26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

3 Soruya hiç cevap

ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği destekle ilgili üç soruya da yanıt veremeyen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, FETÖ ve Halkbank’la ilgili uyarılar karşısında terledi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Adil Öksüz’ün İstanbul Başkonsolosluğu’nca aranması konusunda “Normal prosedür” diyerek savunma yaptı. Çavuşoğlu ise “Olayın arkasında bir şey aramak istemeyiz ama konunun detaylarını görmeliyiz” dedi.

31 Mart 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
3 Soruya hiç cevap

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile bakanlıkta kritik bir zirve gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, görüşme sonrası ortak basın toplantısında ABD’ye yönelik eleştirilerini tek tek sıraladı. Obama döneminde iki ülke ilişkilerini etkileyen bazı olaylar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Geçmiş yönetimin YPG’ye destek verdiğini de üzülerek gördük. Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür hem ilişkilerimizi etkilemiştir hem de Türk halkının ABD’ye bakışını hislerini olumsuz yönde etkilemiştir. Daha iyi bir işbirliği bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütü ile işbirliği yapmak doğru ve gerçekçi değil. Suriye’nin geleceği açısından da büyük bir risk” diye konuştu.

PYD’YE MUHTAÇ DEĞİLİZ

Terörle mücadelede işbirliğinin önemine de değinen Çavuşoğlu, “68 ülke ve NATO da var bazı kurumlar olarak 10-20 bin kişilik bir terör örgütünü yenemiyorsak başka terör örgütlerine muhtaçsak o zaman hepimiz kendimizi gözden geçirmemiz lazım ki bunu başarabiliriz. Bundan sonraki süreçte de Suriye’nin istikrarı, siyasi çözüm DEAŞ ile mücadele konusunda müttefikimiz Amerika ile yakın işbirliği içinde çalışmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

SOMUT ADIM ATIN

Çavuşoğlu, FETÖ’cü Adil Öksüz’ün ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nca aranmasına ilişkin soruya, “Adil Öksüz’e ulaşıldı mı, ulaşılmadı mı? ABD’nin bir açıklaması oldu niçin arandığına ilişkin. Biz tabi ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz” yanıtını verdi.  Tillerson ise “Herhangi bir vize durumundaki değişiklikte normal bir prosedürdür haber verilmesi. Bunu söyleyebilirim” dedi.

FETO’YU HEMEN TUTUKLAYIN

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen›in Türkiye›ye iadesi konusuna da değinen Çavuşoğlu, “Geçmiş dönmemin izlediği ikircikli politikalarından biri de Türkiye›deki hain darbe girişimi ve Gülen›in Türkiye›ye iadesi konusu. Biz bugüne kadar elimizdeki tüm bilgiler, belgeleri önceki yönetime de bu yönetime de ilettik. İade talebimizi ve geçici tutuklama talebimizi de ilettik. Adalet Bakanımızın bize verdiği bilgileri de Jeff Session’a ilettik. Jeff Session bu belgeleri titiz bir şekilde izleyeceğini bize söylemiştir. Somut adımlar bekliyoruz. İdari bazı tedbirler veya geçici tutuklama talebimizin yerine gelmesini istiyoruz. ABD ile ilişkilerimizi yeniden rayına koymak için, bu güveni kazanmak için karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor.”

BUNLAR ZOR KARARLAR

TIllerson, PYD-PKK ilişkisi ve Rakka operasyonu konusundaki soruya, “Türkiye ve ABD’nin DEAŞ’ı yenme konusundaki taahhüdünden herkes emin olsun. Koalisyonun amacı budur. Bu sonuca ulaşmak için kullanılan taktikler ise işte orada ortaklarımızla karar almamız gerekiyor. Tartışmalar devam edecektir.  Bugün de tartışmalar devam etti. Bunlar zor kararlar ve zor seçimler, farkındayım ama bu çok açık faydalı tartışmalar olmaya devam ediyor. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim, ABD ve Türkiye bu koalisyonun bir parçası olarak ortaklığına devam edecektir” cevabını verdi.

GÖRÜŞMELER FAYDALI

ABD’nin PYD’YE desteğinin sürüp sürmeyeceğine yönelik bir soru üzerine Tillerson, şunları söyledi: “Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmenin odak noktasıydı bu. Karşılıklı Suriye içerisinde istikrarı nasıl sağlayabiliriz? Çok faydalı görüşme Yaptık. Bu konuda ileride beraber çalışmaya devam edeceğiz. Rakka’nın geleceği konusunda kontrolünün yerel yurttaşlara geri verilmesini istiyoruz.”