25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Almanya’nın fırtına hazımsızlığı

Türkiye’nin savunma sanayiinde güç olması Almanya’yı rahatsız etti. Türkiye’nin yerli Fırtına obüslerini Suudi Arabistan ve Katar’a satışı, Almanya’nın koyduğu şerh nedeniyle iptal oldu.

24 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Almanya’nın fırtına hazımsızlığı
Türkiye’nin savunma sanayinde güçlü adımlarla büyümesi, bu alanda yıllarca söz sahibi olan ülkelerdeki rahatsızlığı artırıyor. Bu rahatsızlığın son örneği Almanya’dan geldi.Türkiye’nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve sadece motor aksamını Almanya’dan aldığı Fırtına Obüslerinin dünya pazarına açılması, Almanya’da hazımsızlığa sebep oldu.
 
MİLYARLIK ANLAŞMA 
 
Türkiye’nin, Suudi Arabistan ve Katar’a ile ayrı ayrı imzaladığı Fırtına obüsleri Satış Anlaşması, obüslerin motor aksamını veren Almanya obüslerin üçüncü ülkelere satış için onay vermeyince iptal oldu. S. Arabistan’la yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılarak, milyar dolarlık satış için süreç başlatılmıştı. Almanya yeni aksam satışını üçüncü ülkelere satılmaması kaydığyla kabul etti. Katar’a yapılması planlanan satış da aynı gerekçeyle baltalandı.
 
CANİKLİ’DEN SERT TEPKİ 
 
Motor aksamı kartını kullanarak Türkiye’nin üçüncü ülkelere Fırtına obüsü satmasını engelleyen Almanya, başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok ülkeye Alman menşeli silah satışına ise devam ediyor. Almanya 2016 yılında Suudi Arabistan’a 530 milyon euro tutarında silah ihracatı yapmıştı. Almanya’nın tutumana Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli sert tepki gösterdi. 
 
DÜŞMANA KORKU SALIYOR 
 
Türk mühendislerce geliştirilen Fırtına obüsleri saatte 65 kilometre hıza sahip ve yüzde 60 meyile tırmanabiliyor. 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor. T-155 Fırtına Obüsü, dünya orduları içinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahip. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusuyla 40 kilometrenin üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri, Fırtına’ya yüksek ateş gücü sağlıyor. (Akşam)