26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Peygamber Efendimizin okuduğu Berat duası nedir? Berat Kandili önemi

Tüm İslam aleminin heyecanla beklediği mübarek Berat Kandili, her sene Şaban ayının 15. Gecesine denk geliyor. 2017’de 10 Mayıs Çarşamba ve 11 Mayıs Perşembe kutlanacak. Temizlenme, günahlardan arınma gününde Müslümanlar ibadet ederek af dileyecekler.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Peygamber Efendimizin okuduğu Berat duası nedir? Berat Kandili önemi

Amel defterinin kapandığı, temizlenme ve günahlardan arınma anlamına gelen Berat gecesi 2017 yılında 10 Mayıs Çarşamba ve Mayıs Perşembe günlerini kapsıyor. Berat gecesinde kimi mahluk Allah'ın rahmetine erer, kimi mahrum kalır. Müslümanlar bu rahmete erenlerden olmak için bu mübarek günü ve gecesini ibadet ederek geçiriler.Leyle-i Beraet yani Berat gecesi Şaban ayının en mühim gecesidi. Bu gece yeryüzüne çok rahmet, bereket ve hayır iner. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BERAT KANDİLİ DUASI

 
Efendimiz bu ayda sabahlara kadar ibadet ederdi; çok oruç tutardı. Hz. Aişe validemiz sebebini sorunca Efendimiz şöyle buyurmuş:
 
"Ya Aişe! Bu, Azraile o sene içinde vefat edeceklerin isimlerinin yazdırıldığı aydır. Ben de ismimin ancak oruçlu iken kaydedilmesini istiyorum"
 
Berat Kandili gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalıdır. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ duasını çok okurdu.
 
Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;
 
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da Tenzil denir.
 
Kur'an-ı Kerim'de'Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4) buyrulmuştur.
 
Berat Kandili gecesinde amel defteri yazılır. O yıl içinde doğaca ve ölecek olanlar ile rızıklar Berat Kandili gecesinde amel defterine işlenir. Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır.
 
Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
 
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. 
 
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. 
 
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. 
 
-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.
 
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.
 
Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ile geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır.
 
(Allahü teâlâ şu dört geceyi hayırla süsler: Kurban Ramazan bayramı gecesi, Arefe gecesi Şabanın yarısının [Berat] gecesi ki, onda eceller, rızıklar yazılır.) [Deylemi]
 
(Salih akrabayı terk eden, ana babaya asi olan Berat gecesi affa kavuşamaz.) [Beyheki]
 
İçki içmek, cimrilik, kin gütmek gibi günahları işleyen kâfir olmaz. İmanı düzgünse, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete girer.
Sevabları günahlarından daha çok gelirse, Cehenneme girmeden de Cennete gider.
 
Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah'ın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi. (Buhârî)
 
BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER
 
Hz. Peygamber şöyle buyurur:
“Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)