27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Casuslarda 'harita' çatlağı

Büyükada’daki ‘kaos’ toplantılarında ele geçen Türkiye’yi bölen haritayla ilgili Alman casus ‘böyle bir şey yok’ dedi. Ancak İsveçli ajan ise itiraf etti: Ben getirdim.

27 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Casuslarda 'harita' çatlağı

İstanbul Büyükada’daki ihanet toplantısında gözaltına alınan ve tutuklanan İsveç uyruklu Ali Ghravi’nin savcılık ifadesi ortaya çıktı. Ghravi ifadesinde, ihanet toplantısında ele geçen Türkiye’yi bölünmüş gösteren haritayla ilgili olarak, “Söz konusu harita siyasi değil, kültürel, dil içerikli haritadır. Hangi bölgede, hangi dillerin konuşulduğunu göstermektedir” dedi. Aynı soruşturmada tutuklanan Alman casus Peter Frank Steudtner ise, ‘harita yok’ demişti.

‘Terör örgütüne yardım etme’ suçundan tutuklanan Ghravi’nin savcılık ifadesinin detayları belli oldu. 2010 yılına kadar daha çok işkence görmüş insanların rehabilitasyon konularında faaliyet yürüten kuruluşlarına bilişim uzmanlığı alanında teknik destek verdiğini, 2010 yılından sonra insan hakları örgütleri ve mülteciler konusunda faaliyet yürüten örgütlerle çalışmaya başladığını belirten Ghravi, savcılık sorgusunda kendisinden ele geçirilen dijital materyal ve içeriğindeki haritaya ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

HARİTA BANA AİT

“Kullanmış olduğu flash bellekte tespit edildiği söylenen ve emniyetteki ifademde de yer alan haritayı içeren dijital materyal bana aittir. Söz konusu harita siyasi değil, kültürel, dil içerikli haritadır. Hangi bölgede, hangi dillerin konuşulduğunu göstermektedir.’’ Aynı soruşturmada tutuklanan Alman casus Steudtner ise, savcılık ifadesinde harita konusunda şunları söylemişti: “Suriye ile ilgili bir konunun olmadığını ve Suriye haritası üzerinde bir konuşma yapılmadığını biliyorum.Bu husus doğru değil.”