26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Garanti Koza’dan Balkan çıkarması

Avrupa’ya Balkanlar’dan açılacak Garanti Koza, Dubai’de 3 projesini tanıttı. İki projesi Bulgaristan’da, diğeri de İstanbul’da bulunan Garanti Koza, rotayı Doğu Avrupa’ya çevirdi.

BİROL KELEŞ8 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Garanti Koza’dan Balkan çıkarması

Akbatı AVM, Koza Plaza, Akkoza gibi projeleriyle tanınan Garanti Koza, yeni pazar olarak Balkanlar’a odaklandı. 2008’de Lehman Brothers’ın batmasının ardından başlayan küresel kriz sonrası Avrupalı şirketler Balkanlar’dan çekilince pazardaki boşluğu gören Garanti Koza, önce Bulgaristan’ı ardından da tüm Doğu Avrupa’yı hedefe koydu. Bu kapsamda Bulgaristan’da 650 milyon Euro yatırım, 2 milyar Euro cirolu Grand Kanyon Sofia&Swissotel Residences Sofia ve Sofia Square projelerini hayata geçirecek. Şirket, Bulgaristan’daki iki projesini ve İstanbul Esenyurt’taki Swissotel Kozapark projesini Dubai’de düzenlenen Cityscape Global’de tanıttı. Garanti Koza böylece, Körfez yatırımcısına Avrupa’nın da kapısını açtı. Çünkü Bulgaristan’da 500 bin Euro’ya ev alanlara oturum izni veriliyor, yatırımı 1 milyon Euro’ya çıkarsa AB pasaportuna sahip oluyor. Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü İlkel, şirket olarak bundan sonra Doğu Avrupa’ya açılmak istediklerini belirterek, Bulgaristan’ın bunun için bir kapı olduğunu söyledi.

AVRUPALI KONUTU UNUTTU

Garanti Koza Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Binark da geçmişte Orta Doğu’da da projeler geliştirdiklerini belirterek bundan sonra öngörülebilir coğrafyalarda projeler yapacaklarını söyledi. Lehman Brothers kriziyle birçok Avrupalı yatırımcının Balkanlar’dan çekildiğini anlatan Binark, şunları söyledi: “Baktık ki Balkanlar’da kimse yok. Bu da bize Bulgaristan’a yatırım yapma fırsatı verdi. Zaten bölgede çok fazla yeni konuta ihtiyaç duyuluyordu. Avrupalı konut yapmayı unuttu, senelerdir yeni birşey yapılmamış. Biz de beğenilen projeleri geliştirerek bu pazara girmek istedik.” Binark, Bulgaristan’dan sonra Sırbistan, Hırvatistan ve Yunanistan’da yatırım yapmayı düşündüklerini açıkladı. Garanti Koza’nın Bulgaristan’daki projelerinden biri İstanbul Levent’teki Kanyon projesinin birebir eşi olan Grand Kanyon Sofia&Swissotel projesi oldu. Projenin mimarıyla çalışılarak tasarlanan Grand Kanyon, 1.450 adet konut, alışveriş merkezi ve Swissotel’den oluşuyor. Projeyi satışa çıktıklarında ruhsatı alana kadar Bulgar halkından para almadıklarını, yalnızca sözleşme yaptıklarını söyledi. Şu anda yüzde 70’i satılan projenin metrekare fiyatları 1.900 Euro seviyesinde. Garanti Koza’nın bir diğer projesi de Sofia Square oldu. Sofya merkeze 500 metre mesafede 105 bin metrekarelik arsa üzerinde 3 konut bloku, 1 otel, 1 ofis bloğu ve 40 bin metrekare AVM’den oluşan Sofia Square’de 2.006 adet konut, 630 rezidans ve 300 odalı otel olacak.

SOFYA’YI YERİNDEN OYNATACAK

Binark “Bu proje ile Sofya’nın merkezinin yerini oynatacağız” dedi. Sofia Square projesinde ruhsat alana kadar metrekare satış fiyatları 1.200 Euro olacak. Garanti Koza, 2004’te Koç Holding ve Balfour Beatty’den satın alındı. Şirketin ciro hedefi 1.5 milyar lira.

GEÇEN YIL ALANLAR ARKADAŞLARINI GETİRDİ

TÜRK gayrimenkul sektörünün her yıl merakla beklediği Dubai Cityscape Global Fuarı’na SeaPearl Ataköy ile katılan Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, projede yer alan 202 odalı otel ve 62 özel rezidansı işletecek olan Jumeirah Group’un CEO’su Stefan Leser’la SeaPearl Ataköy standında bir araya geldi. Cityscape fuarının Türk gayrimenkul geliştiricilerinin önem verdiği uluslararası bir organizasyon olduğunu belirten Özen Kuzu, şunları söyledi:

YABANCILARI AĞIRLAYACAĞIZ

“Geçen yıl konut sattığımız yatırımcılar bu yıl da yakın dostlarına projemizi göstermek için fuara davet etmişler. Bu gelişmeler bizler için çok önemli. Bayram tatilinden sonra birçok yabancı yatırımcıyı ülkemizde ağırlayacağız” diye konuştu. Yurt dışında televizyonların Türkiye’yi savaşta gibi gösterdiğini ve algıyı kötüye yöneltmeye çalıştığını belirten Kuzu “Fuarda projelerimizi Körfez yatırımcılarıyla buluşturuyoruz. Bunun ötesinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir güvenli bir liman algısını, güçlü demokrasisini ve yükselen ekonomisini de Körfez yatırımcılara sunma şansı buluyoruz. Bu yıl ülkemiz için buradayız, satış ikinci planda” dedi. Kuzu, SeaPearl Ataköy’deki otel ve rezidans biriminin Jumeirah Group tarafından işletilecek olmasının bu yıl projeye olan merakı daha da artırdığını söyledi.