26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD PKK'yı maaşa bağlamış

New York Times, Menbiç'te ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye Kolu olan YPG'lileri eğittiği tesise girdi. 20 günlük temel eğitimi tamamlayan 27 bin teröristin Pentagon'dan ayda 100 dolar maaş aldığı ortaya çıktı.

26 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
ABD PKK'yı maaşa bağlamış

New York Times muhabiri Michael Gordon, ABD hava kuvvetlerine ait bir uçakla Menbiç’teki eğitim tesisinde izlenimlerde bulundu. YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu ve sayısı 50 bine yaklaşması hedeflenen ‘Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Türkiye ile ilişkileri gerdiğini yazdı. Buna göre 50 bin kişilik gücün 27 binini PKK’lılar (YPG) oluşturuyor. 20 günlük temel eğitimi tamamlayan kişiler 100 dolar aylık maaşa bağlanıyor. Ölümleri ya da savaşta yaralanmaları durumunda bu maaşın ailelerine ödenmeye devam edeceği garantisi verilmiş.

"Ağır silah şart"

Irak ve Suriye’deki Amerikan güçlerine komuta eden General Stephen Townsend, gazeteye yaptığı açıklamada Rakka’yı DEAŞ’tan geri almak için düzenlenecek operasyon amacıyla eğitilenler için ‘Daha ağır silahlara ihtiyaçları var. Ellerindekiler çok hafif’ dedi. ABD’li yetkililer antitank silahları, havan topları, ağır makineli tüfekler ve zırhlı araçların şart olduğunu belirtti.

"Mühimmatı sayarız"

Ancak New York Times’a göre YPG’lilere ağır silah vermek Türkiye’nin sert tepkisine sebep olabilecek bir durum. General Townsend’e göre YPG’liler kendilerinin Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturmadığı konusunda ABD’ye garanti vermiş! ABD’li general de ‘Ben buna inanıyorum’ diyor ve ekliyor: DSG Üzerinde birilerinin etkisi olacaksa Ankara bunun Rusya, Rejim ya da İran mı olmasını ister yoksa ABD mi? CENTCOM komutanı General Votel ise, ‘Türkiye’nin kaygılarını giderebilmek için Rakka operasyonu sırasında YPG’ye gerekli silahları verip savaştan sonra bu silahların sevkiyatını kısıtlayabiliriz. Şeffaf oluruz. Mühimmatı ölçebiliriz’ ifadesini kullanıyor.

İşte YPG’ye giden zırhlılar

Suriye’nin Haseke kenti yakınlarında ABD’nin terör örgütü YPG’ye gönderdiği zırhlı araçlar görüntülendi. Reuters’ın paylaştığı fotoğrafta Suriye’nin Haseke kentinde TIR’a yüklenmiş zırhlı araçlar görülüyor. Zırhlı araçlar ABD tarafından terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG’ye veriliyor. Fotoğrafta görünen araçların Rakka operasyonu için bölgeye götürüldüğü ifade ediliyor. (Vatan)