9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

Anayasa 138. Madde nedir içeriği ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından anayasa 138. Madde nedir sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Erdoğan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu'nda Kılıçdaroğlu’na hitaben yaptığı konuşmasında, “Yarın sizi bir yere çağırırlarsa şaşmayın” dedi. Peki 138. Maddenin içeriği nedir?

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Anayasa 138. Madde nedir içeriği ne?

Anayasa 138. Madde nedir içeriği ne? Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada “unutmayın ki 138. madde sadece siyasetçiler için çalışmaz, A'dan Z'ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın” cümlelerine yer verdi. Bunun üzerine vatandaşlar tarafından 138. Maddenin ne olduğu araştırılmaya başlandı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, gelecek dönemde hem ihracatın hem de dış ticaretin büyümeye katkısının giderek yükseleceğine inandığını vurgulayarak, eski günlere yeniden kavuşulacağını kaydetti.

138. madde Anayasanın yargı kısmında 3. Bölümde yer almaktadır. Maddenin başlığı mahkemelerin bağımsızlığıdır. İşte anayasada yer alan 138. maddenin tamamı:

A. Mahkemelerin bağımsızlığı

MADDE 138. – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM Genel Kurulu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kuvvetler ayrılığına bizler saygı duymazsak, sivil toplum kuruluşlarımız saygı duymazsa, o zaman biz bir yere varamayız. Bu konuda söylenecek bir şey varsa bunu söylersiniz ama baskı unsuru olma gayreti içine girerseniz unutmayın ki 138. madde sadece siyasetçiler için çalışmaz, A'dan Z'ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın.'

Erdoğan, Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulunda, TİM üyelerinin emek, gayret, alın teri ve azimle yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 8,9'luk artış kaydetmesini sağladığını anlattı.

Birinci çeyrekteki yüzde 5'lik büyümenin yüzde 2'sinin dış ticaret kaynaklı olduğunu hatırlatan Erdoğan, yaklaşık 5 çeyrektir büyümeye negatif katkı yapan dış ticaretin bundan sonra yeniden büyümenin lokomotifi haline gelmiş olmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek dönemde hem ihracatın hem de dış ticaretin büyümeye katkısının giderek yükseleceğine inandığını vurgulayarak, eski günlere yeniden kavuşulacağını kaydetti.