26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Beslenme çantasından ceviz ve bademi eksik etmeyin

Kahvaltıyla güne başlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar ara öğünlerde ise ceviz, badem gibi enerji kaynağı besinlerin tüketilmesini önerdi.

11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Beslenme çantasından ceviz ve bademi eksik etmeyin

Okul çağındaki çocukların düzenli beslenmesi; büyüme ve gelişimine katkısının yanı sıra eğitimi için de önem taşıyor. Diyetisyen Berna Ertuğ çocukların beslenme çantasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken unsurların altını çizdi. Küçük çocukların tükettiği besinlerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri için son derece önemli olduğunu vurgulayan Ertuğ, “Çocuğun yemek düzeninin, okul saatlerine göre belirlenmesi gerekir. Sabah, öğle ya da tam gün ders programı olan okullara göre kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin yanı sıra, ara öğünler de ders aralarına ve teneffüslere göre planlanmalıdır” dedi. 

Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketilmesi gerektiğini ifade eden Ertuğ, mevsimine göre sebze türevlerinin de sofralara getirilmesi gerektiğini söyledi. Sabahları içerisine bir tatlı kaşığı kakao, bal ya da pekmez ilave edilen sütün içecek olarak en doğru tercih olduğunu belirtti. 

Hamur işinden uzak durun 

Metabolizmanın yeterli çalışmaması ve buna bağlı olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan obezite hastalığının, özellikle güne kahvaltı ile başlamayan çocuklarda daha sık görüldüğünü kaydeden Ertuğ, bu öğünde simit ve poğaça gibi ağır hamur işi gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Çocukların büyüme ve gelişimi için önemli olan ara öğünlerde ise abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinler tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Ertuğ, “Bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır” dedi.