19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ceza indirimi kaç yıl olacak?

Milyonlarca insan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin canlı yayında af ve ceza indirimiyle ilgili yaptığı açıklamalar sonrası bu soruların cevabını arıyor. Af ve ceza indirimi ile ilgili yapılan son dakika açıklamaları trend olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili son olarak açıklama yapan Devlet Bahçeli, “Bizim görüşlerimizde bu var. Önerimiz de var. Teklif verdiğimiz hiçbir şeyi rafa kaldırmayız. Meclisten çıkabilecek bir konuma gelip gelmeyeceğini yakından takip ederiz.

20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ceza indirimi kaç yıl olacak?

Af ve Ceza indirimi yasasıyla ilgili Parti liderinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin canlı yayından yaptığı af ve ceza indirimi açıklamaları binlerce insanı heyecanlardırdı. Bahçeli’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, “Bu bugün için olmuyorsa yarın için olabilir mi takip edeceğiz. Şartlar olgunlaştığı takdirde de bir 5 yıllık indirimi öneriyoruz.” Af ve ceza indirimiyle ilgili detaylar haberimizde yerini almaktadır.

 

AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİ KANUNU NE ZAMAN GÜNDEME GELECEK?

 

NTV canlı yayınında Nazlı Çelik’in sorularını yanıtlayan MHP lideri Devlet Bahçeli kendisine sorulan, “Af konusu rafa mı kalktı tekrar gündeme gelir mi?” dikkat çeken cevap verdi. Bahçeli konuyla ilgili olarak, “Bizim görüşlerimizde bu var. Önerimiz de var. Teklif verdiğimiz hiçbir şeyi rafa kaldırmayız. Meclisten çıkabilecek bir konuma gelip gelmeyeceğini yakından takip ederiz. Ama şu an 49 milletvekilimiz var kurusıkı atmıyoruz biz çıkartamayız. Ama buna ihtiyaç var. Bu bugün için olmuyorsa yarın için olabilir mi takip edeceğiz. Şartlar olgunlaştığı takdirde de bir 5 yıllık indirimi öneriyoruz.” İfadelerini kullandı.

AF YASASI 2019’DA ÇIKACAK MI?
 
 
 
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Silivri'de coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.
 
 
 
Seçim çalışmaları dolayısıyla Silivri'ye giden AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ı, ilçede coşkulu bir kalabalık karşıladı. Makam aracıyla Silivri Otogarı'na gelen Yıldırım, burada kendisini bekleyen partililer ve taksicileri selamladı.
 
 
 
Otogardaki taksi durağını ziyaret eden Yıldırım, taksicilerle fotoğraf çektirdi. Bir taksinin direksiyonuna geçen Yıldırım, Cumhur İttifakı'nın Silivri Belediye Başkan Adayı Volkan Yılmaz'ı da yanına alarak, otogarda taksiyi kullandı.
 
 
 
Orhan Özgür isimli bir vatandaş, "Af istiyoruz başkanım" şeklinde Yıldırım'a seslenince, Yıldırım, vatandaşın yanına giderek, "MHP'nin verdiği af teklifi üzerinde çalışılıyor tek tek. Kamu vicdanını nasıl rahatsız olmaz onun ortaya çıkması lazım. Acele karar verirsen bu sefer başka mağduriyetler olur." ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
AF YASASIYLA İLGİLİ MHP’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: ANAYASA YETKİ TANIYOR
 
 
 
 
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Cirit'e yanıt vererek, "Anayasanın 87. maddesinde af çıkarma yetkisi tanınıyor, Meclis'in özel ve genel af çıkarma yetkisi orada düzenleniyor dolayısıyla Meclis özel ve genel af çıkarabiliriz ceza indirimi yapabilir. Bunun için kanun çıkarabilir bu yetki orada olduğu sürece bu tür açıklamalar, affa karşıyım gibi sözler söyleyeni bağlar" dedi.
 
 
 
 

NUMAN KURTULMUŞ NE DEMİŞTİ?
 
 
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş basılı gazetelerin yöneticileriyle bir araya gelerek afla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Kurtulmuş, af konusunda Adalet Bakanlığı’nın önemli çalışmalar yaptığını belirterek “Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis’in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum.” dedi.
 
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş Posta Gazetesi'nden Murat Çelik'e yaptığı açıklamada konuya ilişkin şunları ifade etti:
 
"Af meselesinde AK Parti’yle MHP’nin görüşlerinin farklı olduğu aşikâr. MHP’nin Meclis’e gelmiş olan bir af teklifi var. Ayrıca Adalet Bakanlığımız da cezaların yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili bir çalışma yapıyor. Dolayısıyla af meselesi şu anda Meclis’te gündeme herhalde gelmeyecek gibi görünüyor seçime kadar. Ama Sayın Bahçeli’nin bu son ikazıyla da, Cumhur İttifakı’nı af konusu gibi, EYT gibi, seçim işbirliği gibi münferit konulardan ayrı tutmuş olması da gerçekten önemlidir, değerlidir. Cumhur İttifakı’nı burada ayırdığını görüyoruz. Yani seçim işbirliği olmadı belki ama Cumhur İttifakı’nın kalplerde yerleşmiş, milletin bir ittifakı olduğunu biliyoruz. Sayın Bahçeli yine ittifakın ruhuna sahip çıkan bir çıkış yapmıştır."
 
 
 

ADALET BAKANI’NDAN AF VE CEZA İNDİRİMİ KANUNU AÇIKLAMASI
 
 
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, af konusuna dair açıklama yaptı. Gül, "Af değil ama infaz sürelerinde düzenleme konusunda çalışıyoruz. Toplumuzu ve adaleti rencide edici hiçbir şeye izin vermeyeceğiz. 'Yapanın yanına kar kalıyor' algısını ortadan kaldıracağız." dedi
 
 
 
Yargıda reform niteliğinde birçok değişiklik öngören belgeye ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Yargı reformu strateji belgemizi kamuoyuyla paylaşma aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Bu bir milat olacak. 65 hedef ve 257 faaliyetten oluşan stratejide, yargılamaların hızlandırılmasının yanı sıra toplumsal bazı sıkıntıların önüne geçilmesi de hedefleniyor. Strateji belgesinde, 65 yaş ve üzeri kişiler için alternatif ceza sistemi üzerinde durulduğu öğrenildi. Ağır hapis cezası öngören suçlar haricinde bu kişilerin ev hapsi ya da kamuda çalıştırılması söz konusu olabilecek. ” dedi.
 
 
 
Adalet Bakanlığı da Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu'nda bir dizi değişiklik öngören taslak çalışmalarının sonuna geldi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart seçimlerinin ardından bir açıklama yapabilir
 
 
 
 

 

 
TEKLİFE GÖRE KİMLER AFTAN YARARLANACAK?
 
 
 
Teklif, 19 Mayıs 2018 tarihinden sonraki suçları kapsam dışı bırakıyor. Bu tarihten önce işlenen, düzenlemede ayrık tutulanlar hariç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılmasını öngören teklif, bunun sonucu infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesini amaçlıyor.
 
 
 
Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlülerin, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverilecek.
 
 
 
Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim, her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacak, tabi olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.
 
 
 
Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus, 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilecek.
 
 
 
 
 

BAŞKAN ERDOĞAN AF KANUNU İLE İLGİLİ NE DEDİ?
 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında af, ittifak ve öğrenci andı tartışmalarına son noktayı koydu. Başkan Erdoğan açıklamasında, "Şu anda 50 binin üzerinde cezaevlerinde sadece uyuşturucu mahkumu var. Şimdi soruyorum milletime bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz? Efendim aldatılmış, ne demek aldatılmış? Katillere mi kader mahkumu diyeceğiz, hırsızlık bunlar mı kader mahkumu diyeceğiz? Say sayabildiğin kadar. Liste önünüze geldiği zaman zaten tabloyu görebiliyorsunuz. Devlete karşı işlenen suçlarda yapılabilecek olanları yerine getirmeye gayret edebiliriz." Dedi.
 
 
Hakim ve Savcı Kura Töreni'nde konuşan Başkan Erdoğan 'Gündeme getirilen af tartışması ile uğraşmak yerine, içeriğin vicdanlara uygun bir hale getirilmesi için çalışma başlatılmasını istedim' dedi.
 
 
Başkan Erdoğan, MHP’nin teklifiyle gündeme gelen af tartışmasıyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, tasarının maşeri vicdana uygun hale getirilmesi için çalışma başlatma talimatı verdiğini söyledi.