26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Anadolu'nun yükselen değeri Malatya'da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor

Sadece ülkelerin değil, şehirlerin de birbirleriyle yarıştığı küreselleşen dünyamızda, şehrimizi bölgemizden öte önce ülkemizin ve daha sonra dünyanın daha yaşanılabilir şehirleri arasına katmak en büyük hedefimizdir.

23 Temmuz 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Anadolu'nun yükselen değeri Malatya'da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor

2014 yılında Büyükşehir olduk. İl belediyesi iken 212 km2 olan sorumluluk alanımız tam 60 kat artarak 12 bin 312 km2 ye çıktı. 13 ilçemizi, 717 mahallemizi ve 1150 mezramızı altyapısıyla üstyapısıyla geleceğe hazırlıyoruz. Merkezde yapılan değişim ve dönüşüm çalışmaları kırsal ilçelere de yaydık. İlçe ve kırsal mahallelerin ihtiyaçlarını aciliyet sırasına göre çözerek, merkezdeki yatırım ve hizmetlerimizi oralara da götürdük.

Bütün proje ve yatırımlarımızda şehrimizi bir bütün olarak ele alıyoruz. Yaptığımız imar planları, çevre düzeni planları, jeolojik harita çalışmalarımız ile Malatya'mızın geleceğine uzun soluklu projeksiyonlar tutuyoruz.

Şehrimizin sosyal, kültürel, tarihi, turistik, ekonomik değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve şehrimizin marka değerine katkı vermek için master plan çalışmalarımız devam ediyor.

Sağlıklı ve gelişmiş şehirleşmenin öncelikli yolunun sağlıklı ve modern alt yapılardan geçtiğini bilerek şehrimizin altyapısını baştanbaşa yeniliyoruz.

Yolların sadece mekânları değil, gönülleri de birbirine yakınlaştırıldığının farkında olarak, bir taraftan Malatya'mızın hayat damarları dediğimiz yollarımızı açarken, diğer taraftan da güvenli, konforlu bir ulaşım sistemi için hazırladığımız projelerimiz ile Malatya'mızın Ulaşım Sisteminde büyük bir değişim ve dönüşüme imza atıyoruz.

Kentsel dönüşüm ve baraja hayat veren projelerimiz, modern ve nezih çevreyolumuz, kuşak yollarımız, prestij bulvarlarımız, meydanlarımız, parklarımız, kanallarımız, şelâlelerimiz, otantik çarşılarımız, yaya ve bisiklet yollarımız, dört mevsim rengârenk kavşaklarımız, sosyal-kültürel ve sportif tesislerimiz, geçmişten geleceğe birer köprü olan müzelerimiz ile geleceğin Malatya’sını inşa ediyoruz.

Şehirlerimiz nezdinde yaşadığımız dünyanın bize bir emanet olduğu ve soluduğumuz havada, içtiğimiz suda, bastığımız toprakta sadece insanımızın değil; tüm canlıların hakkının olduğunun idrakiyle yaptığımız çevre yatırımlarımız, örnek gösterilmeye başlandı. Çevreci projelerimizle Malatya'mızı bölgemizin yenilenebilir enerji üssü haline getiriyoruz.

Bir şehri yeniden ve baştanbaşa inşâ ederken, Kültür Sanat Adamız, onlarca semt konağımız, çok amaçlı sosyal tesisimiz, sanat merkezlerimiz ile de geleceğimiz olan nesillerimizin gönül dünyalarını ihya ediyor, düzenlediğimiz fuarlarımız, binlerce seminer, sempozyum, konferans, konser, dinleti, sergi, gezi, kurs vb. etkinliklerle 7 den 77 ye on binlerce hemşerimizin hayatına dokunuyoruz.

Birçok yatırım, proje ve uygulamalarımızla Malatya'mız çağdaş ve modern bir kent kimliğine büründü.


 


 


 

Malatya Büyükşehir Belediyesi dinamik yapısıyla Malatya ekonomisine katkı sağlıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bir taraftan halkımızın yaşamlarını kolaylaştırıcı hizmetler üretirken bir taraftan da Malatya ekonomisine önemli katkılar sunuyoruz. Yaptığımız yatırım ve hizmetlerin çok yoğun olmasından kaynaklı istihdam ve mal alımı gibi ekonomik değer yaratmamızın yanında Belediyemiz iştirakleriyle de piyasaya büyük girdiler sağlıyoruz.

Başta Esenlik şirketimiz olmak üzere, MEGSAŞ, Kültür A.Ş., MOTAŞ gibi iştiraklerimiz sayesinde önemli istihdamlar sağlayıp, Malatya’nın yanı sıra bölgeye ve hatta ülke geneline hizmet ve mamül üretiyoruz.

Malatya Büyükşehir Belediyesi başta OSB’ler olmak üzere şehirdeki yatırımlara yönelik altyapı desteği sağlarken, sürekli istişare ile çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Çalışmalarımızı gerçekleştirirken istişareye önem veriyoruz. Malatya’yı ‘ortak akıl’ ile yönetiyoruz. Bir yatırım ve hizmet gerçekleştirirken paydaş kurum, kuruluş ve kitlelerle istişarelerde bulunarak istek ve ihtiyaçlara göre proje geliştiriyoruz.

Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili olarak da Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürlükleri gibi kurumlarla görüşerek istek ve talepler doğrultusunda başta imar olmak üzere gerekli alt ve üst yapı desteği veriyoruz.


 

ÇÖP ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK 60 BİN HANE AYDINLANACAK

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatyayı sürdürülebilir enerji üssü haline getirme noktasında önemli yatırım ve hizmetler gerçekleştiriyor. Yaklaşık 60 bin hanenin aydınlatmasına eş değerde 10 megavat elektrik üretecek olan ve Türkiyenin örnek yatırımlarından biri olarak gösterilen Malatya Entegre Çevre Tesisi ile ilgili çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Vahşi çöp depolama sahasında elektrik üretiyor

Türkiyede vahşi depolama sahasında ilk kez elektrik üreten Malatya Büyükşehir Belediyesi, Orduzu bölgesinde bulunan mevcut çöp alanına kurduğu Çöpgaz Elektrik Santralinde 2014 yılından bu yana saatte 2.4 megavat elektrik üretiyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, kendi alanında Türkiyenin ilk örnek projelerinden birisi olan Malatya Entegre Çevre Projesi ile de 3 ayrı teknolojiden toplamda 10 megavat enerji üretimi gerçekleştirecek. Halihazırda çöpten üretilen 2.4 megavat enerji ile toplamda 60 bin hanenin aydınlatma ihtiyacına eşdeğer elektrik üretimi yapılacak.

Proje kapsamında; Malatya merkez ve ilçelerden günlük 600 ton çöp atığı; Aktarma İstasyonları vasıtasıyla katı atık sahasına getirilecek ve Ayrıştırma Ünitesinden geçirilerek geri dönüşüm sağlanacak. Çöp atıklarından Biyogaz Reaktöründen, Gazifikasyon Tesisinden ve Düzenli Depolama Sahasındaki Deponi gazından elektrik enerjisi elde edilecek.


 

GÜNEŞ ENERJİSİNDE 13 BİN PANELLİK SANTRAL

Malatyayı sürdürülebilir enerji üssü haline getirmek amacıyla yatırım ve hizmetler gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, Çöpten Elektrik Üretim Tesisi ve Türkiyenin örnek yatırımlarından biri olan Malatya Entegre Çevre Tesisinin ardından Şehir Mezarlığı yanındaki 60 bin metrekarelik bir alana ise Güneş Enerji Santrali kurdu.

13 binden fazla panelden oluşan Güneş Enerji Santralinde elektrik üretimine başlandı. Bu santralden elde edilen elektrik enerjisinin satışı ise imzalanan sözleşme gereğince elektrik dağıtım şirketine yapılıyor.

Hizmete giren Güneş Enerji Santralinden yıllık 5 milyon 250bin kw/h enerji üretimi ve 3 milyon lira civarında bir gelir hedefleniyor. Burada, yıllık yaklaşık olarak 5 bin konutun tüm enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor.

Öte yandan, Yeşilyurt İlçesine bağlı Yaka Mahallesinde mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesine ait olan 34 bin metrekarelik alanın yaklaşık 20 bin metrekarelik kısmına da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından1 megavat kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali kurulması için de çalışmalar devam ediyor.

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK FOTOĞRAF MAKİNESİ MÜZESİ

Türkiyenin en büyük fotoğraf makinesi müzesi Malatyada...

Malatyayı kültür ve sanat şehri yapma noktasında önemli çalışmalara imza atılıyor. Bir yandan kültür ve sanatsal etkinliklere ağırlık verirken bir yandan da bu etkinliklerin düzenleneceği fiziki mekanlar hizmete açılıyor.

Sanat Merkezi, Şehit Teğmen İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı, Kernek Külliyesi, semt konakları, çok amaçlı sosyal tesisler, gibi mekanlar Malatyalılara kazandırıldı. Türkiyenin en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi de Kültür ve Sanat Adası’nda hizmete sunuldu. İçerisinde en eskisi 1876 yılına ait olan ve toplamda bin 965 adet fotoğraf makinesi sergileniyor. Ayrıca, fotoğraf makinelerine ait aksesuarlar, film yıkama ve kart baskı laboratuvarı da yer alıyor. Nostaljik mini bir sinema salonu ile Malatya Hatırası köşesinin de bulunduğu müze, ziyaretçiler tarafından ücretsiz gezilebiliyor.

Müze, içerisindeki makine ve aksesuarları göz önüne alındığında Türkiyenin en büyük fotoğraf makinesi müzesi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca müze, diğer illerdeki müzelerin aksine ücretsiz hizmet veriyor.


 


 


 


 


 


 


 

KÜLTÜR ve SANAT ADASI

Malatyayı bir kültür ve sanat şehri haline getirmek amacıyla, bugüne kadar onlarca projeyi hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Belediye Hizmet Binası arkasında 30 dönümlük bir alan, Kültür ve Sanat Adası olarak projelendirilerek hayata geçirildi.

Sanat adası içerisinde ebrudan hat sanatına, resimden müziğe, boyamadan kil şekillendirmeye değişik alanlarda verilen sanatsal kurslara 7den 77ye her yaştan vatandaşımız büyük ilgi gösteriyor.

Malatya Kültür Evi

Kültür ve Sanat Adası içerisindeki önemli mekânlardan biri olan Malatya Kültür Evinde Malatyanın günlük sosyal hayatı, özel dekor ve balmumu heykellerle canlandırılıyor. Malatyalı olan Kemal Sunal ve Ahmet Kayanın da balmumu heykelleri ve özel eşyaları müzede yer alıyor.

Ayrıca burası, Oyun Evi ve Ahşap Oyuncak Müzesi, Kitap Kafe, Kent Konseyi, Gençlik Merkezi, Konuşan Banklar ile şehre ait tarihi ve turistik mekanların minyatürleri olan Minia Malatyayı da bünyesinde barındırıyor.


 

MALATYANIN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ

Malatyada sağlıklı kentleşme sürecini başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni Planı, Jeolojik Etüt Planı, Su Master Planı, Ulaşım Master Planı, Turizm Master Planı ile Malatyanın geleceğini planlıyor.

Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan çarpık kentleşme; nüfusun artması, plansız, altyapısız her türlü estetik kaygıdan uzak insanca yaşamaya olanak vermeyen tarihsel, kültürel ve doğal değerlerin yok olmasına yol açmaktadır.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Malatya bırakabilmek için beş ana başlıkta çalışmalarını yoğunlaştıran Büyükşehir Belediyesi STKlar, üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, gönüllü yerel paydaşlar ile ortak çalışmalar yapıyor.


 


 


 


 


 


 


 

TRAFİĞİ RAHATLATACAK GÜNEY KUŞAK YOLU ÇALIŞMALARINDA SONA DOĞRU

Malatya için büyük öneme sahip yol projelerini bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi toplam uzunluğu 11.5 kilometre olan Güney Kuşak Yolunun bugüne kadar 8 kilometrelik bölümünü tamamladı.

Malatyanın sorunsuz bir ulaşım ağına sahip olması için durmaksızın çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatyanın güneyinde açılan yolların en önemlisinin Güney Kuşak Yolu olduğunu söyledi.

Yolun Kernek bölümünde, önemli bir alanın büyük bölümünü tamamladıklarını ifade eden Polat, Yolumuz 50 metre genişliğinde açılıyor. Toplam uzunluğu 11.5 kilometre. Şu an Kernek hattında çalışıyoruz. Burada kanal üstünü kapattık. Taş duvar ördük ve kotu 2 metre aşağı düşürdük. Yolun daha da güvenli olması için farklı noktalara taş duvar örmeye devam edeceğiz. Yolumuzun Kernek-Beydağı-Cemal Gürsel bölümünde 110 ev var. Biz büyük bölümüyle anlaştık. 50nin üzerinde evin yıkımını yaptık. Geriye kalan evlerle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Güney Kuşak Yolumuz Hava Lojmanları Kavşağı’nda başlayıp Turgut Özal, Çilesiz, Cemal Gürsel, Beydağı, Kernek, Fırat ve Çöşnük mahallerinden geçip Çöşnük Kavşağı’nda son buluyor. Biz bu yolun şu ana kadar 8 kilometrelik bölümünü tamamladık. 3.5 kilometrelik bölüm en zahmetli yeri. Bu bölümü açmak için yoğun mesaiye devam ediyoruz şeklinde konuştu.

TURGUT ÖZAL ANI EVİ ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

İlimiz Ve Ülkemiz Türkiye için önemli bir yere sahip 8. Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz Turgut Özal. Onu en iyi şekilde anlatmak ve anlamak için hatıralarını memleketinde yaşatmak için Turgut Özal Anı Evi ve Araştırma Merkezi kuruyoruz.

Minnet ve şükranlarımızı sunmak üzere Kerpiç Evlerde tahsis ettiğimiz bir bina içinde Üniversite bulunan müzede yer alan Turgut Özal’ın şahsi eşyalarının yanı sıra, Turgut Özal’ın balmumu heykeli de yer alacak.

RADYO ve GRAMOFON MÜZESİ

Gelişen teknoloji ve küreselleşen dünya ekseninde çocuklarımıza ve gençlerimize sanat ve kültür alanda nostaljik ve eğitici bilgiler ışığında oluşturduğumuz ve Türkiyenin en büyük radyo ve gramofon müzesi olma özelliğini taşıyor.

Kerpiç Evlerde iki katlı binada oluşturulan ve açılış için gün sayılan müzede, yaklaşık 700 adet radyo ve gramofon yer alıyor. Müzedeki radyoların en eskisi 1895 yılına ait.