26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

2016'da günler ne zaman uzayacak?

2016'da günler ne zaman uzayacak? Kış gündönümü ile birlikte günler uzamaya başlayacak. İşte, günlerin uzamaya başlayacağı tarih.

27 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
2016'da günler ne zaman uzayacak?

Günler ne zaman uzayacak sorusunun yanıtı merak ediliyor. Yaz saati uygulamasının yıl boyu sürmesi nedeniyle havalar alıştığımızdan daha geç aydınlanıyor. Bu nedenle, günlerin ne zaman uzayacağına dair sorulara yanıt aranıyor. Günlerin uzayıp kısalması gündönümleriyle alakalı bir durum. Kış gündönümü ve yaz gündönümleriyle, kuzey ve güney yarımkürelerde günler uzayıp kısalıyor. Şu anda hala en uzun geceyi yaşamadık. 21 Aralık kış gündönümüyle birlikte günler de uzamaya başlayacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu nedenle sabahları hava daha geç aydınlanıyor. Başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke yaz saati ve kış saati uygulamasını kullanıyor. Türkiye ise artık zamanı GMT+3 diliminde sabitlemiş oldu. Bu, Türkiye’nin Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleriyle saat farkının kalkması, Avrupa ülkeleriyle saat farkının 1 saatten 2 saate, İngiltere ile de 2 saatten, 3 saate çıkması demek anlamına geliyor.

2016’DA GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?

Gündönümleri yaz gündönümü ve kış dönümü olmak üzere ikiye ayrılır. 21 Haziran yaz gündönümü güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gündönümünde kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarımkürede en uzun gece yaşanır. 

21 Aralık Kış gündönümünde ise tam tersi bir durum gelişir. 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir:
Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır. Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir. Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.

Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. 

Yani, günlerin uzamaya başlayacağı tarih 21 Aralık’tan sonrası olacak. Bu tarihten sonra günler uzamaya başlayacak.