26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

524 yıllık Kur’an Topkapı Sarayı’nda

Hattat Şükrullah Halife tarafından yazılmış olan 524 yıllık Kur’an-ı Kerim, muhafaza eden Aydın ailesi tarafından sergilenmek üzere Topkapı Sarayı’na teslim edildi. 

25 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
524 yıllık Kur’an Topkapı Sarayı’nda

Ali Sami ve Ahmet Aydın tarafından iade edilen Kur’an, Topkapı Sarayı yazma eserler bölümünde sergilenecek. 

Özel bir koleksiyonda olduğu tespit edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı 524 yıllık el yazması Kur’an-ı Kerim, 54 yıl sonra Topkapı Sarayı Müzesi’ne iade edildi. Hattat Şükrullah Halife’ye ait 1493-1494 tarihli tek nüsha olan el yazması Kur’an, Topkapı Sarayı Müzesi’nden başka eserlerle 1964’te Bursa Arkeoloji Müzesi’ne devredildi. Müzede yapılan incelemeler sonucu eserin yerinde olmadığı fark edilip sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. Birkaç yıl sonra eserin yeri tespit edilip hukuki süreç başlatılsa da zaman aşımından dolayı sonuç alınamadı. Kur’an-ı Kerim’i bu süreçlerden habersiz olarak bir sahaftan satın alan ve koleksiyonuna dahil eden hattat Ziya Aydın’ın oğulları Ali Sami ve Ahmet Aydın, eseri dün iade etti. 

AYDIN’A TEŞEKKÜR

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı “Aydın ailesi, büyük bir alicenaplık göstermek suretiyle, Sayın Bakanımız Numan Kurtulmuş Bey’in görüşmeleri neticesinde, bu Kur’an-ı kendilerinde değil, asıl yeri olan Topkapı Sarayı’nda durmasının daha doğru olacağını düşünüp teslim etmek istedi. Eğer bu Kur’an, böyle muhafaza edilmemiş olsaydı, muhtemelen bir gün Avrupa’nın herhangi bir kütüphanesinde sergilenir hale gelecekti. O bakımdan aileye çok teşekkür ediyoruz” dedi. Ali Sami Aydın ise “40 senedir sakladığımız Kur’an’ın gerçekten Saray’da sergilenmesi için aldığımız kararda ne kadar haklı olduğumuzu gördük” diye konuştu. Her sayfada 14 satır olmak üzere nesih türünde yazılan 304 yapraklı eser, koyu vişne rengi deri üzerine yaldız, kabartma ve yapıştırma şemseli ve miklepli bir ciltle kaplı. Serlevha, sure ve ayet başlarındaki süslemeleriyle dikkati çeken 25x17 cm ölçülerindeki Kur’an, Topkapı Sarayı’nda sergilenecek.