9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

Bir dilimi kalbi de belleği de koruyor

15 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bir dilimi kalbi de belleği de koruyor

Lezzetli ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlık açısından da faydalar sağlayan karpuz, yaz aylarının vazgeçilmezi. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği vitamin ve mineraller ile hem kanserden koruyor hem de cildi gençleştiriyor. Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışmalı. Diyabet hastalarının da porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur” dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, karpuzun 8 faydasını şöyle anlattı:

- Kanser savaşçısı: İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. 

- Kalp sağlığını koruyor: Karpuz çekirdeğindeki ‘Cucurbocitrin’ maddesi kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor.

- Uykuyu düzenliyor: Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor. 

- Hafızayı güçlendiriyor: Yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. 

 - Kasları rahatlatıyor: Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor.

- Ödemi azaltıyor: Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Ödem problemi yaşayanlar için ilaç gibi bir besin. 

- Saç ve cilt sağlığını koruyor: İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir tercih.