26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ön ödemeli konut satışına düzenleme

Ön ödemeli konut satışında sistem değişiti. Buna göre tüketicinin sözleşmeden cayması durumunda satıcı, tüketiciden oluşan masrafların yüzde 8’ine kadar tazminat isteyebilecek.

12 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ön ödemeli konut satışına düzenleme

 

Ön ödemeli konut satışında tüketici ve satıcıların haklarında düzenlemeye gidildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre tüketici, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden dönebilecek. Bu süre daha önce ‘devir veya teslim tarihine kadar’ şeklinde düzenlenmişti. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için yüzde 8’ine kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek. Daha önce satıcının talep edebileceği tazminat oranı yüzde 2 ile sınırlıydı.

180 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

Tüketici, sözleşmeden dönme hakkını, ‘satıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi, tüketicinin ölmesi, tüketicinin ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi, bir konutun birden fazla tüketiciye satılması’ hallerinde, devir veya teslime kadar vergi, harç, masraf, tazminat vb adlar altında herhangi bir bedel ödemeksizin kullanabilecek. Ödeme, tüketiciye en geç 180 gün içinde yapılacak.