26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çamur yağacak

Türkiye’nin hafta sonuna kadar Sahra Çölü’nden gelen tozların etkisi altında kalacağını söyleyen uzmanlar, yağış olan bölgelerde ise çamurlu yağmur görüleceğini belirtti.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çamur yağacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferik sayısal model sonuçlarına göre, cumartesi gününe kadar yurdun çölden gelen tozların etkisi altında kalacağını söyledi. Isınan çöl yüzeylerinde oluşan fırtınaların tozu kilometrelerce yukarılara çıkarabildiğini ifade eden Toros, her yıl milyonlarca ton tozun bu şekilde kıtalar ve okyanusları aştığını dile getirdi.

Atmosferdeki bu hareketin normal bir durum olduğunu anlatan Toros, “Sahra Çölü’nden atmosfere karışan tozlar zaman zaman görüş mesafesini etkileyebilecek seviyelere kadar çıkabilir. Havadaki tozlar yağmurla yere ulaşır. Su buharlaşınca izi ve tozu kalır” dedi.

FAYDASI DA VAR ZARARI DA

Toros, yağış alan bölgelerde çamurlu yağmur görülebileceğine dikkati çekerek, cuma ve cumartesi gecesi İstanbul’da yağış beklendiğini söyledi. Prof. Toros, çöl tozunu içeren yağmurların içinde barındırdığı minerallerle bitkilerin gelişiminin ve veriminin yükselmesine katkı sağladığını belirterek olumsuz yanları hakkında ise şu bilgileri verdi: Çöl tozları toprak verimliliğini artırırken radyo iletişimi, hava ve kara ulaşımı gibi alanlarda olumsuz etki yaratabilmektedir. Şehirlerde var olan hava kirliliğine ek olarak çöl tozlarının eklenmesi sağlık sorunlarını artırmaktadır. Havadaki toz yoğunluğunun artması solunum yolu hassasiyeti olanlar başta olmak üzere yaşlılar ve çocukları daha fazla etkiler.

Ramazan havası mevsim normallerinde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ramazan ayının ilk haftasında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasını, sonraki haftalarda ise sıcaklıkların mevsim normalleri civarında seyretmesini bekliyoruz. Yağışlar ise mevsimine uygun olarak öğleden sonraları ve yerel yağışlar olarak gerçekleşecek” açıklamasında bulundu.