10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye 'başkanlar ligi'ne çıkacak

Türkiye, 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi tamamlamasıyla birlikte dünyada başkanlık ile yönetilen ülkeler arasına katılacak. Dünya genelinde 41 ülkede tam başkanlık, 17 ülkede ise yarı başkanlık sistemi uygulanıyor.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye 'başkanlar ligi'ne çıkacak

Türkiye, 24 Haziran’dan sonra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine resmen geçecek. Başbakanlık'ın kaldırılacağı Cumhurbaşkanlığının yetkilerinin artacağı yeni hükümet modelinde hızlı karar alma sağlanacak.

Dünya genelinde 41 ülkede tam başkanlık, 17 ülkede ise yarı başkanlık sistemi uygulanıyor. Bu ülkelerdeki sistemlerin kimileri birbirine benzerken kimileri ise kendine özgü siyasal sistemlere sahip.

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Afganistan, Arjantin, Azerbaycan, Belarus, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Ermenistan, Ekvator, El Salvador, Filipinler, Guatemala, Güney Kore, Haiti, Honduras, İran, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kolombiya, Kosta Rika, Liberya, Meksika, Nikaragua, Nijerya, Panama, Paraguay, Peru, Seyşeller, Sierra Leone, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Şili, Tanzanya, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela, Zambiya gibi ülkeler başkanlık sistemini uyguluyor.

YASAMA HIZLANACAK

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yasama, yürütme ve yargı birbirinden tamamen ayrılacak. Milli egemenlik yasama, yürütme ve yargıya doğrudan yansıyacak. Kuvvetler arasında yetki ve görev dağılımı net olacak. Yasama organı daha hızlı işler hale gelecek. Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı ilkesi garanti altına alınacak.

MEŞRUİYET DOĞRUDAN HALKTAN ALACAK

Meclis, hükümetin etkisinden bağımsız olacak. Meclis, hükümet iradesinden bağımsız yasa çıkaracak. Milletvekilleri kanun yapımı, değiştirilmesi ve kaldırılmasına odaklanacak. Millet yasama ve yürütmeyi ayrı ayrı seçecek. Milletvekili bakan olursa vekilliği düşecek. Cumhurbaşkanı meşruiyetini doğrudan halktan alacak. Cumhurbaşkanı, Meclis’e karşı siyaseten değil, cezai olarak sorumlu olacak. Yasama krizleri hükümeti düşüremeyecek. Meclis, Cumhurbaşkanını denetleyecek. Yürütme faaliyetlerini aksatan gensoru ve güvenoyu kaldırılacak.

YÖNETİM BOŞLUĞU OLUŞMAYACAK

Cumhurbaşkanı seçildiği an, hükümet kurulmuş olacak ve göreve başlayacak. Hükümetin siyasi dayanağı doğrudan halk olacak. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu halka karşı olacak. Partiler arası çekişme, siyasi krizler doğurmayacak. Cumhurbaşkanı ve kabinesi, parti kapatmalarından etkilenmeyecek. Yönetim boşluğu oluşmayacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri 5 yılda bir, aynı gün yapılacak. Koalisyon dönemi tamamen kapanacak.

(Yenişafak)