projeyi 150 milyon dolara bütünen satabileceklerini kaydetti. Ümraniye sınırları içinde 2 bin konutluk proje başlatacaklarını da belirten Çetinsaya “Anadolu Yakası’na 750 milyon dolar yatırım yapacağız. Proje Nisan 2017’de başlayacak” diye konuştu.

STANDA İLK KEZ BAYRAK ASTIK

15 Temmuz’un moralleri bozduğunu kaydeden Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Çetinsaya “Yabancılar Türkiye’de ne oluyor diye endişeleniyor. Birinci derecede amacımız Türkiye’yi, İstanbul’u, daha iyi durumda olduğumuzu yabancı yatırımcıya anlatmak” diye konuştu. Fuar alanındaki standa bu yıl ilk kez bayrak astıklarını ifade eden Çetinsaya “Bizim amacımız bir şey satmak değil, Türkiye’yi tanıtmak” dedi. Cemaat meselesi halledilirse Türkiye’nin önünün açık olduğunu vurgulayan Süleyman Çetinsaya “Bunların ayak bağı olduğunu düşünüyorum. Çözülmesi gerekiyordu, çözüldü. 2014-2015’te yabancıya satış daha iyiydi. 2016’da azaldı ama inşallah bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. Ortadoğu insanının İstanbul’u sevdiğini söyleyen Çetinsaya “İstanbul’u daha iyi pozisyona getirmemiz, müşteriyi çeşitlendirmemiş gerekiyor” ifadelerini kullandı.