27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

'Ah bir emekli olsam'

Dünya Madenciler Günü’nde yerin metrelerce altında kazma ucuyla kara elmas çıkarmaya çalışan işçiler gelecekten beklentilerini anlattı. Hepsinin de ortak dileği kazasız belasız emekli olabilmek.

5 Aralık 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Ah bir emekli olsam'

Aralık Dünya Madenciler Günü, dün dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı etkinliklerle kutlandı. Zonguldak’ta yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri, tüm dünyada kutlanan günlerini bile hatırlamakta güçlük çekti. 

GÜN HELALLİKLE BAŞLIYOR

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda bir insan bedeninin güçlükle girebildiği derinliklerde kazma ucuzya kömür damarlarını kazarak üretime katkı sağlayan madenciler, tek dileklerinin bir an önce kazasız belasız emeklilik olduğunu anlattı. 

9 yıllık madenci 42 yaşındaki Ertuğrul Yılmaz, 4 Aralık Madenciler Günü’nün tüm madencilerin bayramı olduğunu belirterek, “Madencinin bir günü evde ailesinden helallik almasıyla başlıyor. Allah’a emanet olarak yer altında çalışıyoruz. Bir iş kazası duyunca onun yerine koyuyoruz kendimizi. Ailemizde bizde huzursuz oluyoruz. Emeklilik şartlarında çocuklarımıza ve ailemize daha iyi bakmak istiyoruz” diye konuştu. 10 yıllık madenci 32 yaşındaki Ramazan Doğancı ise “Madencinin hayattan bir beklentisi olmuyor. Mesaisini sağ salim bitirerek evine gitmek tüm dileği. Madencinin sadece kaza olduğunda değil her zaman hatırlanmasını istiyoruz. Amacımız kazasız belasız emekliliğimizi doldurup ocaktan ayrılmak”dedi. TTK’de çalışan madenciler Soma faciasından sonra sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldığını, ancak bu iyileştirmeden özel maden ocaklarında çalışan meslektaşlarının yararlandırılmadığına da dikkati çekti. 

Yer altında 13 bin can

Türkiye’nin en büyük taşkömürü havzası Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda eylül itibariyle 9 bin 790 işçi yer altında çalışıyor. Buna özel maden şirketleri ve ruhsatsız kömür ocaklarında çalışarak geçimini sağlamaya çalışanlar da eklendiğinde sayı 13 bini geçiyor. Zonguldak’ta TTK, özel ve kaçakocaklarda her yıl ortalama 10 işçi hayatını kaybediyor.