20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

7 yıl sonra yakalanan cinayet sanığına 17 yıl 1 ay hapis

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde birlikte kahve işlettiği ortağı 47 yaşındaki Mehmet Hatip Tekin'i alacak tartışmasında öldürmek suçundan 7 yıl sonra yakalanıp tutuklanan 54 yaşındaki Aydın Kaya, 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

DHA15 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
7 yıl sonra yakalanan cinayet sanığına 17 yıl 1 ay hapis
Olay, Alaybey Mahallesi 1682 sokakta 28 Mart 2007 tarihinde meydana geldi. İddiaya göre Mehmet Hatip Tekin, birlikte kahve işlettiği Aydın Kaya ile ortaklığını bitirdi ve alacağı olan parayı istedi. Sokakta çıkan tartışmada Aydın Kaya, üzerindeki ruhsatsız tabancayla 13 el ateş edip Tekin'i öldürdükten sonra kaçtı.
 
Polis ekipleri, hakkında yakalama kararı bulunan Aydın Kaya'nın izine 7 yıl sonra ulaştı. Kaya'nın Menemen Devlet Hastanesi'ne geleceği bilgisi üzerine burada önlem alındı. Geçen 17 Eylül'de hastaneye gelen Aydın Kaya yakalandı. Üzerinde M.Ö., adına düzenlenmiş sahte kimlik çıkan Kaya tutuklandı.
 
Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kasten öldürme' suçundan ömürboyu hapis cezası istemiyle yargılanan Kaya, 36'ıncı duruşması yapılan davada son kez hakim önüne çıktı. Duruşmaya sanığın avukatı Barış Akyol, ölenin kardeşi Şehmus Tekin ile avukatı Seyit Ahmet Akyüz katıldı. 
 
Sanık Aydın Kaya, ölen Mehmet Hatip Tekin ile Alaybey Eshot Sokağında bulunan kahveyi ortak olarak işlettiklerini, ailece görüştüklerini, kendisinin ortaklıktan ayrıldığını, onun ise burayı çalıştırmaya devam ettiğini belirtti. Tekin'e bin lira borcu bulunduğunu, ancak kendisinden 5 bin lira istediğini öne süren Aydın Kaya, "Bin lira olan borcumu ödemeyi kabul ettim. Bu nedenle maktül ile sürekli telefonla konuşup, tartışıyorduk. Telefon görüşmelerinde bana 'Bu 5 bin lira için seni vururum, seni öldürürüm, akıllı ol' diyerek tehdit ediyordu. Olay günü kahvede yalnız oturuyordum. Mehmet Hatip Tekin yanında bir arkadaşıyla geldi. Ben sorun yaşanacağını hissedince kahveden ayrılıp, karşı tarafa geçtim. Sonra sokak içerinde karşı karşıya geldik. Bana 'Oğlum galiba sen beni hafife alıyorsun' dedi. Ben de kendisine 'Bu şekilde konuşmaya ne gerek var, biz ailece görüşüyoruz' diye cevap verdim. Bana yine 'Oğlum akıllı ol, ben bu parayı senden alacağım, inadına da olsa alacağım' dedi. Ben de 'Benim şu an sana para ödeyecek gücüm yok. Zaten ödersem de bin lira öderim' dedim. Bu kez bana 'Git ulan karını sat, kızını sat, bu parayı getir' diyerek yüzüme tükürdü. Kendimi kaybettim. Yanımda taşıdığım ruhsatsız tabancayı da korkutmak amacıyla çıkarıp ateş ettim. Olayın bundan sonrasını hatırlamıyorum. Kaç kurşun sıktığımı da bilmiyorum. Tabancayı da çöpe attım. Pişmanım, bu olayı boşu boşuna yaşadım" dedi.
 
Cumhuriyet savcısı sanığın, ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılması yönünde mütaala verdi. 
 
Sanığın avukatı Barış Akyol da, müvekkilinin suçu haksız tahrik altında, ifadesinde anlattığı gibi işlediğini, olayı gören herhangi bir tanığın da bulunmadığını belirtti. Sanığın adaletten kaçmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını, yalnızca öğrenim çağındaki çocuklarının mağdur olmaması için uzun süre kaçtığını savundu. Ceza verilirken bu hususların dikkate alınmasını istedi. Ölenin kardeşi Şehmus Tekin ise sanığın cezalandırılmasını istedi.
 
Yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanık Aydın Kaya'yı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından, duruşmalardaki iyi hali ve suçu haksız tahrik altında işlediğinden cezasını 15 yıla indirdi. Mahkeme ayrıca sanık Aydın Kaya'ya ruhsatsız silah bulundurmaktan da 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Ölen Tekin'in yakınlarının avukatı Seyit Ahmet Akyüz, toplam 17 yıl 1 ay hapis ve 375 lira adli para cezasına çarptırılan sanığın 7 yıl boyunca kaçtığını, haksız tahrik ve duruşmalardaki iyi hali nedeniyle uygulanan indirim yönünden, kararı temyiz edeceklerini belirtti.