27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Booking faaliyetleri neden durduruldu

TÜRSAB'ın açtığı dava sonucu Hollanda menşeili online rezervasyon portalı Booking'in Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, rezervasyon yaptıranların mağdur olmayacağını söyledi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açtığı davada Hollanda menşeili Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetleri İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbiren durduruldu.

3 Nisan 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Booking faaliyetleri neden durduruldu

TÜRSAB'ın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, birlik tarafından birlik üyesi seyahat acentelerine karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 2015'te açılan davanın bugünkü duruşmasında portalın, Türkiye'de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına ve bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) yazı yazılması kararı da çıktı.

 

TÜRSAB; Rekabet Kurumu'na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, Booking.com şirketinin "rekabete aykırı eylemlerinden" dolayı idari para cezasına çarptırılmasını sağladığını da hatırlattı. Booking.com'a 2,5 milyon liralık ceza verilmişti. Portala BTK tarafından uygulanacak erişim engelinin, mahkeme kararının tebliğinin ardından uygulanması bekleniyor.

 

ACENTE GİBİYDİLER

Booking.com’a BTK tarafından uygulanacak erişim engelinin, mahkeme kararının tebliğinin ardından uygulanması beklenirken, TÜRSAB, Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, booking.com şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı ‘Rekabet Kurumu’nca 2 milyon 543 bin 992 TL idari para cezası verilmişti. TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, “booking.com Türkiye’de adeta bir seyahat acentesi gibi faaliyet yürütüyordu. Türkiye’deki oteller için Türk tatilcilere aracılık etmeye başladı. 1618 sayılı kanuna göre Türkiye’de bir otelin pazarlanması sadece acenteler tarafından yapılabilir. Ancak booking.com bir acente değil. Mahkeme de bu yönde bir karar verdi ve siteye erişim BTK’ya gönderilecek yazı ile engellenecek. Türkiye’den bu siteye erişim engellenecek. Yurtdışını bağlayan bir karar değil” dedi. Gürcün, daha önce söz konusu siteden otel odası satın alanların etkilenemeyeceğini belirtti. Daha önce birçok otel yöneticisi ‘booking.com’u bırakmak istediğini ancak mecbur olduklarını ve zorlandıklarını açıklamıştı.

 

ULUSOY: REZERVASYON YAPTIRANLAR MAĞDUR OLMAYACAK

NTV yayınına katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy kararla ilgili şunları söyledi: "Acentalarımız tüketiciye karşı sorumluyken Booking.com sorumluluk almamaktadır. Burada tüketici yanıltılıyor. Yurtiçinde vatandaşın mağdur olmaması için gereken tedbiri almak mecburiyetindeydik. Tüketici en iyi fiyat garantisi reklamıyla yanıltılıyor. Hiçbir şekilde müşreti mağduriyeti yoktur. Yurtiçindeki müşteri mağdur olmayacak. Baskı uygulaması yapıyor. Oteller baskı altında. Booking.com komisyonları devamlı artırmıştır, bunu engellemiş olduk. Otelciler de memnun olacaklar. Komisyon baskısından ve ne olursa olsun satma anlayışından vazgeçiyor. Bir odadan yüzde 40-50 komisyon alınır mı? Rezervasyon yapmış olanlar mağdur olmayacaklar. Otelci arkadaşlar merak etmesin, otel odaları daha rahat satılacak. Böyle gaddar komisyon olmaz."

 

Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı verilen Booking'den açıklama: Temyize gideceğiz

Online otel rezervasyon portalı Booking.com'un, Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararına ilişkin, İstanbul'daki mahkeme ile aynı görüşte olmadıkları ve temyize gidecekleri bildirildi.

 

Booking.com, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin portalın Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı vermesine ilişkin açıklama yaptı.

 

Açıklamada, Booking.com'un İstanbul'daki mahkeme ile aynı görüşte olmadıkları ve temyize gidecekleri ifade edilerek, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak Türk müşterilerin tüm dünyadan karşılaştırmalı konaklama ve rezervasyon yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda müşterilerine konaklama hizmeti sunan 13 bin Türk işletmesine yardımcı oluyoruz." değerlendirilmesinde bulunuldu.

 

MAHKEME KARARI

İşte Hollanda menşeili Booking firmasının faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik mahkeme kararı: