23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

ABD'den PKK'ya Sincar uyarısı: Türkiye vuracak, kaçın

ABD’nin, Sincar ve Karaçok’ta 100 teröristin öldüğü harekatı PKK’ya sızdırdığı tespit edildi. Türkiye harekattan iki saat önce Pentagon’a bilgi verip askerlerin bölgeden çekilmesini istedi. ABD’liler ise bu bilgiyi 27 dakika sonra PKK’nın yedi elebaşısına ulaştırıp kaçmalarını sağladı.

29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD'den PKK'ya Sincar uyarısı: Türkiye vuracak, kaçın
İstihbarat birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava operasyonu icra ettiği Suriye ve Irak’taki her gelişmeyi yakından izliyor. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok dağı ile Irak’ta Musul’un batısındaki Sincar’ı hedef alan ve 100’ü aşkın PKK/PYD’linin öldürülmesiyle sonuçlanan harekâta ilişkin çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Bölgede Suriye PKK’sına her türlü desteği veren Amerikan ordusunun, harekat öncesi Türkiye’den gelen uyarıyı kısa bir süre sonra teröristlere aktardığı belirlendi. Elde edilen bilgilere göre 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece saat 02.00’da başlayan bombardıman öncesi şunlar yaşandı:
 
Telsizden al haberi
 
*ABD’li yetkilileri haftalardır “Askerlerinizi sınırlarımızdan 20-30 kilometre güneye çekin” diye uyaran Ankara, 25 Nisan’ın ilk dakikalarında harekât bilgisini koalisyon ülkeleriyle paylaştı.
 
*Karaçok ve Sincar’da bombalanacak noktalar ABD, Rusya ve Kuzey Irak yönetimine koordinat verisi şeklinde iletildi.
 
*Harekatdan yaklaşık 2 saat önce açıklanan bilgi, bölgedeki ABD askerlerini harekete geçirdi.
 
*Ankara-Gölbaşı’ndaki tesislerden izlenen telsiz konuşmalarına göre ABD’li yetkililer, gizli mesajdan 18 dakika sonra Irak ve Suriye’deki tüm askeri unsurlarına “Türkiye bombalayacak” uyarısı geçti.
 
Pentagon Kara Kuvvetleri
 
ABD ordusunun zırhlı araçları, Suriye PKK'sını korumak için sınır hattında devriyeye çıktı. TSK'nın ani bir harekâtına karşı önlem almaya çalışan ABD'liler, Mardin-Kızıltepe'ye bağlı Şenyurt beldesinin karşısında bulunan Suriye'nin Dırbesiye bölgesine çok sayıda araç gönderdi. Benzer görüntüler Akçakale sınırındaki Tel Abyad'da da yaşandı.
 
Önce Irak sonra Suriye
 
İki farklı hava üssünden havalanan savaş uçakları, Irak hava sahasını kullanarak Sincar’a, ardından Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok’a bomba bıraktı. PKK işgali altındaki lojistik hatları yerlebir eden harekât için Genelkurmay, doğrudan Suriye hava sahasına girip Irak’a geçmek yerine 1996’dan buyana faal olarak kullanılan Irak’ın hava sahasını tercih etti. Önce Irak’taki Sincar’ı vuran uçaklar daha sonra batıya yönelerek Suriye’deki Karaçok’u bombaladı. Savaş jetlerine havada tanker uçakları destek verdi. PKK/PYD’nin Kandil’den Suriye’ye geçiş kapısı olarak kullandığı bölge, şubat ayından bu yana TSK’nın aktif takibindeydi. Sincar ve Karaçok’u PKK’nın yanında İran’a bağlı mezhepçi milis gruplar da kullanıyordu.
 
70 teröristi kandırdılar
 
*Türk uçaklarının kalkacağını öğrenen ABD askerleri Karaçok ve Sincar’ı 50 dakika içinde boşalttı.
 
*Daha güvenli alanlara hızla yol alan ABD’liler, kendilerine eşlik eden 70’in üzerinde PKK’lıyı da yanlarında götürerek bombalardan kurtardı.
 
*Genelkurmay’da 9 gündür süren hazırlıkların tamamlanmasıyla başlayan harekatda, her iki bölgede kaçma fırsatı bulamayan teröristlerden 100’ü aşkınını öldürüldü.(Yenişafak)